Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, krilan06 napisał:

Nie pierdyknie, to jest celowe działanie, jak do mnie dojdą strefy to zostawiam sobie tylko kilka sztuk na ubój własny 

A to warto tak ryzykować dla kilku sztuk w razie czego... zabiorą Ci wszystko zboże i rzepak...

Opublikowano (edytowane)

Za zabite świnie rozumiem nie płącą, bo praktycznie nikt nie jest w stanie spełnić warunków bioasekuracji, ale czy za zutylizowane zboże i rzepak wypłacają odszkodowanie?

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

Tak jest z dzikami w Polsce brawo .

https://www.okiemrolnika.pl/prawo-i-finanse/item/8318-polpig-zamiast-odstrzalu-dzikow-poznan-proponuje-odlow-znakowanie-gps-i-wypuszczanie-poza-miastem?fbclid=IwAR0DY2ovEI7D41RTYQYcLuX72PnBqAHmPx8e1E_U3Cu7qgoGxNF0pE2VbQY                                                           

POLPIG: Zamiast odstrzału dzików, Poznań proponuje odłów, znakowanie GPS i wypuszczanie poza miastem .

POLPIG: Zamiast odstrzału dzików, Poznań proponuje odłów, znakowanie GPS i wypuszczanie poza miastem

Opublikowano

mam 80 szt tucznika na sprzedaz i nie wiem co robic sprzedac do srody czy po srodzie jak bedzie po gieldzie -Mogly isc w tamtym tygodniu ale cena wydawala mi sie niska a teraz mam dopiero porazka Powiat krotoszynski .Ma ktos jakies rozeznanie co bedzie w srode na gieldzie .Nizej raczej nie bedzie ale czy zwyzka jak sadzicie

Opublikowano

zadałem takie pytanie bo jak posłucham że się teraz opłaca produkować po 4 zł przy takich kosztach jak ta cena była jak wspomniałeś w roku 97 komuś coś nie pykło w liczeniu .

Opublikowano

Znajomy mi opowiadał, że kupował wówczas żyto po 180 zł/t, dodać do tego ówczesną cenę dodatków paszowych i mamy pełny obraz nędzy i rozpaczy co do dzisiejszej opłacalności. 

• Thanks 1
Opublikowano
cobra napisał:

mam 80 szt tucznika na sprzedaz i nie wiem co robic sprzedac do srody czy po srodzie jak bedzie po gieldzie -Mogly isc w tamtym tygodniu ale cena wydawala mi sie niska a teraz mam dopiero porazka Powiat krotoszynski .Ma ktos jakies rozeznanie co bedzie w srode na gieldzie .Nizej raczej nie bedzie ale czy zwyzka jak sadzicie

nasi potrafią obniżyć cenę nawet jeśli w środę będzie na zero

Opublikowano
Dnia 17.07.2021 o 13:55, galan99 napisał:

Tak jest z dzikami w Polsce brawo .

https://www.okiemrolnika.pl/prawo-i-finanse/item/8318-polpig-zamiast-odstrzalu-dzikow-poznan-proponuje-odlow-znakowanie-gps-i-wypuszczanie-poza-miastem?fbclid=IwAR0DY2ovEI7D41RTYQYcLuX72PnBqAHmPx8e1E_U3Cu7qgoGxNF0pE2VbQY                                                           

POLPIG: Zamiast odstrzału dzików, Poznań proponuje odłów, znakowanie GPS i wypuszczanie poza miastem .

POLPIG: Zamiast odstrzału dzików, Poznań proponuje odłów, znakowanie GPS i wypuszczanie poza miastem

U nas się tempo  chodowla świń, a nie dziki jak być powinno 

Opublikowano

Będą nieoprocentowane pożyczki od 50 tys. zł do 1,5 mln zł na odbudowę gospodarstw po ASF - zapowiedział w poniedziałek Główny Lekarz Weterynarii Mirosław Welz podczas posiedzenia sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dodał, że program wyrównywania strat dla hodowców.
Jak mówił, program zakłada, że oprócz już dostępnych, choć rozproszonych programów wsparcia finansowego dla poszkodowanych wirusem hodowców świń, będą też nowe, które efektywniej wesprą odbudowę małych i średnich gospodarstw.
Zaznaczył, że strona rządowa i inspekcja weterynaryjna nie może wymusić na zakładach mięsnych cen skupu żywca w obszarach choroby, które są niższe od cen rynkowych. "Możemy stworzyć narzędzia wyrównania rolnikom tej straty w formie dopłat do tej różnicy do ceny rynkowej, i to pojawi się w tym programie" - zapowiedział.
Dodał, że drugie narzędzie to nieoprocentowane pożyczki na odbudową gospodarstw, na zakup prosiąt, paszy, sprzętu, opłat. Pożyczka nawet na 10 lat, będzie udzielna w wysokości od 50 tys. do 1,5 mln zł w zależności od wielkości gospodarstw" - podał.

szykować chlewnie :)

Opublikowano

O co w tym wszystkim chodzi?.Świń nadmiar,likwiduje się tysiące gospodarstw  z trzodą a weterynarze mówią o pożyczkach i odbudowie???. Czyżby to weteryniarze chlewnie budowały i warchlaka nam produkowali?.Wspomnę że z początkiem roku duńścy (hobbiści ) bankrutowali nagminnie a banki przejmowały ich majątki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v