Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A jak już przy dwuteownikach jesteśmy - już kiedyś pytałem, ale skleroza 🤷 mam gdzieś ponad 100m dwuteownika 120, który przeleżał na dworze ze 30lat (bezpośrednio na niego nie padało, ale nie był przykryty, nie widać wżerów poważnych, jak jakieś kawałki czyscilem, to nic strasznego nie było widać). No i na co go by można było wykorzystać? Na coś przy budowie wiaty Idzie to wykorzystać? Np krokwie, albo "murłaty" i krokwie?

Opublikowano (edytowane)

Wiatę (jak już będę robił) to chciałbym tak mniej więcej dach jednospadowy do tyłu, wysokość z tyłu min 3m(ciągnik ma gdzieś 2.8), więc z przodu pewnie koło 4m, szerokość (tzn od przodu do tyłu) minimum 6m, a długość, to już w zależności od fantazji i gotówki, ale miejsca mam na ~20m. Przy takich wymiarach słupy z takiego dwuteownika by wystarczyły? Przy takiej wysokości nie będzie to za mocno pracować? Nie powiem - jakby miało to zdać egzamin to byłoby super, bo jednak sporo kosztów by odeszlo

Edytowane przez daron64
Opublikowano (edytowane)

Na jednym składzie 4.35 zł/kg brutto, następny 1050 zł za kawałek 12 metrów. Tylko nie ipe a zwykły o rzekomo grubszych ściankach. Nowe.

@daron64 to jeszcze zależy jak gęsto będzie podparty belek, jak szerokie bramy zrobisz itp. a i zrobiłbym na Twoim miejscu wyższy wjazd, z zapasem.

Edytowane przez Shaun
Opublikowano
47 minut temu, daron64 napisał:

Wiatę (jak już będę robił) to chciałbym tak mniej więcej dach jednospadowy do tyłu, wysokość z tyłu min 3m(ciągnik ma gdzieś 2.8), więc z przodu pewnie koło 4m, szerokość (tzn od przodu do tyłu) minimum 6m, a długość, to już w zależności od fantazji i gotówki, ale miejsca mam na ~20m. Przy takich wymiarach słupy z takiego dwuteownika by wystarczyły? Przy takiej wysokości nie będzie to za mocno pracować? Nie powiem - jakby miało to zdać egzamin to byłoby super, bo jednak sporo kosztów by odeszlo

Wg. Mnie wystarczy, na słupy i belki górne wystarczająco

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Przód byłby otwarty bez bram, boki i tył obite blacha, albo dechami. Z przodu zawsze można by było coś dokupić solidniejszego, żeby to mialo ręce i nogi

i   ,w środku  coś konkretnego tak ok  dobre 4 m wysokości i ze 4 m szerokości ,lub z możliwością podparcia ,bo czasami przyjdzie kabinę bloczkami z ciągnika podwiesić ,lub czym wyższym wjechać .  [Ot ,takie przemyślenia ,bo z kabiną akurat w tym roku mi przydało się ,a jak 10 cm przybraknie ,to choć weż a powietrze pospuszczaj i podkop porób ]😐

Opublikowano
2 godziny temu, mateo2662 napisał:

co za problem zespawać dwa do kupy, słupy będą fest ja tak robiłem

4 minuty temu, slawek74 napisał:

wystarczający a jak masz dużo grosza to dwa zespawać 😁

Myślałem jakby te z przodu zespawać do kupy dwa i wtedy zrobić szersze wjazdy

49 minut temu, kizak napisał:

i   ,w środku  coś konkretnego tak ok  dobre 4 m wysokości i ze 4 m szerokości ,lub z możliwością podparcia ,bo czasami przyjdzie kabinę bloczkami z ciągnika podwiesić ,lub czym wyższym wjechać .  [Ot ,takie przemyślenia ,bo z kabiną akurat w tym roku mi przydało się ,a jak 10 cm przybraknie ,to choć weż a powietrze pospuszczaj i podkop porób ]😐

Też o tym myślałem, ale to już duża wysokość się robi. W garażu robimy skrzynie w 8145 i też trzeba było z kabiną kombinowac

Ale ile z tego wyjdzie kiedy, to ciężko powiedzieć. Ostatnio chodzę po garażu, a tu mi woda kapnela na głowę. Chyba eternit zaczyna dożywac swoich dni i nie wiem, czy nie będę musiał najpierw całego dachu robić (ponad 200m²) :/

Opublikowano

Dwuteownik to typowy materiał na tzw płatew , czyli inaczej mówiąc belek poziomy leżący na słupach.  Na słupy wysokości 3 m raczej też wystarczy. Na te wyższe słupy 4m lepiej będzie zespawać 2. Jest jeszcze kwestia tego, że Przy jednospadowym dachu o rozpiętości 6m trzeba konstrukcję dachu podeprzeć na środku. 

Opublikowano
5 minut temu, stempos1980 napisał:

Co do podciągów na wiacie to wystarczy zrobić kratownice i bez słupów na 6 i więcej  metrach wytrzyma.

Co rozumiesz przez kratownice?

Tutaj jest mowa o jednospadowym dachu o rozpiętości 6m i różnicy wysokości między tyłem a przodem 1 m. Gdzie ma być ta kratownica?

Opublikowano
16 minut temu, mariuszd93 napisał:

Co rozumiesz przez kratownice?

Tutaj jest mowa o jednospadowym dachu o rozpiętości 6m i różnicy wysokości między tyłem a przodem 1 m. Gdzie ma być ta kratownica?

Robisz polprzeslo z kratownica w środku, czyli trójkąt prostokątny z wypełnieniem z kratownicy

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, mariuszd93 napisał:

Ja wiem co to jest kratownica,     tylko pytam jak ją zrobić w tym konkretnym przypadku, tak żeby nie obniżyć pomieszczenia  

Lepsze obniżenie w jednym miejscu niż dodawanie słupów jako podpory na środku

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v