Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, szmergiel napisał:

swinie tez zalezy gdzie ale placa bo teraz kupil u mnie taki to tak sie cieszyl ze tyle co teraz to nigdy za swinie nie bral zeby za 2 rzuty mediona kupic.

jaja sobie robisz? 

Opublikowano

może tak jest że rolnicy więksi mają kasę i kupują , ja mam też biznes nie związany z rolnictwem w mieście i widze co się dzieje , niektóre gałęzie upadają lub ledwo ciągną, obroty mocno spadły przez koronkę. Wiadomo że nie wszystko bo zawsze tak było jest i będzie że jak jeden w dołku to drugi na górze i kasę robi

Opublikowano
10 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Nie masz pojęcia co się dzieje bo jesteś wyznawcą pisu. Logicznie myślący człowiek w tych czasach lokuje pieniądze w czym się da byle nie leżały na kupce, ludziska kupują maszyny, złoto, działki i wszystko w czym można ulokować pieniądze.

A skąd nagle tyle kasiory mają, przecież słyszy się na okrągło  że znienawidzony pis tylko zabiera 

Opublikowano

ale jakich masz klientów ? na pewno nie 5-15-20 hektarowcow tylko większych rolników , którzy jak dobrze gospodarują to za same dopłaty mogą sobie pozwolić na zakup sprzętu. Do tego z większej powierzchni pola lub hodowli mają jakoś konkretny zysk

• Thanks 1
Opublikowano

I zabiera, zwłaszcza tym, którzy są zwykłymi ludźmi i pracują a nie kwalifikują się na te ich śmieszne zasiłki i zapomogi. A skąd mają kasiory? To mimo wszystko żyjesz od przysłowiowego 1 do kolejnego 1 i nic nie odkładasz? Jeśli coś odkładasz co miesiąc to najlepiej jakąś tego część w czymś lokować lub odłożyć większą ilość i sobie kupić jakąś sztabkę złota albo coś. Dawniej nikt o tym nie myślał i składał na kupkę, teraz niektórzy nieco zmądrzeli i dlatego Tobie wydaje się, że mają "tyyle kasiory" bo inwestują zamiast trzymać jak dawniej na kupce.

1 minutę temu, Ursus932 napisał:

A skąd nagle tyle kasiory mają, przecież słyszy się na okrągło  że znienawidzony pis tylko zabiera 

Opublikowano
jahooo napisał:

jak mają kilku emerytów w domu to się kaska zbiera, u mnie tak szarżują ci, co mają tzw "kombatantów" i emerytuty po 8-10 tys miesięcznie od głowy

Dokładnie tak jak kiedyś co niektórzy mieli gospodarkę 2 ha jedną krowinę parę świń i się nosili jakie to gospodarze ile na tym zarabiają, a w domu dziadek lub babka z tzw francuską rentą.

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

I zabiera, zwłaszcza tym, którzy są zwykłymi ludźmi i pracują a nie kwalifikują się na te ich śmieszne zasiłki i zapomogi. A skąd mają kasiory? To mimo wszystko żyjesz od przysłowiowego 1 do kolejnego 1 i nic nie odkładasz? Jeśli coś odkładasz co miesiąc to najlepiej jakąś tego część w czymś lokować lub odłożyć większą ilość i sobie kupić jakąś sztabkę złota albo coś. Dawniej nikt o tym nie myślał i składał na kupkę, teraz niektórzy nieco zmądrzeli i dlatego Tobie wydaje się, że mają "tyyle kasiory" bo inwestują zamiast trzymać jak dawniej na kupce.

Trzymanie na kupce to głupota i nie ważne czy wtedy czy teraz 

Opublikowano

Tu się z Tobą zgodzę. Teraz świadomość niektórych nieco wzrosła w tym temacie.

Opublikowano
1 minutę temu, Uziu92 napisał:

a ja w żniwa po 530 sprzedałem 😭

Nie przejmuj się ją też po 550 , ale nie było już gdzie sypać 

Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał:

Przemo coś wczoraj wspominał,  żeby ci podrzucić.  Może jeszcze w styczniu będą a jak się ostro pogoda załamie to w pierwszej połowie lutego. 

No myśl myśl, od przybytku głowa nie boli

2 godziny temu, Ursus932 napisał:

Co Ty d44 remontujesz 🤔

Brat ma, parę ładnych lat temu jak robiliśmy jej nową pakę to poszerzyliśmy ja po 15cam na bok, żeby belki 120x120 wozić, no i się wozi, ale te oryginalne wąskie osie to się to wszystko buja

A takie od d47 by ładnie rozstaw kół poszerzyły

2 godziny temu, Agrest napisał:

@bratrolnika bieri papiery. Po 14000 będziesz jednoośki sprzedawał😉

Tej co w garażu stoi nie mam kiedy skończyć, bo ciągle coś. Poza tym, raczej nie chciałbym się bawić w papierologie, tym bardziej że to nie jest do końca legalne

1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Patrzycie przez pryzmat braku napędu ale jak ktoś go nie potrzebuje i chce ciągnik mało wypracowany który z dużą szansą pojeździ 10 lat bez większej awarii to te 60tys przy cenach nowych ciągników wydaje się ceną do zapłacenia 

Nie ma ciągników które mają 25 lat i się nie będą psuly przez najbliższe 10 lat

• Like 1
Opublikowano

w tym roku taka różnica duża , często było tak że na przetrzymaniu było te 20 zł na tonie albo i nie , czasem było w zimę tańsze jak w żniwa , taka to już z tym loteria jest

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, bratrolnika napisał:

Nie ma ciągników które mają 25 lat i się nie będą psuly przez najbliższe 10 lat

Jak ten Zetor rzeczywiście jest w takim stanie i ma tylko tyle mth, to przy normalnej eksploatacji jeszcze wiele przed nim 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, krilan06 napisał:

Jak ten Zetor rzeczywiście jest w takim stanie i ma tylko tyle mth, to przy normalnej eksploatacji jeszcze wiele przed nim 

będzie się rypał jak każdy inny, jak nie poważne tematy, to pierdoły, ale upierdliwe, nie padnie ci sprzęgło, to padnie ci uszczelniacz na wale, i tak trzeba będzie grata rozpoławiać

Opublikowano
3 minuty temu, bratrolnika napisał:

będzie się rypał jak każdy inny, jak nie poważne tematy, to pierdoły, ale upierdliwe, nie padnie ci sprzęgło, to padnie ci uszczelniacz na wale, i tak trzeba będzie grata rozpoławiać

To bardzo dziwne bo mój 3320 od nowego ani razu nie był  rozpoławiany - no chyba że mój nie jest jak każdy inny

Opublikowano
1 minutę temu, krilan06 napisał:

To bardzo dziwne bo mój 3320 od nowego ani razu nie był  rozpoławiany - no chyba że mój nie jest jak każdy inny

no widzisz, a my trzydziestkę dwa razy rozciągaliśmy, raz do uszczelniacza, drugi raz do nakrętki, i też kupiona od pierwszego właściciela, 1200mtg fabrycznie, i tym podobne pierdoły

powtórzę jeszcze raz-nie ma sprzętu który nie będzie się psuł jeśli jest użytkowany

tak pisać że jest i się nie psuje to może ten co ciągnikiem robi do 100mtg na rok, i może nawet nie wie że ciągnik olej bierze, bo niby kiedy to sprawdzi jak ciągnik tylko stoi

• Like 1
Opublikowano

@bratrolnika Nawet taki się psuje. Ot mój na przykład a u mnie robi mniej niż 50 mth i u poprzedniego właściciela ostatnie lata też więcej nie robił...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v