Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
32 minuty temu, ZetorMisio napisał:

Panowie 2 pytania: znajomy znajomego chce żeby mu przywieść suchy beton z betoniarni. Zamówił 2,5m³ tj koło 5-6 ton. Mam do zrobienia w tą i  z powrotem ok 10 km.ile za taki coś PLNów powinienem wziąć? 

I drugie,  dętka z opony 9,00/20 to raczej do opony 11,00/20 za mała będzie?

Zależy co za znajomy... Ja mam takich że zależy któremu, cena od gratis przez flaszkę, koszty paliwa po 200 zł za taki transport bym wziął.

Dętka się rozpompuje spokojnie.

Opublikowano
bratrolnika napisał:

13 minut temu, daron64 napisał:

Ty jeszcze sporo spawasz, w porównaniu do mnie

ostatnio to nie

teraz uczę się od nowa spawać, migomat kupiłem, cztery lata spawania elektrodą nic nie znaczy, teraz od nowa uczyć się trzeba

1 minutę temu, ZetorMisio napisał:

drugie,  dętka z opony 9,00/20 to raczej do opony 11,00/20 za mała będzie?

myślę że wyda

Migomatem to się raz Dwa nauczysz. Gorzej jest w drugą stronę. Teraz wszędzie migomatem spawam czy to w pracy czy w domu. A jak teraz musiałem elektroda pospawac bo miga do teściów wywiozlem to już elektroda mi słabo szło.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

O taki strach jest ok. na podwórku ci się urwie przy zawrocie i kogoś z rodziny trafi  ,Jak nie masz ładowacza podjedż do kogoś co ma i spawarkę ,ze 20 min i po robocie ,albo podjedż do mnie to ci to ogarnę gratis

Robię  sam i nikt mi się nie kreci wkoło. A powiedz jak mam gdzieś zajechać rozrzutnikiem z urwanym zaczepem? :) Zobaczę jak to wyjdzie. Samobójca też nie jestem, jak będzie lipa, to będę myślał co dalej. Jak trzeba było przyspawac łapę od wspomagania do mostu, to wziąłem przywiozłem znajomego (zajęty niestety). 

1 godzinę temu, 6465 napisał:

To z ciebie taki spawacz jak i ze mnie 😁

Żenie żaden spawacz. Spawarkę kupiłem, żeby nie musieć z każdą pier**lą jeździć prosić się, żeby ktoś poratował. Proste rzeczy sobie sam spawam, jak coś konkretnego, czego boję się podjąć, to zawożę do znajomego. Ale z roku na rok mniej takich rzeczy się trafia.

1 godzinę temu, ZetorMisio napisał:

Oszlifować,pomalować .... Nufka sztuka będzie🤫🤫

Jeszcze kwiatka jakiegos wstawię :)

40 minut temu, bratrolnika napisał:

ostatnio to nie

teraz uczę się od nowa spawać, migomat kupiłem, cztery lata spawania elektrodą nic nie znaczy, teraz od nowa uczyć się trzeba

Znajomy,co spawa wszystko elektroda - też o nim kiedyś pisałem, wszystko potrafi zrobić, dorobić, polatać, pospawać, wytoczyc itd, wziął kupił sobie jakas spawarkę inna, ale nie pamiętam czy to mig był, to mówił, że uczy się od nowa spawać, ale zarzucił to i dalej spawa wszystko elektroda tylko.

• Like 2
Opublikowano
13 minut temu, daron64 napisał:

Robię  sam i nikt mi się nie kreci wkoło. A powiedz jak mam gdzieś zajechać rozrzutnikiem z urwanym zaczepem? :)  

łapiesz za ,,ramię'' ramy łańcuchem,i do belki i esa . A z tym się kręceniem kogoś to dalem taki przykład,ale mogłem dać inny ,urywa się zaczep i w twój samochód np.      Miałem taki przypadek ,wywożę obornik  i jadę drogą z powrotem pustym i urywa się zaczep w c 360. Droga prosta prętkośc niewielka bo za kilka metrów zaczynał się asfalt . Rozżutnik w żwirówkę i stoi. A przypuśćmy asfalt ,zakręt,i piesi albo samochód ,on nie wbije się tylko poslizg. 

Opublikowano

@kizak

Nie żeby coś, średnio mi się widzi ciągnięcie na łańcuchu rozrzutnika. Nie chcę mi się na siłę szukać wymówek, ale tak na szybko:

- płytę mam daleko od samochodu, drogi, potencjalnych osób postronnych

- droga na pole idzie tylko przez moją ziemię 

- nigdzie na drogę nie wyjeżdżam

- to mały rozrzutnik, mniejszy od czarnej białostockiej, także i ciężarów dużych nie bedzie. 

Wiem, że zawsze akurat może się zdarzyć "coś", ale to trzebaby było nic nie robić, a i tak nie miałbyś pewności, że się nic nie stanie. Żeby nie było - wiem, że najlepiej byłoby podjechać do fachowca, wiem że zawsze jakieś ryzyko jest. Jakby to był większy sprzęt, albo jakbym wyjeżdżał nim gdzieś na drogę, to sam bym tego nie robił. 

A co do urwanych zaczepów - kiedyś pożyczyłem od wujka rozrzutnik 6t, ciągnę go 8145 i nagle jeb - zaczep pękł, kilkadziesiąt metrów od drogi asfaltowej. Co się okazało - nie zauważyłem, że zaczep był przez poprzedniego właściciela już latanym i pękł obok spawu. Wolę nie myśleć, co by się stało jakby został mu na asfalcie - przecinalem drogę tylko w jednym miejscu, więc zostałby w poprzek drogi 😮

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Tzn spawać spawam, ale do tego żeby "pisać" nim tak jak to elektrodą się robiło to jeszcze dużo brakuje

To ja odwrotnie, migomatem pospawam od dołu że nie poznasz w jakiej pozycji było spawane a elektrodą ni wuja mi nie idzie to estetycznie 

Opublikowano
3 minuty temu, kizak napisał:

A zrób jeszcze łańcuch ,lub linę jak w przyczepkach samochodowych i uj tam 😐

O tym samym pomyslalem, że jeszcze założę linkę za zaczep.

Pany powtórzę pytanie. 5dych z wysyłką to uczciwa cena, bo będę pakowal i po południu wysyłał. Nieużywane że 30lat, leżało w garażu. 

IMG_20210907_105513616_copy_650x1156.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

znajomy,co spawa wszystko elektroda - też o nim kiedyś pisałem, wszystko potrafi zrobić, dorobić, polatać, pospawać, wytoczyc itd, wziął kupił sobie jakas spawarkę inna, ale nie pamiętam czy to mig był, to mówił, że uczy się od nowa spawać, ale zarzucił to i dalej spawa wszystko elektroda tylko.

też ostatnio wyciągnąłem elektrodówkę, mówię trochę pospawam niech nie stoi bezużyteczna

na płasko idealnie, lepiej jak migiem, mówię sobie pod nosem po kiego grzyba 2tys.zł za migomat płaciłem, ale potem trzeba było coś w pionie i pod kątem, i wtedy od razu pod miga się przepiąłem

21 minut temu, pawel885 napisał:

To ja odwrotnie, migomatem pospawam od dołu że nie poznasz w jakiej pozycji było spawane a elektrodą ni wuja mi nie idzie to estetycznie 

proste, praktyka, no i migiem łatwiej

tak samo i elektrodą, ręka wyćwiczona, to spawy piękne robię

a kiedyś jak ładny spaw się zrobiło jako początkujący to zdjęcie robiłem, a teraz na te zdjęcia patrzę, i myślę sobie ale patałach to spawał

Opublikowano

Jak nowe do nowego , to tam tego, młody wziął sie jako drugie spawanie jego ,do taczki . A że taczka jak to taczka po oborniku👍,przegnita 👍 No sam się nie kapnął, że chciał od razu być wirtuozem.  Rzeczywistość odnalazła mu miejsce w szeregu😐.... No elektrycy ,co oznaczają na styczniku [bezpieczniku ] prądu trójfazowego symbole  B 9 30  10 ,   B rozumiem czas ,,reakcji] ,a te reszta cyfr ,i czy można zamienić na  Bc 9 30 10 ,w sklepie nie mógł mi tego wyjaśnić ,gdyż nie wiedział ?

Opublikowano
30 minut temu, bratrolnika napisał:

też ostatnio wyciągnąłem elektrodówkę, mówię trochę pospawam niech nie stoi bezużyteczna

na płasko idealnie, lepiej jak migiem, mówię sobie pod nosem po kiego grzyba 2tys.zł za migomat płaciłem, ale potem trzeba było coś w pionie i pod kątem, i wtedy od razu pod miga się przepiąłem

proste, praktyka, no i migiem łatwiej

tak samo i elektrodą, ręka wyćwiczona, to spawy piękne robię

a kiedyś jak ładny spaw się zrobiło jako początkujący to zdjęcie robiłem, a teraz na te zdjęcia patrzę, i myślę sobie ale patałach to spawał

Mi trochę szkoda tyle kasy na jakieś okazjonalne lepienie. Może kiedyś.

Heh też miałem zdjęcia. To jak wyglądał spaw to jedno, ale ciekawe jestem jakbym go przecial jak by to wyglądało. W sumie z tych rzeczy, które kiedyś tam spawalem, to urwało się jedno ucho od łańcuszka od bron. Teraz je spawalem, to patrzę, a tam żadnego przetopu - to co się przykleiło do ucha i do ramy, to trzymało. 

Opublikowano
kizak napisał:

No elektrycy ,co oznaczają na styczniku [bezpieczniku ] prądu trójfazowego symbole  B 9 30  10 ,   B rozumiem czas ,,reakcji] ,a te reszta cyfr ,i czy można zamienić na  Bc 9 30 10 ,w sklepie nie mógł mi tego wyjaśnić ,gdyż nie wiedział ?

Jesteś pewien, że to bezpiecznik a nie różnicówka? Może 30 to mA zwarcia?

• Like 1
Opublikowano

To jest stycznik ,ale czasem ktoś powie bezpiecznik ,i padło bodaj mi to w centralce schładzalnika ,jak trzymasz palem za guziki to działa ,a tak to wyskakuje i nie trzyma [nie przekazuje prądu]

Opublikowano
6 minut temu, Bananek napisał:

I butlę gazu

prawie, jeszcze coś tam dmucha

4 minuty temu, kizak napisał:

No elektrycy ,co oznaczają na styczniku [bezpieczniku ] prądu trójfazowego symbole  B 9 30  10 ,   B rozumiem czas ,,reakcji] ,a te reszta cyfr ,i czy można zamienić na  Bc 9 30 10 ,w sklepie nie mógł mi tego wyjaśnić ,gdyż nie wiedział ?

B to bezzwłoczny, C to zwłoczny

liczba to max. natężenie prądu

Przed chwilą, daron64 napisał:

Mi trochę szkoda tyle kasy na jakieś okazjonalne lepienie. Może kiedyś.

mi też było szkoda, aż w końcu się przekonałem

Przed chwilą, kizak napisał:

To jest stycznik ,ale czasem ktoś powie bezpiecznik ,i padło bodaj mi to w centralce schładzalnika ,jak trzymasz palem za guziki to działa ,a tak to wyskakuje i nie trzyma [nie przekazuje prądu]

to ty stycznik nie bezpiecznik chcesz

podaj więcej danych to się podpowie

Opublikowano
kizak napisał:

jak trzymasz palem za guziki to działa ,a tak to wyskakuje i nie trzyma [nie przekazuje prądu]

Teraz to żeś napisał jak ta blondynka co wyjęła baterie z czujnika czadu bo jej piszczał i od tego bolała głowa. 😱

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v