Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do 100 ha dojść i koniec. 130 koni wystarczy 😁

Przed chwilą, sumek666 napisał:

Chyba. 

Bo aktualny wózek sasiada chyba będzie za wąski do Axisa, a koła 11.2-15.3 mogą nie unieść 3 ton 

Chyba to się ptak na wierzbie 🤷‍♂️

Opublikowano
Ursus932 napisał:

@Sylwekx25 tu chłopaki koło mnie, duże gospodarstwo i  koło 100 dojnych a ciągniki nie przesadnie wielkie

Ale też i nie małe. Masz przecież hodowlę bydła, kiedyś dojdziesz do wniosku, że potrzebna by była prasa z nożami i rotorem czy też samozbierająca i będzie kłopot bo mały zetorek czy mf nie poradzi, podobnie z uprawą gleby , jakiś agregat siewny,agregat aktywny czy siewnik talerzowy do qq z podsiewaczami , tego też do małego ciągnika nie ma co zapinać.

Opublikowano
2 minuty temu, sumek666 napisał:

Chyba to się łódka na wodzie. 

Na 100ha to ciągnik 180-200 KM musi być.

I po co taki wielki? 4 metrowym siewnikiem i tak nie dojadę Do większości pól chyba że składanym.

Opublikowano

Nie przesadzaj. 

Weź sam zobacz ile waży 3m nabudowany zestaw-uprawowo siewny. 

Lekko licząc 2,5t plus zasyp to nam się robi 3,5t i to daleko wysunięte. Więc? 

No raczej 120 KM ciągnikiem komfortowo i bezpiecznie tego nie przewieziesz. Od razu wskakują ciągniki pokroju T7/Puma/MF8S/JD6R na dużej ramie. To masz ciągniki ok 180 KM. 

Tak jeszcze gwoli ścisłości.

Przeliczenie KM na powierzchnie jest dla mnie idiotycznym pomysłem.

Każde gospodarstwo jest inne, o innej specyfikacji i rozkładzie działek.

Jeden z moich klientów ma 500 ha do koszenia. Największy kombajn to jakiś mały Tucano 300coś i heder niecałe 5m. Tejnklasy kombajnów ma 3. Największe pole nie przekracza 10 ha. 

Opublikowano
48 minut temu, sumek666 napisał:

Nie przesadzaj. 

Weź sam zobacz ile waży 3m nabudowany zestaw-uprawowo siewny. 

Lekko licząc 2,5t plus zasyp to nam się robi 3,5t i to daleko wysunięte. Więc? 

No raczej 120 KM ciągnikiem komfortowo i bezpiecznie tego nie przewieziesz. Od razu wskakują ciągniki pokroju T7/Puma/MF8S/JD6R na dużej ramie. To masz ciągniki ok 180 KM. 

Tak jeszcze gwoli ścisłości.

Przeliczenie KM na powierzchnie jest dla mnie idiotycznym pomysłem.

Każde gospodarstwo jest inne, o innej specyfikacji i rozkładzie działek.

Jeden z moich klientów ma 500 ha do koszenia. Największy kombajn to jakiś mały Tucano 300coś i heder niecałe 5m. Tejnklasy kombajnów ma 3. Największe pole nie przekracza 10 ha. 

A kto każe zawieszane kupować? Ciągany i po problemie. Mi chodzi o to że dojazdy są tak waskie że na styk się 3 metrowym przechodzi. Kombajnem to jeszcze po czyimś przejedziesz A siewnikiem czy kultywatorem to zaraz się każdy krzywo patrzy. 

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, gregor1284 napisał:

Ale wy to mata czas. Ogarnia... Trawę w grudniu 

Bo takie zimy jakbyBestia przyszła w grudniu byłoby  pozamiatane .😁

Edytowane przez Dariowola
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, TheraRolnik napisał:

Bez przesady, u nas prawie 60ha Zetor 80km ogarnia 

Jaka klasa ziemi w jakim czasie jaka uprawa jakim sprzętem . To jest banał Miejmy szacunek   dla siebie. Zapomniałem kto ile ma lat i w jakich latach zaczął przygodę z rolnictwie nieubliżając nikomu.

Edytowane przez Dariowola
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Ursus932 napisał:

@Sylwekx25 tu chłopaki koło mnie, duże gospodarstwo i  koło 100 dojnych a ciągniki nie przesadnie wielkie

Ilu ich tam robi ? 

Nie wiem po co to pisze, bo temat Twojego ciagnika to jest juz dramat nie komedia,  ale jak zmienialem ciągnik to kazdy mi odradzal 6 turbo bo po co Ci taki wielki, co Ty nim bedziesz robił kup mtz 82 albo 1014 i starczy. Zetorem 16145 na łąkach wyjechałem wszędzie, na polu ze zbożem czy jesienią z ziemniakami rzadko kiedy był problem żeby wyjechać. Teraz ziemi mniej to i ciagnik sie zmieniło na mniejszy. Po co kupic 100 km i ciągnąć 3 skiby w spadku po 60 ? 

5 godzin temu, TheraRolnik napisał:

Jak by się pośpieszył to by w terminie zrobił ale po co się tak śmieszyć ? Ktoś mnie goni ? Ja mam czas 

Sam sobie przeczysz. Skoro masz czas a raczej tata ma,  to robi w terminie. 

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, szymon09875 napisał:

Sam sobie przeczysz. Skoro masz czas a raczej tata ma,  to robi w terminie. 

Gdzie sobie przeczę ? Nigdzie mi się nie spieszy to i mam czas na zrobienie tego bez pośpiechu a termin to jest tylko na papierku

A po drugie wolę zrobić później niż wcześniej i mieć spokój 😊

Akurat on to mało co w polu robi 😊😊

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano
1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

Gdzie sobie przeczę ? Nigdzie mi się nie spieszy to i mam czas na zrobienie tego bez pośpiechu a termin to jest tylko na papierku 

Akurat on to mało co w polu robi 😊😊

W tych czasach to i termin jest w pogodzie. 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, TheraRolnik napisał:

Gdzie sobie przeczę ? 

A po drugie wolę zrobić później niż wcześniej i mieć spokój 😊

Pisząc ze jakbyś sie pospieszyl to bys zrobił w terminie, a w drugim zdaniu że masz czas i wszystko zrobione jak trzeba. 

Może i nie robi ba polu, ale jak nie każe jechać to i tak nie pojedziesz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v