Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, MARAKAM napisał:

No właśnie zobowiązania z ARiMR troche trzymają, ale mam zamiar napisać pismo jako siła wyższa i zobaczymy co odpowiedzą, ASF nadchodzi od Kieleckiego, prosiaki jeszcze się jakoś sprzedaje ale cena straszna, zboża coraz mniej a kupić nie bardzo jest za co...

Nawet jeśli było by za co kupić ? To jaki widzisz w tym sens ? Kupić zboza i dodatków  za 1500 zł a świniaka sprzedać za 400 ? 

26 minut temu, krzysiek277 napisał:

No i chu* nie dość że cena do du*y to jeszcze przyszedł sms z weterynari że od dziś będą kontrole asf w moich okolicach 

Jakiś miesiąc temu gadałem z rolnikiem , który był przed kontrolą , zadowolony i wogole widział przyszłość w hodowli , kilka dni temu z nim znowu rozmiawiałem , już po kontroli , po emocjach jakie od niego biły wywnioskowałem , że już mu się trzody odechciało . Dodał dodatkowo , że przemiła pani z inspekcji oznajmiła nieoficjalnie , że od nowego roku , biorą się za bydło na łańcuchach ;)

Opublikowano
26 minut temu, MARAKAM napisał:

No właśnie zobowiązania z ARiMR troche trzymają, ale mam zamiar napisać pismo jako siła wyższa i zobaczymy co odpowiedzą, ASF nadchodzi od Kieleckiego, prosiaki jeszcze się jakoś sprzedaje ale cena straszna, zboża coraz mniej a kupić nie bardzo jest za co...

Miałem podobną sytuację 3 lata temu i ARIMR po wielu perturbacjach zgodziła się na zmniejszenie produkcji o połowę 

Opublikowano
2 godziny temu, MARAKAM napisał:

Ta pomoc to farsa, coś powiedzieli, obiecali że będą dawać. Żadnych aktów wykonawczych na jakiej to podstawie i zasadach. Nie wiadomo co będą sprawdzali, czy ARiMR będzie sprawdzała stany średnioroczne, co jeśli ktoś ma np. Danbredy gdzie 22 to norma i trzeba korzystać z mamek, co z upadkami (czy żywo urodzone prosie będzie się liczyło a jak padnie to co...). 

Rolników którzy maja lochy to bardzo łatwo sprawdzić w historii IRZ jakie miał wyproszenia w historii, przecież grupy technologiczne są podobne +- 2,3 lochy i wiedzą co w trawie piszczy. Można przecież zgłosić więcej ale to będą anomalie w historii. pożyjemy zobaczymy, kto wytrzyma do tego czasu.

A tak z innej strony sprzedając teraz lochę za ok 500 zł, sprzedając zboże które zjadła by maciora i jej prosiaki to będzie więcej niż te 1000 zł. Proszę o opinie czy warto czekać i nadal iść w długi czy  kontrole weterynaryjne i w końcu ASF.  

To zależy czy masz inne mniej  kosztowne hobby na horyzoncie bo coś robić musisz

Opublikowano (edytowane)

Na całe szczęście rolnictwo to moje hobby i te kochane 60 loch....dobrze, że na ekonomii uważałem ima zdywersyfikowane źródła dochodu.

Edytowane przez MARAKAM
Opublikowano

@zycietoniejebajka1, dlaczego za prosięta ma ktoś dużo wołać,skoro nawet po 90 zł obecnie nie ma chętnych że względu na cenę pasz i żywca a to się nie zmieni raczej w I kwartale, znaczenie tylko ma przy zamkniętym trochę zmniejszy straty z ok 160 zł na sztuce na  ok 60zł/szt, sensu dalszej produkcji i tak nie widzę

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Nawet jeśli było by za co kupić ? To jaki widzisz w tym sens ? Kupić zboza i dodatków  za 1500 zł a świniaka sprzedać za 400 ? 

Jakiś miesiąc temu gadałem z rolnikiem , który był przed kontrolą , zadowolony i wogole widział przyszłość w hodowli , kilka dni temu z nim znowu rozmiawiałem , już po kontroli , po emocjach jakie od niego biły wywnioskowałem , że już mu się trzody odechciało . Dodał dodatkowo , że przemiła pani z inspekcji oznajmiła nieoficjalnie , że od nowego roku , biorą się za bydło na łańcuchach ;)

W jakim kontekście z tym bydłem na łańcuchach?

Opublikowano
46 minut temu, ws71 napisał:

@zycietoniejebajka1, dlaczego za prosięta ma ktoś dużo wołać,skoro nawet po 90 zł obecnie nie ma chętnych że względu na cenę pasz i żywca a to się nie zmieni raczej w I kwartale, znaczenie tylko ma przy zamkniętym trochę zmniejszy straty z ok 160 zł na sztuce na  ok 60zł/szt, sensu dalszej produkcji i tak nie widzę

Zobaczymy co będzie . 

3 minuty temu, Unexpected napisał:

Tylko na luzie , wolny wybieg . 

Opublikowano

to po prostu odgórne nakazy by zniechecać rolników do Unii,bo taka zła i to wszystko ona każe robić.Dziwne ze wiele innych rzeczy co mamy zrobić nie robimy -bo nie i juch

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, krilan06 napisał:

Cena z 3,90 na 4,10 u mnie podskoczyła na wagę żywą. Jest szansa że zapalę lampki na choince w tym roku 😂

Tak szczerze to i 50% (tzn. 6 zł) nie ucieszyłoby mnie. bo jestem w 100% pewny że w lecie za tego 100 kg tucznika nie  będę mógł kupić 1 warchlaka

Opublikowano
Dnia 3.12.2021 o 22:36, Unexpected napisał:

A w takim, że farmer który będzie chciał utrzymywać krowy na uwięzi, będzie musiał wygospodarować w oborze miejsce przy żłobie i dla siebie, by solidarnie i w zgodzie z naturą, po tym gdy obsłuży zwierzęta, stanąć między nimi i równie miło jak one czas spędzać, to stojąc, to leżąc. Oczywiście, na łańcuchu. 

Opublikowano

Pomysłowość niektórych na łatwy zarobek jest niesamowita. Miałem prosiaki na olx. Już biznesmeni dzwonią i za 120 zł chętnie kupią prosiaki bez papierów. Coś ogłoszą i już niektórzy chcą mieć prosiaka po 20 zł. Każdy próbuje nas wy....chać. Dzisiaj pojechało kolejnych 6 loch po 2 netto za kg.   

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v