Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, SamaPrawda napisał:

W sklepie jak się pytałem to mają World bata dwa rodzaje i jenoxa, niby że ten drugi jest inaczej zrobiony i jest cięższy 730zł za niego chcą, za te pierwsze poniżej 700 Varta jest fajna, ale droga.

Jak już ktoś tu pisał że aku kupuje się na wagę , im cięższy tym lepszy. 

Opublikowano
18 minut temu, SamaPrawda napisał:

Z tego co znalazłem na Internecie, centra chyba jest jednym z cięższych którą wersję wybrać? heavy, heavy Duty czy agri?

tak jak już wyżej pisałem: wersja agro czy tam agri w jedym ciągniku jest 9 lat, w drugim 8, póki co żadnych objawów że trzeba będzie wymieniać

Opublikowano
2 godziny temu, Belaruss820 napisał:

Domyslam sie. Wczesniej byl za 26 wystawiony. Zadatkowany narazie, ale wiesz za jaką cene "sprzedany"? Za 22. Ciagnik kuzyna zony co 1234 kupil. A ta 902 nalezala kiedys do tescia.

W sensie, że to ciągnik kuzyna żony, który został sprzedany za 22tys dla tego handlarza, który teraz wystawia go za te 23900? Moim zdaniem poniżej 20000 jeszcze jakiś sens może by to miało jeśli ktoś szuka tego typu ciągnika.

2 godziny temu, SamaPrawda napisał:

Jako, że akumulator agro Sznajder padł trzy miesiące po gwarancji, poszukuje nowego, możecie coś polecić co wytrzyma trochę dłużej? akumulator był 180Ah 1000A 12v

Ja mam w ciągnikach głównie centrę (heavy duty i te mniejsze siwe). Zlego słowa nie powiem. W jednym mam zapa, to po dłuższym postoju do ładowania. Jak kupiłem zetorka to był na loxach, jak zmieniłem na jedną centrę, to szybko je uj strzelił. W jednym aucie mam centrę, w drugim no namea z jakim go kupilem, a w trzecim bat - koleś w sklepie tylko z akumulatorami mocno go polecał, że niby gdzieś kiedyś do jakiegoś dawali je na pierwszy montaż. Nie żebym w takie opowieści wierzył za specjaknie, ale myślę zobaczę - cenowo porównywalne z centra/Varta. Narazie ma 3lata, auto często stoi po 2-4tygodnie nie odpalane i pali od strzała.

1 godzinę temu, Baks00 napisał:

Wolał bym poczekać dołożyć i 914 szukać

No raczej. Tylko te ceny ciężkiej serii są zaporowe, zwłaszcza za dobry stan

1 godzinę temu, Baks00 napisał:

Ciężka seria mało zwrotna skrzywdzona brakiem przodka

Kwestia zwrotności to przeżycia. Zależy do czego ten ciągnik potrzebny.

Opublikowano

Powiem tak że cenowo to 914 może by znalazł -sam bym przygarnął najchętniej do remontu.Z drugiej strony patrząc rocznikowo to masz rację.

Za 1014  to już trzeba wyłożyć-cene trzymają pod względem może dostępności części,bo na pewno nie komfortem

Opublikowano (edytowane)

Ja za 8145 dałem w 2017r 30k (żółw zaspawany, dwie różne opony na tyle(ale bieżnik jeszcze z 50%), przednie niby ok, ale nie zauważyłem dziury, także musiałem i tak wymienić). Teraz na olx do 30tys to są w zasadzie same rupiecie. Moim zdaniem tak te ciągniki powinny kosztować - bez napędu koło 20, z napędem koło 30, a koło 40 to już naprawdę chuchane, dmuchane. Wtedy na jakieś mniejsze gospodarstwa, które boją się zachodnich, a chcą coś większego byłoby to w sam raz. Ale jak za młodsze roczniki chcą po 60-70tys, to bez urazy dla wszystkich, którzy wykładają takie pieniądze, ale jako użytkownik ciężkiej serii powiem, że trzeba mieć lekko nierówno pod czapka żeby dać tyle, za taki ciągnik.

Edytowane przez daron64
Opublikowano

To nie duże jak by na dzień dzisiejszy dałeś.  

Teraz byś zarobił 

Ja to wiem Jedno, że jak bym szukał oficjalnie nic bym nie znalazł,albo drogo. 

Ale jak bym kupił to zaraz by się jakiś trafił

Opublikowano

A to tak zawsze. Ja sumie oglądałem tylko w dwóch miejscach wcześniej - u handlarza, ale zraziło mnie, że pomalowane wszystko na sztukę (ale znajomy kupił u niego i nie narzeka) i drugiego eksportowke 1014. To stan był fajny, ale opony wszystkie do wymiany i zeto targowania, go z oponami wyszedłby 50k, a to jednak moim zdaniem za dużo.

Opublikowano

@daron64 za 22 sprzedany do jakiegos rolnika od kuzyna. Kuzyn za 23 wystawil,a wcześniej chcial 26 no ale chetnych brak bylo. Ten ma tylne opony w stanie ze jeszcze dlugo posluzą. Zolw.zajac tez zaspawany, aku slaby,nieszczelnosc jakas jest bo plyn ubywa i to nie jakas pier**la. Ale ten kto kupil niech pracuje,silnik suchy,kuzyn dbal o niego bo rolnictwo to hobbystycznie. Ma jeszcze mf 255 w super stanie i t25 na dozywocie. No i tego 1234 w stanie lalka.

Opublikowano

kup 3p zamiast MF255 , moim zdaniem to lepszy ciągnik, tak prywatnie - lepsze przełożenia, większa masa, lepsza hydraulika i podnośnik

po wyeliminowaniu wyjącego mostu to całkiem fajny traktor się robi

Opublikowano
2 minuty temu, mf362 napisał:

Raj na ziemi dla Zetorowcow

myślałem po miniaturce że to Bartołdy

7 minut temu, jahooo napisał:

kup 3p zamiast MF255 , moim zdaniem to lepszy ciągnik, tak prywatnie - lepsze przełożenia, większa masa, lepsza hydraulika i podnośnik

Z tą hydrauliką i podnośnikiem to chyba żarty sobie robisz 

Opublikowano

Moim zdaniem podnośnik i hydraulika w MF 255 jest gorsza niż w 3p - użytkowałem oba i mam porównanie. Praca z hydrauliką zewnętrzną i podnośnikiem w MF to udręka. Mam 3p po modyfikacjach i jest lepszy niż MF. Jakbym miał drugi raz kupować, brałbym 3p, a jeśli MF to jakiś większy - 69x z komfortową kabiną, nawet bez napędu

Opublikowano (edytowane)

MF255 i 3512 jest cięższe od 60 a od 3p tym bardziej 

W mf też da się hydraulikę ogarnąć lepiej niż fabryczna ale co do przełożeń to plus 3p

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
Opublikowano
31 minut temu, jahooo napisał:

@6465 Tomek słuchaj Jaśka ☝️ dobrze chłopina gada , potwierdzam to . Sam jeździłem MF 235 i 255 , nigdy bym nie zamienił na mojego 3p , a i siedzisz jak w studni 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v