Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, Karol445 napisał:

Chodziło mi że ktoś kto ma 5 ha i obrabia to jedną 360  nigdy nie kupi przyczepy za 20tyś bo to przewyższa wartość ciągnika a jest potrzebne raptem parę razy w roku

Kupią, ode mnie jakiś dziadek zabrał jednoosiową wywrotkę za 10tys.zł, tą co mam w awatarze. Miał ją ciągać c330, i wozić nią zboże z 4ha

Opublikowano
6 minut temu, mariuszd93 napisał:

Nic straconego, ktoś pisał, że można za pół darmo kupić 😁 tylko ostrzegam, że w ujjj wysoka 😏

A co mi tam, jeszcze jedno zdjęcie, dawać hejty 😆😜

Myślę , że kupiec by się znalazł, na fotkach nie wygląda źle

Opublikowano
29 minut temu, mariuszd93 napisał:

Nic straconego, ktoś pisał, że można za pół darmo kupić 😁 tylko ostrzegam, że w ujjj wysoka 😏

A co mi tam, jeszcze jedno zdjęcie, dawać hejty 😆😜

IMG_20210904_135458.jpg

D 55 ?

Wiela cenisz?

Papier ma?

Opublikowano
bratrolnika napisał:

2 minuty temu, daron64 napisał:

Jak już temat przyczep znowu, to się przypomne, że jakby ktoś miał na sprzedaż nieduża jednoosiowke, to po jesiennej akcji polowej chętnie coś zakupie

Cos tam lepię aktualnie😉

Darek jaki przedział cenowy? Może lepiej się opłaca ta d 55☺

Opublikowano
3 godziny temu, mariuszd93 napisał:

Starej ramie? Nie bardzo rozumiem. 

wejdź chociażby w ogłoszenie które wkleiłem, przedni wózek z ceówki, tylny też inaczej wygląda  jak i sama belka pod zaczep inaczej ułożona

Opublikowano

Ja bym mojej jednooski na dwuosiowa nie wymienił. W jakim wyposażeniu będzie? W sensie wysokość burt bo wymiary to raczej standardowe. Cena niska patrząc na cenę stali i reszty rzeczy. Siłowniki coś zdrozaly?

Opublikowano
2 godziny temu, Karol445 napisał:

Chodziło mi że ktoś kto ma 5 ha i obrabia to jedną 360  nigdy nie kupi przyczepy za 20tyś bo to przewyższa wartość ciągnika a jest potrzebne raptem parę razy w roku Poza tym za 20 tyś można mieć juz coś więcej

Tu może nie o to chodzi do końca a o wygodę. Mógłbym kupić coś takiego, nawet mi kiedyś Darek jeszcze po starych cenach i to bardzo starych wyliczył bieda wersję na bodajże 7 tysięcy wtedy czy coś koło tego. Tylko nie zawsze jest sens, a po drugie, że jestem skąpa hadra to się nie zdecydowałem.

Opublikowano
izydor6280 napisał:

3 godziny temu, mariuszd93 napisał:

Starej ramie? Nie bardzo rozumiem. 

wejdź chociażby w ogłoszenie które wkleiłem, przedni wózek z ceówki, tylny też inaczej wygląda  jak i sama belka pod zaczep inaczej ułożona

To w tej starej ramie są gorsze? wiele zagranicznych przyczep ma ramy hutnicze.

Opublikowano
6 godzin temu, Ursus932 napisał:

Dobra , a ta ze zdjęcia 🤔

Gdzieś 12 tyś mogę dać 😛

I dwa lata ma zaczekać aż pojedziesz obejrzeć? 🤭

2 godziny temu, daron64 napisał:

Jak już temat przyczep znowu, to się przypomne, że jakby ktoś miał na sprzedaż nieduża jednoosiowke, to po jesiennej akcji polowej chętnie coś zakupie

A tandem 10 ton może? 😁

Opublikowano
3 godziny temu, Karol445 napisał:

Chodziło mi że ktoś kto ma 5 ha i obrabia to jedną 360  nigdy nie kupi przyczepy za 20tyś bo to przewyższa wartość ciągnika a jest potrzebne raptem parę razy w roku Poza tym za 20 tyś można mieć juz coś więcej

https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-hl-60-11-3-stronny-wywrot-9-ton-ladownosci-autosan-sanok-CID757-IDHm9SU.html#0c7ca0b347

https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-wywrotka-12t-CID757-IDL1jI3.html#57952b2cd8

Jak już podajesz linki to przeczytaj ogłoszenie a nie tylko tytuł i cenę...

Opublikowano
13 godzin temu, bratrolnika napisał:

Cos tam lepię aktualnie😉

A miałeś nic nie robić? Zobaczę jak sprzedam pszenżyto, bo od tego zależy jakim budżetem będę dokładnie dysponował. Narazie opcje są dwie - albo droższa jednoosiowka i tylko to, albo tańsza jednoosiowka i żmijka. Zobaczę jak to wyjdzie. Ale tak czy siak przyczepę muszę kupić, bo się  w kilka sezonów zapierdole ręcznie wszystko zwalać.

11 godzin temu, sladan napisał:

I dwa lata ma zaczekać aż pojedziesz obejrzeć? 🤭

A tandem 10 ton może? 😁

Nieeeeee, no mi potrzebna taka nieduża, na jeden zbiornik od rekorda, żeby tylko zjechać z pola, wjechać w garaż i wysypać. Także najlepiej nie za długa, nie za wysoka. Dwuosiowke mam d47 i d46, ale to przejebana robota - zjedz z pola, przeczep na przód, wepchaj, jak chcesz wysypać to jeszcze przeczep na tył znowu. A taka jednoosiowka to tylko by wpadł i wysypał. A potem z tych dwuosiowek to już tylko na wierzch narzucic i po sprawie. 

Opublikowano (edytowane)

Dlatego porobiłem zsypy w podłodze i kosz do żmijki jest na zewnątrz - podjechać, otworzyć szyber, podgarnąć , pojechać w pole

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Jeszcze nie mam zmijki :) generalnie pomieszczenia mam o wymiarach gdzieś 5.5 x 3.10 i do tej pory to tak 3przyczepy tam sypałem. Jedno pole mam koło domu, to na luzie nawet szuflujac bez spiny się wyrabiam. Drugie pole mam niecały kilometr od domu i tu już tak czasem na styk. Taka wywrotka by mnie uratowała, bo do dwóch pomieszczeń bym tylko cofnął i wysypał kilka razy, a na wierzch tylko ręcznie (o ile zmijki bym nie kupił)

W ogóle ile czasu taka d47 żmijka idzie rozładować?

Opublikowano (edytowane)

zależy jaka żmijka. Ja taką 100 mm średnicy to 25 minut ładowałem z podłogi na przyczepę 3,5 t  z podgarnianiem. W drugą stronę pewnie to samo. W mojej ślimak już wytarty to i wydajność mniejsza

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Tak narazie chciałem właśnie tylko jakaś do rozładunku. Ale nie wiem jakiej średnicy żeby to miało jakaś wydajność, ale z drugiej strony zenym mógł to sam przestawić. Przy otwartych bramach, to trzeba liczyć pewnie że 3m od wjazdu żeby mieć miejsce, do tego niech te 5m wgłąb garażu, no i pod kątem. To tak czy siak te 8m wychodzi że musiałaby mieć. A takiej długości nie wiem czy w ogóle jest szansa żeby samemu to przestawić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v