Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Takiego kvernelanda, tyle że na resorze. 4x40. Przy zimowej orce 25-28 cm 8km/h. Przy siewnej 20 cm około 9,5km/h

Edytowane przez sladan
Opublikowano
5 minut temu, danielursus3p napisał:

Głównie na co zwrócić uwagę przy kupnie i gdzie co się ustawia, bo wiadomo każdy inaczej... 

to co każdy pisze ,na pęknięcia ,czy nie pokrzywiony zużycie elementów roboczych czy nie szpachlowany🤣.Ustawianie pierwszej skiby tą rzymską śrubą przy wieżyczce,regulacja szerokości orki najprostsze z możliwych bo przekłada się śrubę w jeden z otworów i ustawienie linii ciągu czy jak to tam się nazywa tym cięgłem z boku na ten sam otwór co korpus i tyle a głębokość to tymi dwiema śrubami z widełkami przy kole

Opublikowano

Ja za KV  Vario  LB  5 skib na kołku  dałem 15 tyś z transportem, 10 lat temu   https://www.olx.pl/oferta/plug-kverneland-eg-85-obrotowy-vario-5-skibowy-4-1-100-ed-CID757-IDI4agd.html#5df0f4d9ce;promoted

podobny  do tego tylko bez resora i starszy model. Głowica  na wierzy była spawana z łata  dodatkową z blachy 20 mm  i przy otworze gdzie się cięgło zapina też. ale bardzo ładne elementy robocze , do tej pory tylko lemiesza i 8 płuz wymieniłem. Sprzedał bym go  też  za 15 jakby ktoś się trafił i kupił podobnego lub Kuhna. 

Te KV bardzo lekko idą. Kupiłem  go dlatego że jak kupowałem opryskiwacz to gość miał takiego samego i mówił ze  już parę pługów przerzucił ale ten najlepszy, naj lżej idzie. 

Opublikowano
10 godzin temu, KlimekPL napisał:

Zajrzałem do instrukcji swojego zetora i przeczytałem ponownie dział poświęcony WOM. (tak, mam w nim 540/1000) Nic nie znalazłem na ten temat, więc "jakakolwiek" instrukcja nie rozwiała moich wątpliwości. Zechcesz uchylić rąbka tajemnicy na ten temat? Nie próbuję się z tobą kłócić tylko dowiedzieć się czegoś konkretnego.

Nie wolno zmieniać prędkości wom podczas pracy, bo istnieje duże ryzyko uszkodzeń przekładni. To podstawy użytkowania ciągnika. To, że ktoś tak robi i nic się nie dzieje, to nie znaczy, że tak można. Predkość wom masz wybrać przed rozpoczęciem pracy z maszyną. I tyle w temacie.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, tomek73 napisał:

Ja za KV  Vario  LB  5 skib na kołku  dałem 15 tyś z transportem, 10 lat temu   https://www.olx.pl/oferta/plug-kverneland-eg-85-obrotowy-vario-5-skibowy-4-1-100-ed-CID757-IDI4agd.html#5df0f4d9ce;promoted

podobny  do tego tylko bez resora i starszy model. Głowica  na wierzy była spawana z łata  dodatkową z blachy 20 mm  i przy otworze gdzie się cięgło zapina też. ale bardzo ładne elementy robocze , do tej pory tylko lemiesza i 8 płuz wymieniłem. Sprzedał bym go  też  za 15 jakby ktoś się trafił i kupił podobnego lub Kuhna. 

Te KV bardzo lekko idą. Kupiłem  go dlatego że jak kupowałem opryskiwacz to gość miał takiego samego i mówił ze  już parę pługów przerzucił ale ten najlepszy, naj lżej idzie. 

Ale nie w obrocie jak rozumiem?

Opublikowano
17 minut temu, migacz napisał:

https://m.olx.pl/oferta/przyczepa-pronar-t653-2-wywrotka-6-ton-CID757-IDIhrjU.html

Pytanie czy to co na spodzie w tej przyczepie to blacha do wymiany. Zewnątrz boki ok tylko ten środek. Ale cena chyba też ok

Raczej to coś oblepione jest

1 godzinę temu, migacz napisał:

Pytaj na starcie czy to nie cena netto

Opublikowano (edytowane)

Byłem sobie w firmie, co handluje przyczepkami. 

Niewiadów 3200

Sorel (czyli niby marka pod którą Neptun sprzedaje za granicę) 3250.

Chyba w Neptunie była spawana rama, ale już nie jestem pewny, bo jeszcze parę przyczepek oglądałem.

Wymiary obie 236 x ~130. Plandeka płaska  + niecałe 2stowy.

Przyczepki w takich wymiarach tylko na jednej osi, że spawana rama -3100zl. Żadnej nie widziałem, żeby dyszel był z profila, wszystko ceowniki.

Co myślicie?

IMG_20210127_095250983_HDR_copy_1024x768.jpg

IMG_20210127_095259786_HDR_copy_1024x768.jpg

Dla porównania rydwan 215dlugi kosztuje ~3400

Edytowane przez daron64
Opublikowano
16 minut temu, sladan napisał:

10 sporo pojemniejsza będzie, koła ciężarowe ma. Ale wg mnie malowana w środku była

Też mi się wydaje. Dla mnie przyczepa tylko do transportu zboża 90 %. Pola niedaleko a za 10tys to w coś innego kupię do gospodarstwa. Muszę dmuchawę drugą kupić tak poza tym. 

Opublikowano

Jak masz niedaleko wypożyczalnię przyczepek, to podjedź i zobacz jakiej firmy mają, w jakim są stanie po intensywnym użytkowaniu i takiej szukaj. Ja w 2011 kupiłem Rydwana z plandeką za około 2600, nie straszne są jej ciężary powyżej DMC i prędkości powyżej 100, a przez10 lat stan jej się nie zmienił. Ja osobiście nie mam przekonania do tych z profili otwartych, ale dla okazjonalnego użytku może nie być taka zła

Opublikowano

ma ktoś taka sprężarkę może ? https://allegro.pl/oferta/kompresor-sprezarka-100l-350lmin-230v-jager-german-9920050684?reco_id=be206eb1-6087-11eb-81ab-000af7f611f0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

chodzi mi o to jak ta pompa rzędowa się sprawuje

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v