Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Milwaukee jest w porządku, rzeczywiście. Można śmiało smarować samemu. Jednak jeżeli jest komu pomóc to najlepiej wychodziło smarowanie we dwójkę smarownicą nożną. Długi przewód i jedna osoba tylko skakała po maszynie z końcówką. Milwaukee to już tylko kartusze na wymianę, więc kieszeń też mocniej obrywa. Nasmarowanie kombajnu to ponad pół tubki smaru dziennie. Nie ma też rewelacji w tym temacie, jak niektórzy mówią, że akumulatorową większość kalamitek się przebije. Nożna/duża pneumatyczna/akumulatorowa podobna siła przebicia.

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, daron64 napisał:

Sprawa - robił ktoś skrzynie w ciężkiej serii? A może ktoś z opisu coś będzie w stanie podpowiedzieć.

Wymieniliśmy sprężynki od kulek zatrzasków i podokrecalismy śruby na wodziku, bo były kuzne. Złożyliśmy wszystko, jazda próbna - ciągnik jest jakby  cały czas na 4biegu. Reduktor chodzi ok. Wajcha od biegów niby chodzi ok, chodzi tak jakby biegi wszystkie wchodziły. Ale, np. wrzucam reduktor na R, biegi na 2. Ciągnik rusza do tyłu, ale jest na 4biegu, nie na 2.

Wrzucam 1,3,4, N - cały czas jest na 4biegu.

Tylko że-  jak jest na 4, albo na N - chodzi jakby to powiedzieć luźno, tzn jadę do przodu lekko pod gore na powiedzmy I/4, wciskam sprzęgło - ciągnik się zatrzymuje i swobodnie cofa. Wrzucam I/1,2,3 i ciągnik jedzie do przodu (tak jak wcześniej pisałem na 4 jest, niezależnie od wrzuconego biegu), wciskam sprzęgło - ciągnik się zatrzymuje zaczyna się cofać i staje - tak jakby coś trzymało. 

No i mamy dylemat, bo pierwszy pomysł był taki, że jak zakładaliśmy pokrywę, to ruszyliśmy wodzik, który wbił 4bieg i wajcha blokuje. Ale jakby tak było, to nie wchodziłyby inne biegi, a już napewno z wrzuconymi dwoma biegami by nie jechał. 

Ktoś ma jakiś pomysł?

Cos żeś chyba wajchą od biegów nie trafił dobrze i biegi będą wchodzić bo w tym miejscu nie ma blokady.Tak że dobra pierwsza mysl...jak byś wrzucił dwa biegi na kupę to bys rozerwał......

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
37 minut temu, Baks00 napisał:

Cos żeś chyba wajchą od biegów nie trafił dobrze i biegi będą wchodzić bo w tym miejscu nie ma blokady.Tak że dobra pierwsza mysl...jak byś wrzucił dwa biegi na kupę to bys rozerwał......

Ale jakbym nie trafił, to wajcha chodziłaby luźno, a czuć opór jak przy normalnej zmianiee biegów. No też tak rozmawialiśmy, że jakby weszły dwa biegi, to albo by stał i go dusiło, albo rozpieprzyc by skrzynie. Tylko dlaczego jeśli jest coś innego niż 4/N, to ewidentnie czuć, że coś blokuje? 

7 godzin temu, jahooo napisał:

Może urwał sie wodzik albo śruba trzymająca wodzik i nie wyrzuca do końca

Mieliśmy jutro rozbierać, ale zapomniałem że z córa.do lekarza, także chyba dopiero po weekendzie zajrzymy.

Opublikowano

U znajomego w 3p zaczęła się świecić kontrolka od oleju. poziom oleju dwa razy większy niż normalnie. poziom wody bez zmian. Co się moglo dostać do oleju? paliwo? Ale skąd? przez pompe paliwa pójdzie?

Ciągnik normalnie zapala i pracuje na wszystkich cylindrach.

Opublikowano

ojel to od razu. Na jakimś poście wyczytałem że mogą być trzy rzeczy pompka paliwa świeca płomieniowa albo uszczelniacz na pompie wtryskowej. Dwie pierwsze rzeczy wiem jak sprawdzić ale jak wykluczyć ten uszczelniacz? Pompa paliwowa jest smarowana paliwem czy olejem?

Opublikowano
jedrus2020 napisał:

ojel to od razu. Na jakimś poście wyczytałem że mogą być trzy rzeczy pompka paliwa świeca płomieniowa albo uszczelniacz na pompie wtryskowej. Dwie pierwsze rzeczy wiem jak sprawdzić ale jak wykluczyć ten uszczelniacz? Pompa paliwowa jest smarowana paliwem czy olejem?

chyba paliwem

Opublikowano

Co powiecie tym razem o takim pługu? Stan chyba ładny ale nigdy nie pracowałem obrotowymi i nie umiem za bardzo ocenić. A bardzo bym chciał, bo na szerokich polach nie umiem prostej bruzdy wyprowadzić zagonowym :P

No i chciałbym żeby pług się nie zapychał, dziś oralem zaperzone pole to ile sie nawajchowalem podnosnikiem i rewersem....

https://www.olx.pl/d/oferta/plug-kverneland-fraugde-resor-sprezyna-3-skib-obrot-nie-kuhn-oryginal-CID757-IDMmTHN.html

Opublikowano (edytowane)

Jak nie umiesz prostej bruzdy zagonowym, to i obrotowy sam nie orze

ten ci się raczej nie zapcha, ale 80KM do niego moim zdaniem za mało

no i masa , wygląda że spora

Edytowane przez jahooo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v