Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 9.05.2021 o 11:52, krilan06 napisał:

To Ty mnie nie rozśmieszaj, czy my jesteśmy pod zaborami czy jak? Najpierw podpisują wszystko jak leci tak jak ostatnio z tym funduszem odbudowy, a potem mówią że od nich nic nie zależy. Ale jak się chwalić to pierwsi czego to my nie wywalczyliśmy 

Prawie jak pod zaborami, karty rozdają ci co nas przyjęli do unii, jeżeli myślisz że ten czy inny rząd może fiknąć, zwłaszcza w polityce rolnej, to się grubo mylisz, tu chodziło i chodzi nadal zachodowi o rynki zbytu, a nie żeby polski rolnik się rozwijał.

Opublikowano (edytowane)

W mojej okolicy dużo rolników głosowało za wejściem do UE więc można powiedzieć, że jako grupa mamy co chcieliśmy. Ludzie wciąż nie rozumieją, że nie ma nic za darmo... Póki w Europie będzie nadprodukcja wieprzowiny, to do tego czasu cena trzody będzie utrzymywąć się na granicy opłacalności z wystrzałami w jedną bądź drugą stronę.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

Unia miała kontrolować zasiewy i hodowlę by w Unii się opłacało po to są dopłaty .

Ale tak to nie działa wszystkie wschodnie Państwa mają być rynkiem zbytu dla starej UNII po to tylko byliśmy przyjęci z byłego bloku wschodniego powtórzę jeszcze  raz  dla RYNKU ZBYTU .

Opublikowano

a teraz chcę jeszcze wziąć Ukrainy do UE, zachodnie koncerny bez przeszkód mogły zyskać rynki zbytu, a wielcy gracze na rynku rolnym pozyskać ogromne połacie czarnoziemów, na Ukrainie około 8 milionów hektarów leży odłogiem, dla porwania w Polsce o ile się nie mylę jest 13 milionów hektarów gruntów rolnych

• Like 1
Opublikowano

Ja też tak myślę, cofnijmy się myślami 15 lat wstecz, gdy Rosja brała każdą ilość wieprzowiny 😢😢 były złote czasy ludzie pracowali za 6 zł za godzinę a za świnie płacono 5 zł, nie będę nas pogrążał i mówił o cenach zbóż i soi jakie wtedy obowiązywały

niestety zachodni kapitaliści na Ukrainie już się pojawiają, oczy patrzą jeszcze bardziej na wschód, na ogromny stepy Kazachstanu

globalizacja miała być sprzymierzeńcem człowieka a okazuje się wrogiem jednostek

Opublikowano

No cóż czasy się zmieniają kiedyś po żarcie jeździło się na wieś teraz po żarcie jeździ się do miasta do marketu a w przyszłości może będziemy żarcie produkować na drukarkach 3D z różnego typu proszków 

Opublikowano

Niektóre firmy piszą umowę odbioru tuczników przy zakupie od nich warchlaków na 7,50 netto E, cena na przyszły tydzień od 5,20 netto, lokalna rzeźnia ma problem z pozyskaniem tuczników nie są wstanie zaopatrzyć własnych sklepów[brak tucznika w okolicy], takiego cyrku jeszcze nie było w historii

• Like 1
Opublikowano

wytłumacz to tym którzy tutaj tak jadą po pośrednikach ze rolników okradają ,i że trzeba wspierac lokalne ubojnie - a to dopiero są w większości złodzieje

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v