Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ursus932 napisał: Po pierwsze z ciągnikiem ślubu się nie bierze, zawsze można zmieścić choć i kobietę też 😉 po drugie nie planuje takich inwestycji, tylko prasa pasowa ale bez żadnych  cudeniek typu rotor,   a agregat uprawo siewny ma być 2,5 to mały sobie poradzi Z pasową prasą 60 km zetorkiem będziesz miał wydajność jak kostką 😉

Opublikowano
34 minuty temu, Ursus932 napisał:

Po pierwsze z ciągnikiem ślubu się nie bierze, zawsze można zmieścić choć i kobietę też 😉 po drugie nie planuje takich inwestycji, tylko prasa pasowa ale bez żadnych  cudeniek typu rotor,   a agregat uprawo siewny ma być 2,5 to mały sobie poradzi

Dwóch braci 

Nie wiem, ale  u mnie nie widzę zastosowania do dużego ciągnika chyba tylko ubijanie pryzmy z kuku 

Miałem już nie odpisywac, ale trochę polubiłem was mimo wszystko, więc następne moje wejście tu będzie chyba w marcu, zajrzę żeby pokazać ciągnik 🙃

Za innych nie odpowiadam, ja to co napisałem może nie zawsze Ci odpowiadało, ale pisałem żeby pomóc, za wielkiego doświadczenia nie mam ale coś tam już wiem...

Przed chwilą, slawek74 napisał:

a i jeszcze co innego myśli 😁

Co robi ? 🤣🤣

Opublikowano
8 minut temu, stempos1980 napisał:

Marcin szczerze to już ciężko za tobą trafić.Na początku twojej przygody z szukaniem ciągnika pisałeś że chcesz kupić dwa jeden mniejszy a drugi większy a teraz nagle jeden z za***istym i wymaganiami.Ty masz problem z jednym a co mówić o dwóch.

Zachowujesz się jak stara panna na wydaniu.

Jeżeli cię uraziłem to przepraszam ale takie są moje spostrzeżenia.

Nie dlaczego, cały czas mówię że jeśli będę z gospodarstwa się utrzymywać to będzie i drugi większy ciągnik, ale nie teraz, a tu wszyscy namawiają na szóstke 

Opublikowano
11 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Ursus932 napisał: Po pierwsze z ciągnikiem ślubu się nie bierze, zawsze można zmieścić choć i kobietę też 😉 po drugie nie planuje takich inwestycji, tylko prasa pasowa ale bez żadnych  cudeniek typu rotor,   a agregat uprawo siewny ma być 2,5 to mały sobie poradzi Z pasową prasą 60 km zetorkiem będziesz miał wydajność jak kostką 😉

Co Wy z tą wydajnością 

11 minut temu, szymon09875 napisał:

Za innych nie odpowiadam, ja to co napisałem może nie zawsze Ci odpowiadało, ale pisałem żeby pomóc, za wielkiego doświadczenia nie mam ale coś tam już wiem...

Co robi ? 🤣🤣

Ogólnie to napisałem, nie chodziło mi konkretnie o Ciebie 

No dobra idę ładować pszenice 

Opublikowano
17 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie dlaczego, cały czas mówię że jeśli będę z gospodarstwa się utrzymywać to będzie i drugi większy ciągnik, ale nie teraz, a tu wszyscy namawiają na szóstke 

A teraz z czego się utrzymujesz? 

Co jest twoim głównym źródłem dochodu?

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Już ci pisałem że na 20ha mam 120km.  A 80km to obrotowej 4 nie podepniesz  a 3 to h*j nie pług bo od orać się tym nie da.  Kumpel kupił 3 w obrocie wytrzymał z tym rok i zmienił na 4 zagon. 

Jak nie 😱

received_415832079544581.jpeg

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Ja muszę się wybrać kupić paczkę,  bo teraz to na sztuki kupuję w naszej lokalnej kastoramie.  Lincolny z żółtymi końcówkami,  krótsze są niż różowe ale luks się sprawa.  Za 3,25 sztuka 25gr. 

Stara mi teraz takie przywiozła i potwierdzam. Lux

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, slawek74 napisał:

czyli hu..owe pierszy pokos w lipcu jak u innych przymierzają się do trzeciego 😁 a drugi w grudniu 🤪 i bydło na odpierd..l

Jak ktoś ma łąki pod oknem to może se nawet 10 pokosów robić jak chce 😉 ja nie mam zamiaru jeździć 15-20km na łąki i zbierać po 3 zwijki z hektara 

57 minut temu, slawek74 napisał:

nie do końca wiadomo czy ten drugi pokos zebrany 🤭😁

7 grudnia zebrane i owinięte ;) i to był 3 pokos a nie 2 ;)

42 minuty temu, slawek74 napisał:

a i jeszcze co innego myśli 😁

I tu się mylisz .... Ja nie myślę 

Opublikowano
12 minut temu, slawek74 napisał:

i dopłaty 😀

A Ty nie korzystasz 🤔

9 minut temu, gregor1284 napisał:

Stara mi teraz takie przywiozła i potwierdzam. Lux

Już co najmniej 10 lat jak odkryłem te super elektrody 

Opublikowano

o to najbardziej lubie :D Niech przyjedzie do mnie takim sprzętem - chyba logiczne jest ze kazdy kupuje sprzet pod swoje gospodarstwo i swoje warunki. Jak Ty masz gline, 150 koni i ciagniesz 4 skiby to ja na piachu tez mam czworka orac?

• Like 1
Opublikowano

@stempos1980jak się nie ma co się lubi to się..... 

Co prawda nie wszytko glina, na części takich ciężkich mam też łąki 

Opublikowano
5 minut temu, Matey napisał:

o to najbardziej lubie :D Niech przyjedzie do mnie takim sprzętem - chyba logiczne jest ze kazdy kupuje sprzet pod swoje gospodarstwo i swoje warunki. Jak Ty masz gline, 150 koni i ciagniesz 4 skiby to ja na piachu tez mam czworka orac?

Mnie uczono że zapotrzebowanie mocy to około 30km na korpus,  a zakładając taki ciężki pług do takiego pierdka to trzeba się liczyć że ten pierdek szybko się rozleci,  a potem płacz i lament na forum jaki to lichy traktor. 

@Ursus932 idź ładować tą pszenicę,  a ja idę żarcie swiniuchom szykować. 

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, TheraRolnik napisał:

Jak nie 😱

received_415832079544581.jpeg

Podejrzewam, że przy zawrotach to każdy ślimak Cię wyprzedzi, bo przyczepności przód to na pewno nie ma

Edytowane przez sladan
Opublikowano
19 minut temu, 6465 napisał:

Poskrobać to może i tym się da,  tylko ciekawe ile ten fetorek z tym da radę. 

Na 25-27cm około 7km/h 

2 minuty temu, 6465 napisał:

Mnie uczono że zapotrzebowanie mocy to około 30km na korpus,  a zakładając taki ciężki pług do takiego pierdka to trzeba się liczyć że ten pierdek szybko się rozleci,  a potem płacz i lament na forum jaki to lichy traktor. 

Od 2015 roku jeździ z zestawem uprawowo-siewny cięższym od tego pluga i patrz jeszcze się nie rozleciał ... Udźwigu ma 4400kg 👍

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v