Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Pany, na domowe potrzeby, jakby czasem prąd odłączyli na jakiś czas aby podłączyć zamrażarkę, lodówkę i w razie potrzeby śrutownik wystarczy? 

https://allegro.pl/oferta/agregat-pradotworczy-generator-4800w-100-miedzi-9637564335

w rzeczywistości ma około 1800-2000W i raczej tej mocy nie przekroczysz

silnik może i ma maksymalnie 6,5KM, ale prądnica tek wielkości to raczej do tego, co napisałeś pierwsze, lodówka, zamrażarka, kompuer, o śrutowniku zapomnij

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

o śrutowniku zapomnij

Jest coś do 1000-1200zł co by w ogóle starego SR-1 rozpędziło?

Opublikowano

https://allegro.pl/oferta/wojskowy-agregat-pradotworczy-pab2-pab-2kw-9945085421

takie mają realnie 2,5kW mocy ciągłej, używaliśmy ich w firmie dużo lat

jak chcesz czymś napędzić śrutownik, to pomyśl nad samym silnikiem spalinowym, takim 4-6KM, najlepiej diesel

https://allegro.pl/oferta/silnik-spalinowy-diesel-6-5km-zageszczarki-kipor-6743985033

Opublikowano

To dziękuję, starego zgrata nie będę kupował, jakby przypiliło to żarna stoją. To ma być tylko pogotowie i nic więcej aby w razie przerwy dłuższej niż kilka godzin prąd podtrzymać tam gdzie go najbardziej potrzeba.

Opublikowano

Pjoter, a srutownika używasz częściej niż kilka godzin? myślisz, że akurat wtedy będzie potrzebny jak prądu zabraknie? do jednej fazy ten kraft dele styknie. choć jak znam życie trzy fazy szybciej pociagną dom niż kilka gniazdek jednofazy.

Opublikowano
27 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Pany, na domowe potrzeby, jakby czasem prąd odłączyli na jakiś czas aby podłączyć zamrażarkę, lodówkę i w razie potrzeby śrutownik wystarczy? 

często się zdarza?

Opublikowano
3 godziny temu, izydor6280 napisał:

coś mi się widzi że bez papiera, bo nic nie wspomniał w opisie, więc kupa bezużytecznego złomu 

He 🤨

Opublikowano
44 minuty temu, Bananek napisał:

Pjoter, a srutownika używasz częściej niż kilka godzin? myślisz, że akurat wtedy będzie potrzebny jak prądu zabraknie? do jednej fazy ten kraft dele styknie. choć jak znam życie trzy fazy szybciej pociagną dom niż kilka gniazdek jednofazy.

Lubię mieć i być gotowy jakby akurat nie było ale chyba nie warto.

@pafnucy Dość często kilkugodzinne przerwy w dostawach są, kilkudniowe to raczej raz na 2-3 lata.

Opublikowano
2 godziny temu, sladan napisał:

A no bez papieru, pytałem kiedyś. Już dłuuuuugo stoi

Jakoś parcia na papier nie mam. 

Jest jakieś 15 km ode mnie. 

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Lubię mieć i być gotowy jakby akurat nie było ale chyba nie warto. @pafnucy Dość często kilkugodzinne przerwy w dostawach są, kilkudniowe to raczej raz na 2-3 lata.

To gdzie Ty mieszkasz że kilkudniowe przerwy w dostawach prądu masz? To awarie czy co? Zrozumiałbym raz na parę lat że przez godzinę by prądu nie było ale nie przez parę dni😱

Opublikowano

Większość lini mamy pod drzewami. Dość częste zjawisko przy gwałtowniejszych burzach. Rekord jaki pamiętam padł chyba w 2015- 3 dni bez prądu. Wczoraj na przykład nie było z nie wiadomych przyczyn prądu przez 4 godziny i chcąc nie chcąc nauczyłem się obsługiwać AF z telefonu.

Opublikowano

Nie tak dawno wielu miało kilkudniowe przerwy w dostawie energii - wystarczy nawałnica na znacznym obszarze, połamane drzewa, zerwane linie, połamane słupy i służby energetyczne potrzebują trochę czasu aby przywrócić zasilanie

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, PRIMO napisał:

Jakoś parcia na papier nie mam. 

Jest jakieś 15 km ode mnie. 

To chyba jakaś przeróbka z d50. Wygląda tak, jakby ten silownik przy wywrocie do tyłu był już na maxa wysunięty, ale mogę się mylić. Blisko masz, obejrzyj

Opublikowano
20 minut temu, danielursus3p napisał:

Fajrant na dziś. Siłowniki do szyby tylnej musowo nabyć. @Karol6130 jakie masz w swoim? 

Ja na złomie kupiłem od samochodu, od tylnej klapy. Ale nie pamiętam co to za fura była. 20 zł zapłaciłem, już ze 3 lata siedzą i są ok

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v