Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Krzysiek3110 napisał:

1 godzinę temu, Turok napisał:

w tamtych stronach to fakt lekko nie miał bo tam już teren zaczyna być bardziej górzysty :) sam jestem z opolskiego ale z drugiej strony to unas już jest równiej i ziemię gorszej kasy

gdzie w sieroniowicach jest górzysty teren? tak jest takie jedno pole pod górkę przy dojeździe do autostrady, reszta to takie w miare raczej, wiadomo jak na stole to nie jest ;)

bardziej jest już górki niż umie w powiecie kluczborskiem

Opublikowano

Kolo wlodawy jest droga z plyt ulozona. Tam dopiero telepie. Kiedys bylonjej 13km,teraz juz tylko 7. Moze ze dwa lata jeszcze i calosc w asfalcie bedzie.

A to nie przypadkiem agromazury na yt pokazywal pole odgrodzone od dzikow?

Opublikowano
Turok napisał:

Krzysiek3110 napisał:

w tamtych stronach to fakt lekko nie miał bo tam już teren zaczyna być bardziej górzysty :) sam jestem z opolskiego ale z drugiej strony to unas już jest równiej i ziemię gorszej kasy

gdzie w sieroniowicach jest górzysty teren? tak jest takie jedno pole pod górkę przy dojeździe do autostrady, reszta to takie w miare raczej, wiadomo jak na stole to nie jest ;)

No to tak, u nas w oleskim też w miarę płasko...

Opublikowano
19 godzin temu, jarecki napisał:

ja mysle żę na 45 to by trzeba było głebiej zaorać a czym płyciej ty miejsza szerokość na korpus , a na piasku to raczej z głębokością nie da rady poszaleć 

Teraz na szerokosc 40cm oram na głębokośc 20cm i ładnie jest zaorane także mysle, że i przy 45cm szerokosci nie powinno być problemu

Opublikowano
Krzysiek3110 napisał:

Turok napisał:

Krzysiek3110 napisał:

No to tak, u nas w oleskim też w miarę płasko...

a to skąd jesteś dokładnie bo ja kujakowice dolne

Opublikowano
16 godzin temu, Belaruss820 napisał:

Kolo wlodawy jest droga z plyt ulozona. Tam dopiero telepie. Kiedys bylonjej 13km,teraz juz tylko 7. Moze ze dwa lata jeszcze i calosc w asfalcie bedzie.

A to nie przypadkiem agromazury na yt pokazywal pole odgrodzone od dzikow?

Daj spokój jak jadą tiry to latem 10km dalej słychać stukania

Opublikowano
22 godziny temu, Agrest napisał:

Czyli ten z linka polecasz i cena ok?

Cena to zależy, ciężko fajnego bez dziur znaleść bo to są lata 80 . Ten raczej spawany w środku  na dole przy taśmie paka ma nakładaną blachę, pasek po długości. Na pewno malowany, ale widać że fajny. Mój 96 r i też malowany tak sobie w Niemczech. 

Ale konstrukcja prosta jak budowa cepa, talerze  mają napęd na paski, tam nie ma się co popsuć , jedynie blachy. Do naprawy takiego to potrzebna tylko spawarka, szlifierka i farba.  

Ten jest tylko z wałka i bardzo fajne rozwiązanie, szwagier tak ma, mój tylko z koła, a  kuzyn z  koła i  z wom. Wszystkie rozwiązania dobre, bo jak z  wom to tam gdzie potrzebujesz więcej to stajesz i sypiesz, z koła trzeba jechać, ale też nie ma co narzekać. Wszystkie rozwiązania dobre. 

19 godzin temu, daron64 napisał:

Nie musiałem, że taka dyskusja się rozwinie z tego. Więc tak - podkłady betonowe, drewnianych bym się nie tykał. Wymiary mają ~2.4x0.3 na dole i wysokość ok 30. 

Co do kładzenia, to nie planuje sobie tym przecież podjazdu pod dom wykładac 🤦 tylko kawałek drugi od wjazdu na "część robocza" gospodarstwa. 

Asfalt, kostka, tłuczeń.. Takimi funduszami nie dysponuje. Zdaje sobie sprawę, że nie będzie to super łatwe w ułożeniu, ale mam akurat możliwość kupna. 

Nie mówię, że to opcja lepsza niż inne, ale w tej chwili taka jest dla mnie dostępna. Widzę po sobie, że z tego wszystkiego co sobie planuje, że "kiedyś to zrobię" to wychodzi gówno. 

Teściu robił posadzke w wiacie z podkładów, 15x24 m. Dziennie do 100 sztuk się układało w 4 osoby. Poszło z 600. Układaliśmy  to NH z turem i fajnie szło, Na początku tym płaskim na dół stożek do góry, nie ciekawa opcja oi nie równo,  potem odwrotnie płaskim do góry i wtedy to już bardzo fajnie wychodziło. Ogólnie tak sobie był to polecał, ale przy obecnych cenach wszystkiego to rozsądne rozwiązanie. 

Teraz u nas worka cementu nie kupi, Cementownie wstrzymały sprzedaż, betonu gotowego 2 tygodnie nie można  zamówić. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, tomek73 napisał:

Teściu robił posadzke w wiacie z podkładów, 15x24 m. Dziennie do 100 sztuk się układało w 4 osoby. Poszło z 600. Układaliśmy  to NH z turem i fajnie szło, Na początku tym płaskim na dół stożek do góry, nie ciekawa opcja oi nie równo,  potem odwrotnie płaskim do góry i wtedy to już bardzo fajnie wychodziło. Ogólnie tak sobie był to polecał, ale przy obecnych cenach wszystkiego to rozsądne rozwiązanie. 

Teraz u nas worka cementu nie kupi, Cementownie wstrzymały sprzedaż, betonu gotowego 2 tygodnie nie można  zamówić. 

Dziś mierzyłem podwórko, to 4kursy czyli z transportem za 360szt wyjdzie 5600 i starczy to na w zasadzie wszystko co chciałem. Z transportem wychodzi ~21zl/m². Używane płyty drogowe to ~50-60 bez transportu, używane jumby (nie ma u mnie blisko ~40zl bez transportu. Wiem, że to nie jest idealne, ale trzeba chyba jednak realnie patrzeć na swoje możliwości.

Nie wiem jak to będzie szło. Rozmawiałem ze znajomym co na drogach robi, to mówił, że on by to widział na plasko a szczeliny kruszywem zasypać. No ale to znowu koszty. Początkowo myślałem właśnie do góry nogami, tylko powiedz jak to wychodzi jeśli chodzi o przechylanie się na boki podkładów? 

Kladliscie jeden, zasypywaliscie brzeg żwirem i drugi itd? Jaka podbudowę robiliście?

Chwalipost poza tematem. Trwało to półtorej roku, ale w końcu stół dostał kółka. Imadło też od kupna czekało z rok. Wszystko musi u mnie mocy urzędowej nabrać, zanim się zabiorę za to 🤦 W ogóle stare imadło wygląda jak jakaś zabawka przy tym skurczybyku.

IMG_20211108_170532488~2_copy_1189x834.jpg

IMG_20211108_170500835~2_copy_1579x870.jpg

IMG_20211108_165605887~2_copy_1377x1040.jpg

IMG_20211108_165536414~2_copy_1849x1040.jpg

Edytowane przez daron64
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Dziś mierzyłem podwórko, to 4kursy czyli z transportem za 360szt wyjdzie 5600 i starczy to na w zasadzie wszystko co chciałem. Z transportem wychodzi ~21zl/m². Używane płyty drogowe to ~50-60 bez transportu, używane jumby (nie ma u mnie blisko ~40zl bez transportu. Wiem, że to nie jest idealne, ale trzeba chyba jednak realnie patrzeć na swoje możliwości.

Nie wiem jak to będzie szło. Rozmawiałem ze znajomym co na drogach robi, to mówił, że on by to widział na plasko a szczeliny kruszywem zasypać. No ale to znowu koszty. Początkowo myślałem właśnie do góry nogami, tylko powiedz jak to wychodzi jeśli chodzi o przechylanie się na boki podkładów? 

Kladliscie jeden, zasypywaliscie brzeg żwirem i drugi itd? Jaka podbudowę robiliście?

Te na początku myśleliśmy że  do góry nogami będzie problem, ale  bardzo fajnie się robiło. Potem tylko w  dziury od góry i z boku  piach  ile się dało i po robocie. 

Jak postawiło sie na głowie to tylko pierwszy był problem, trzeba podsypaś piachem,  potem się klinowało. Zaleta jest taka że dół jest szerszy i jak stawiasz je odwrotnie to mniej na metr wychodziło i szybciej sie robiło, no i równa posadzka jest. 

Opublikowano (edytowane)

Strunobetonowe podkłady kolejowe PL

No właśnie nie bo na "górze" podkład jest wybrany Prosty jest tylko od dołu więc jedyne wyjście to kłaść odwrotnie niż na torach "do góry nogami"

Edytowane przez Karol445
  • Like 1
Opublikowano

O takich to ja nie widziałem.

Stary typ był chyba mniej profilowany

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v