Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

z dnia na dzień coś zdechło, w sobotę jeździł, w niedzielę się nie odzywa

podejrzenie immo, ECU albo pompa CR, niestety przy -15 na dworze ciężko coś pogrzebać, czekam na kolejkę u elektryka

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, sabuliga napisał:

To widzę ze dzięki waszym radom to nic tylko się powiesić. To źle tamto niedobrze

Rozumiem, że Twoim zdaniem to nasza wina, że każda praca ma swoje minusy? Czy uważasz, że Cię celowo wprowadzamy w błąd, żebyś nie poszedł do super pracy?

11 godzin temu, sabuliga napisał:

Bardziej chodziło ze kurier to praca z miejsca jednak koparek i suwnic nie obstawiam tylko potrzeba kursu specjalistycznego i oczywiście czy jest taki pracodawca

A to chciałbyś, żeby bez żadnego kursu, przeszkolenia, ktoś Ci powierzył sprzęt za setki tysięcy zł, bo Ty byś sobie chciał taka popracować?

Jak z kolei jednak szukasz pracy, do której nie trzeba żadnych kwalifikacji, to nie oczekuj że będzie to super poplatna i super wygodna praca. 

Tak to wygląda, że jak coś się chce dla siebie polepszyć, to trzeba ruszyć d*pę. A jak się nie chce, to się siedzi w lokalnej biedrze, czy gdzieś w geodezji za 2k. 

Żeby nie było - nie tylko kasa się liczy. Moja miała propozycje na główną księgową w dwa miejsca, za lepsza kasę, ale została w tej pracy, w której jest, bo przeważyły inne korzyści niż materialne. Ale też, żeby być tam, gdzie jest, to zmieniła miejsce pracy na nowe, z takiego, które znała od podszewki, w którym się sprawdzała i do którego miała 3x bliżej. Coś za coś.

Ja na proces rekrutacyjny do swojej pracy wydałem jak liczyłem że 2k na paliwo na same jeżdżenie po komisjach, lekarzach, egzaminy itd, a wszystko trwało z 10msc. 

Nie mówię, że nie można trafić dobrej pracy pod nosem. Ale Ty widzę, że chyba chciałbyś, żeby pracodawca sam się do Ciebie zgłosił i spytał czy nie chciałbyś na jakim stanowisku sobie spróbować swoich sił.

11 godzin temu, bratrolnika napisał:

Przed świętami dostałem SMS że kurier czeka pod paczkomatem, i żeby jechać odebrać paczkę. Pojechałem, zaczęliśmy gadać, i mówi mi że w paczkomacie jest 70 skrytek, a dali mu 230 paczek na tą lokalizację... 

U nas przed świętami, to nic nie można było odebrać. Cały czas SMS że dziś "wyjątkowo" (k**wa, akurat) paczka czeka u kuriera. Zajezdzam, a tam deszcz pada, paręnaście osób w kolejce, a na pace chłopak z dziewczyną po omacku ( bo światło takie, że mało co widać) paczek szukają. Prawie wszyscy, co mieli małe pęczki odchodzili z kwitkiem, bo w tym syfie nie dawał rady znalezc danej paczki. Przejebana robota.

11 godzin temu, akooo napisał:

W kurierce najgorsze to że nie można zostawić awizo tylko trzeba wydzwaniać po ludziach gdzie są kiedy będą itp. Wolę już budowlankę.

Kiedyś dostałem SMS, że paczka będzie po 13. Godzina 12 dzwoni kurier (DHL, nie polecam) i mówi, że no on czeka z paczką. Mówię mu, że już wyjechałem z pracy i będę za niecałe 10minut. A ten z morda, że on tyle nie moze czekać, że on teraz jest, a nikogo nie ma. Mówię mu, że SMS dostałem, że ma być dopiero za godzinę, że jak łaskawie poczeka te parę minut, to się jednej paczki pozbedzie. A ten swoje, że nie ma czasu. Pojechał, wpisał, że nikt nie odebrał paczki, czy jakoś tak. No i status, że paczka do odebrania w centrali w Olsztynie (ponad 60km). Nóż k**wa. Pisałem skargę, dzwonili przepraszali, przyniósł w końcu inny kurier, ale też ani nie zadzwonił, ani SMS nie dostałem, tylko wiadomość rano, że dziś kurier podejmie próbę doręczenia. Jakbyśmy akurat nie byli wtedy w domu, to znowu by się sytuacja powtórzyła. 

Najlepszy u nas jest DPD. Jeździ pan Daniel, od którego imienia podobno wywodzi się skrót firmy - Daniel Paczkę Dostarczy  😅 no złoty człowiek. Dostaje SMS, że dziś będzie paczka, dzwonię do niego, a ten jest w stanie z rana, do pół godziny powiedzieć mi, o której i gdzie będzie. No ale to ten, co pisałem wczesniej, że po 22 jeszcze packzi wozi i od rana to samo.

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Firmy kurierskie temat rzeka, u mnie z kolei DPD podpadło, pisałem skargę - przyjęli, bez odzewu, ale na moim rejonie kurier się zmienił i jest teraz OK, a też po paczkę śmigałem, w dodatku żadnego info że jest paczka, do kiedy, gdzie odebrać . A kurier napisał w zwrotce że "nie ma takiego adresu" - a dwa dni wczesniej na ten sam adres dostarczył paczkę. O, mieli ludzie co posłuchac z siedzibie firmy, mimo że ja "niesamowicie spokojny człowiek"

Opublikowano

Ja akurat tyrałem w DHL i byłem solidnym kurierem. :D Także kurier o którym piszesz, to po prostu charakter człowieka a nie firma. Zresztą należy pamiętać, że kurier ma cały dzień na dojechanie z paczką i jak wszędzie miałby poczekać 10 minut to by nic nie rozwiózł. Sam również byłem bardzo stanowczy w tej sprawie, żadnego czekania, na początku czekałem bo chciałem być skuteczny, ale bywało, że w ciągu dnia musiałem nawet na kilku klientów tak czekać po 10-15 minut i łatwo policzyć jaka to strata czasu i że wtedy nie uda się rozwieźć wielu przesyłek albo nie odebrać wszystkich zleceń. Nie ma klienta pod wskazanym adresem to przepraszam, ale ja jadę dalej. Może wtedy sam wsiąść w samochód i podjechać do mnie jeżeli zależy mu na przesyłce. A jak nie, to następna próba doręczenia jutro.

Jeżeli współpracujecie z kurierami to musicie zrozumieć ich robotę. Co jednak nie zmienia faktu, że nie pochwalam zwykłego chamskiego zachowania ze strony kurierów jakby byli władcami wszechświata. Kultura przede wszystkim.

21 godzin temu, Agrest napisał:

Jesteś instruktorem i naukę jazdy prowadzisz?

Ojciec jest, ja tyram w polu a on uczy kursantów. I kursantki :D Kursy są obowiązkowe dla uczniów technikum ogrodniczego więc i sporo dziewczyn jeździ.

17 godzin temu, Agrest napisał:

Komu fyndta ? Tylko czy on ma 185km? @KlimekPL Ty nie chcesz takiego potworka?

https://www.olx.pl/oferta/ciagnik-fendt-612-CID757-IDImaBs.html#662ce3881a

Ło panie, rozerwałbym swój pług takim i kolejne koszty :D 

Opublikowano

Dobra spawarka i jedziesz dalej.

No ale niestety przeskok z do 80-100km na powyżej 100km musi wiązać się z wymianą maszyn uprawnych

Opublikowano
7 minut temu, KlimekPL napisał:

Ja akurat tyrałem w DHL i byłem solidnym kurierem. :D Także kurier o którym piszesz, to po prostu charakter człowieka a nie firma. 

Wiadomo, że to zależy od człowieka. Równie dobrze Daniel mógłby pracować w DHL i wtedy te firmę bym chwalił. Kurier pracuje w głównej mierze na opinie firmy.

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Dobra spawarka i jedziesz dalej.

No ale niestety przeskok z do 80-100km na powyżej 100km musi wiązać się z wymianą maszyn uprawnych

Chodziła mi po głowie nawet jakaś renówka 110-130KM aby zainwestować w większy pług i zestaw uprawowo siewny aby przyśpieszyć prace na polu ale przez to, że używam kalkulatora to już przestałem o tym marzyć. Teraz najważniejsza inwestycja to postawienie hali o uniwersalnym przeznaczeniu jako magazyn i garaż bo żegnam się w tym roku ze starą stodołą. Ciągnik musi podołać ten co jest. Ale najważniejsze, żebym ja podołał... :P 

Opublikowano

To współczuję budowy po tych podwyżkach.

Jak stodoła drewniana to masz już 5-7tys za deski na start😉

Używana stalowa czy tradycyjny mur?

Opublikowano
10 godzin temu, renpio napisał:

a u Ciebie z tego co zauważyłem to lekko ona nie ma 

cały dom przy jej użyciu postawiłem, w garażu to teraz odpoczywa, od kiedy mam stacjonarną, ale wcześniej i wiertłem 16 i 20mm się robiło

10 godzin temu, sumek666 napisał:

Moja Makita nie Honolulu tylko Romania albo Hungary. 

Kupiłem ją przed remontem pokoju dzieciaków. Trochę gipsu mieszała, trochę otworów powierciła w ścianach. 

A szlak jak trafił jak kolega przez przypadek na udarze zaczął wiercić stalowy profil. Może z 5 sekund minęło zanim się kapnął, że źle robi. 

Z futerkiem od początku był problem bo lubiło się poluzować. Po drugie pasuje do niego tylko oryginalny klucz z zestawu. 

uchwyt zmieniłem u siebie na samozaciskowy, ona chyba za szybko na obroty wchodzi i dlatego uchwyt zamiast się zacisnąć to się luzuje

1 godzinę temu, jahooo napisał:

z dnia na dzień coś zdechło, w sobotę jeździł, w niedzielę się nie odzywa

podejrzenie immo, ECU albo pompa CR, niestety przy -15 na dworze ciężko coś pogrzebać, czekam na kolejkę u elektryka

wepchnij go do ciepłego garażu, mój Fiacik na CR też nie chciał gadać w mróz, a postał w ciepłym garażu z półtorej godziny i zagadał jak nowy

1 godzinę temu, daron64 napisał:

Najlepszy u nas jest DPD. Jeździ pan Daniel, od którego imienia podobno wywodzi się skrót firmy - Daniel Paczkę Dostarczy  😅 no złoty człowiek. Dostaje SMS, że dziś będzie paczka, dzwonię do niego, a ten jest w stanie z rana, do pół godziny powiedzieć mi, o której i gdzie będzie. No ale to ten, co pisałem wczesniej, że po 22 jeszcze packzi wozi i od rana to samo.

to u mnie w DPD jest Damian, ostatnimi czasy to jak wiem że będzie paczka a nikogo nie będzie w domu, to mu pod wycieraczką pieniądze zostawiam, a on jak pada to mi paczkę nawet do garażu za domem zanosi, żeby nie zmokła

ale tuning, nie ma co

https://www.olx.pl/oferta/maska-ursus-c-4011-przerobiona-CID757-IDImFrd.html#532bd7c9c9

Opublikowano
10 godzin temu, Pomorzanin1222 napisał:

żebyś miał bezstopniowa byśmy się dogadali one schodzą praktycznie od ręki ostatni sprzedałem w 1 dzień

a wyglądał nieciekawie

87364783_211851740009447_6422498076425977856_n.jpg

87464509_808952406253001_553313159205617664_n.jpg

ten niebieski kosztował 500 zł

Pokaż jakieś fotki obejrzymy pomyślimy coś muszę kupić na handel

I za ile poszedł ?

10 godzin temu, soltys48 napisał:

Jakby to była bezstopniowa i za tysiaka to byście pohandlowali

A te bezstopniowe dokładnie sieją ? Gdzieś słyszałem opinie że właśnie w poznaniaku to zależy jaki ma kaprys 

Opublikowano
11 godzin temu, Ursus932 napisał:

Bajki albo silnik od Zetora 

Co 🤨 boisz się że objedzie twoją szejsiunie?

Opublikowano
1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

Chodziła mi po głowie nawet jakaś renówka 110-130KM aby zainwestować w większy pług i zestaw uprawowo siewny aby przyśpieszyć prace na polu ale przez to, że używam kalkulatora to już przestałem o tym marzyć. Teraz najważniejsza inwestycja to postawienie hali o uniwersalnym przeznaczeniu jako magazyn i garaż bo żegnam się w tym roku ze starą stodołą. Ciągnik musi podołać ten co jest. Ale najważniejsze, żebym ja podołał... :P 

Poważne inwestycje panie, jaki koszt takiej hali i jaki metraż? Ja muszę rzeźbić w g.wnie i męczyć się że stara stodola

Opublikowano
Ursus932 napisał:

A te bezstopniowe dokładnie sieją ? Gdzieś słyszałem opinie że właśnie w poznaniaku to zależy jaki ma kaprys

Jak trafisz. Ale ogólnie słyszało się opinie, że na bezstopniowych w poznaniakach nieraz spore rozbieżności wychodzą.

Opublikowano
40 minut temu, PRIMO napisał:

Co 🤨 boisz się że objedzie twoją szejsiunie?

Że co 🤔 ten twój kuzyn może lepiej poda kilowaty , bo może nie potrafi policzyć 😉

38 minut temu, slawek74 napisał:

przecie pisze że silnik i pompa od zetura ....

No sorry,tak napisałeś jakby silnik był 60 a tylko pompa Zetor 🤷‍♂️

Opublikowano

Kur ja się zgrywam a pelikany łykają na zimno. 😜🤣😂

Opublikowano
19 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Jak trafisz. Ale ogólnie słyszało się opinie, że na bezstopniowych w poznaniakach nieraz spore rozbieżności wychodzą.

To też właśnie tak słyszałem 

Przed chwilą, PRIMO napisał:

Kur ja się zgrywam a pelikany łykają na zimno. 😜🤣😂

Nic nie łykają , w okolicy są dwie z silnikiem Zetora więc wszystko możliwe 🙆‍♂️

Opublikowano
59 minut temu, Ursus932 napisał:

I za ile poszedł ?

Jak im się chce tak sieja

Opublikowano
10 minut temu, Ursus932 napisał:

Nic nie łykają , w okolicy są dwie z silnikiem Zetora więc wszystko możliwe 🙆‍♂️

W oryginalnym ursusowskim malowaniu?

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

To współczuję budowy po tych podwyżkach.

Jak stodoła drewniana to masz już 5-7tys za deski na start😉

Używana stalowa czy tradycyjny mur?

Ta murowana.... Hipoteke musiałbym zaciągnąć aby postawić głupią murowaną stodołe i spłacać do końca życia. Takie inwestycje nie na moich piaszczystych dzierżawach. 

52 minuty temu, Matey napisał:

Poważne inwestycje panie, jaki koszt takiej hali i jaki metraż? Ja muszę rzeźbić w g.wnie i męczyć się że stara stodola

Celuję w około 200 metrów i wysokość 5 metrów ściana, z bramą 4m szerokości, jedna firma wyceniła mi montaż takiej hali na około 60000 ale do tego dochodzą jeszcze koszty rozmaitej biurokracji i wylewki posadzki więc również to nie jest takie hopsiup bo nie było mi dane sprzedawać pszenicy po tysiącu. 

34 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Bezstopniowy poznaniak wysiewa zgodnie z temperaturą powietrza, jak sie robi chłodniej to norma wysiewu spada bo olej gęstnieje w przekładni. Sprawdzone z autopsji, siałem kilka lat takim. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v