Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, KlimekPL napisał:

Pany czy jest sens kłaść pół tysiaka za rozrusznik magneton szybkoobrotowy do zetora taki jak na linku poniżej? Wytrzyma to trochę? Dwa lata temu kupiłem Jubane za 270zl, po miesiącu już poszedl do naprawy, potem wytrzymał pół roku i od tamtej pory dziala bardzo słabo, to znaczy slizga się i trzeba czasami wiele razy próbować aby załapał i uruchomił silnik. Zastanawiam sie czy każdy szybkoobrotowy szybko sie niszczy czy jednak warto dopłacić do marki. 

https://allegro.pl/oferta/rozrusznik-z-reduktorem-zetor-7211-5211-magneton-7258709144?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Osobiście miałem z pięć tych wynalazków w różnych cenach. Do 30 to się w ogóle nie nadawało a w 60 to strasznie zrywały, strzelały, dzwoniły, co chwila magnesy siadały. W końcu to wywaliłem i naprawiłem zwykłe. Koszt naprawy wyższy od tego szybkiego nowego ale od lat spokój. I o wiele lepiej zapalają nie trzeba celować w zęby.

• Thanks 1
Opublikowano
52 minuty temu, robi57362 napisał:

Szybkie pytanie kosiarka dyskowa unia alka 2.4 m warte to coś czy lepiej coś zachodniego.

nie utrzymały się na rynku, i części pewnie mało, lepsza będzie kronka am242/243 lub kuhn gmd66 lub coś podobnego, małe fajne lekkie i wydajne, ja taką kuhenkę c355 targałem cały sezon i daje radę, z polskich to na pewno samasza jeśli chodzi o te małe, pronar ma ponoć ciężkie konstrukcje ale też chwalone 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, gregor1284 napisał:

Był do wzięcia taki 120 km z walniętym silnikiem za 8btysiexy. Wał gość dokładał ale znajdź do niego uszczelki, panewki i resztę 

Przytnij bendix 

Z ciekawostek powiem, że kiedyś miałem MTZ 52 stary taki, że głowa mała. Wał mi dupnął i też nie szło dostać bo miał jakiś dziwny system smarowania, ale jak to do ruskich - silnik kupiony za chyba 2500 (około 2008 roku) i zapierdzielał dalej. Morał taki, że nawet do tych niby popularnych czasem ciężko coś dostać, a niby produkują wszystko tak samo.

Widzieliście tego aparata? Ja lubię czasem jakieś dziwactwa zrobić, ale ten tu to level master. Dobre filmy ma gość, ale zapału nie można mu odmówić.

Edytowane przez Lukasz3991
Opublikowano
9 godzin temu, SamaPrawda napisał:

Chyba szkoda roboty z rozmrażaniem poideł, trzeba czekać aż będzie cieplej, dziś na rurach pojawił się mróz, więc pewnie i w rurach pozamarzało..

Palnik dekarski do papy butla gazu i ogień jak masz metalowe  rury to bez problemu jak masz plastiki to to sam ale ostrożniej. Najczelniejszej łapie w poidłach na języku i zaworku. Ewentualnie przy wejściu do poidła.  Ja mam w plastiku tylko przy poidłach w metalu. Na poidłach połapało i na plastiku w rurach od strony drzwi wszytko odmrożone bez problemowo.  W jednym miejscu tylko trochę plastik przy jarałem przez nieuwagę.

Opublikowano
7 godzin temu, Ursus932 napisał:

@slawek74No trochę ma zwłaszcza jak porównuje 60 do fynda, ale idzie żyć i robić nawet ursusem xx34 

Przeciez Matizem też sie da jeździć

Opublikowano
8 godzin temu, Ursus932 napisał:

A co w starym zachodnim to na leżąco się pracuje, czy jak 🤔 

Ursus kilka spraw do Ciebie nie chce mi się czytać co kilka dni a może i co dziennie ta  tragedie czy komedie do twojego wyboru.  Nic nie mam do Ciebie i nie obchodzi mnie w co wierzysz możesz nawet wierzyć w to że 2 zbawców narodu Polskiego Urodzonych z wspaniałej Matki polki prawdopodobnie Uratuje polskie i podbije cały świat.

Jak już wiarę mamy za nami to przejdźmy do rzeczywistości i faktów.

1. Zachodni traktor jest lepszy od polskiego.

2. Zachodni traktor z amortyzowana osia i kabina jest lepszy od zachodniego bez tego.

3. Nowe jest lepsze od starego. A jak kupisz to już nie nowe tylko stare bo nowe to u sprzedawcy było.

4. Jak jedyne czym jeździłes w życiu to 60 to masz mniejsze od mojej kilku letniej córki bo ona jeździła przynajmniej 5 ciągnikami oraz wielu innych którzy jakieś rozeznanie maja i chcą ci doradzić.

Podsumowując jak nie chcesz posłuchać się i popytać ludzi doradzić żeby jak najlepiej wydać własne pieniądze to porostu rozpierdol je jak uważasz możesz nawet kupić Ursusa 1614 z napędem na zapasowe kolo za 150 tys.  Przestań wiec prowokować bo to już nudne się zrobiło.

Ursusa mam nawet 2 60 bo robota dla nich zawsze się znajdzie bo jedna z turem. Mam i zachodnie w biednym wydaniu i wypasionym w biednym wydaniu i tak lepszy od ciężkiej serii ursusa i zetora (którymi jeździłem u znajomego swojego czasu). 

Ursus( multipla) zachodnie(audi, bmw czy jakie tam sobie wolisz.)

P.S  Jak kochasz swojego ursusa to już innym nie obrzydzaj go bo tylko anty reklamę robisz i nie odpisuj.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Lukasz3991 napisał:

Z ciekawostek powiem, że kiedyś miałem MTZ 52 stary taki, że głowa mała. Wał mi dupnął i też nie szło dostać bo miał jakiś dziwny system smarowania, ale jak to do ruskich - silnik kupiony za chyba 2500 (około 2008 roku) i zapierdzielał dalej. Morał taki, że nawet do tych niby popularnych czasem ciężko coś dostać, a niby produkują wszystko tak samo.

Widzieliście tego aparata? Ja lubię czasem jakieś dziwactwa zrobić, ale ten tu to level master. Dobre filmy ma gość, ale zapału nie można mu odmówić.

Po rurach poznaje, że to chyba ten co ma biegi i hamulce i sprzęgło sterowane elektronicznie? 

P.S. Mój pierdek już też odpalił więc nie problem z paliwem tylko ze świecą szukać. Też było tylko -15 ale zawsze to coś.

Edytowane przez Mój_ulep
Opublikowano
27 minut temu, NieMadry napisał:

Ursus kilka spraw do Ciebie nie chce mi się czytać co kilka dni a może i co dziennie ta  tragedie czy komedie do twojego wyboru.  Nic nie mam do Ciebie i nie obchodzi mnie w co wierzysz możesz nawet wierzyć w to że 2 zbawców narodu Polskiego Urodzonych z wspaniałej Matki polki prawdopodobnie Uratuje polskie i podbije cały świat.

2. Zachodni traktor z amortyzowana osia i kabina jest lepszy od zachodniego bez tego.

3. Nowe jest lepsze od starego. A jak kupisz to już nie nowe tylko stare bo nowe to u sprzedawcy było.

4. Jak jedyne czym jeździłes w życiu to 60 to masz mniejsze od mojej kilku letniej córki bo ona jeździła przynajmniej 5 ciągnikami oraz wielu innych którzy jakieś rozeznanie maja i chcą ci doradzić.

Podsumowując jak nie chcesz posłuchać się i popytać ludzi doradzić żeby jak najlepiej wydać własne pieniądze to porostu rozpierdol je jak uważasz możesz nawet kupić Ursusa 1614 z napędem na zapasowe kolo za 150 tys.  Przestań wiec prowokować bo to już nudne się zrobiło.

Ursusa mam nawet 2 60 bo robota dla nich zawsze się znajdzie bo jedna z turem. Mam i zachodnie w biednym wydaniu i wypasionym w biednym wydaniu i tak lepszy od ciężkiej serii ursusa i zetora (którymi jeździłem u znajomego swojego czasu). 

P.S  Jak kochasz swojego ursusa to już innym nie obrzydzaj go bo tylko anty reklamę robisz i nie odpisuj.

Jeśli tak Ci to przeszkadza to po co czytasz ? Wez sie wyluzuj, bo sami to nakrecacie a macie do niego pretensje.... 

• Like 3
Opublikowano
9 minut temu, Mój_ulep napisał:

Po rurach poznaje, że to chyba ten co ma biegi i hamulce i sprzęgło sterowane elektronicznie? 

P.S. Mój pierdek już też odpalił więc nie problem z paliwem tylko ze świecą szukać. Też było tylko -15 ale zawsze to coś.

Jo, ten sam, nawsadzał w to kapuchy.

• Like 1
Opublikowano
KlimekPL napisał:

Pany czy jest sens kłaść pół tysiaka za rozrusznik magneton szybkoobrotowy do zetora taki jak na linku poniżej? Wytrzyma to trochę? Dwa lata temu kupiłem Jubane za 270zl, po miesiącu już poszedl do naprawy, potem wytrzymał pół roku i od tamtej pory dziala bardzo słabo, to znaczy slizga się i trzeba czasami wiele razy próbować aby załapał i uruchomił silnik. Zastanawiam sie czy każdy szybkoobrotowy szybko sie niszczy czy jednak warto dopłacić do marki. 

https://allegro.pl/oferta/rozrusznik-z-reduktorem-zetor-7211-5211-magneton-7258709144?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

mam magnrtona w zetrorze 6rok raz byl w naprawie cewke wymienilem i jest ok dalej

Opublikowano
18 minut temu, Mój_ulep napisał:

Przecież to ciągnik kolegi z forum, @gintekk

Niektórzy może nie wiedzą, ale on jako jeden z pierwszych miał 4x4 i turbo w siuntce, wtedy kiedy jeszcze nikt o tym nie myślał

• Like 3
Opublikowano
igor10246 napisał:

uszczelki to nie trudno, bo są zakłady które robią na zamówienie, pod głowicę itd, a dużo jest kartonowych albo z korka, to nie problem, reszta to na wymiary, najgorzej z tulejami, korbą, korbowodami, bo takie rzeczy są raczej bardziej indywidualne, ale silnik to tam czort, nagorzej jak skrzynia padnie, wtedy tylko dobry zakład cnc i niech skrobią na podstawie uszkodzonych elementów 

@ursusa 932 namawiasz kilka stron na starego zachodniego szrota a tu piszesz ze problem z czesciami do zachodnich

• Like 2
Opublikowano
15 minut temu, bratrolnika napisał:

Niektórzy może nie wiedzą, ale on jako jeden z pierwszych miał 4x4 i turbo w siuntce, wtedy kiedy jeszcze nikt o tym nie myślał

mylisz się, inżynierowie zetora byli pierwsi :)

Opublikowano
NieMadry napisał:

9 godzin temu, SamaPrawda napisał:

Chyba szkoda roboty z rozmrażaniem poideł, trzeba czekać aż będzie cieplej, dziś na rurach pojawił się mróz, więc pewnie i w rurach pozamarzało..

Palnik dekarski do papy butla gazu i ogień jak masz metalowe  rury to bez problemu jak masz plastiki to to sam ale ostrożniej. Najczelniejszej łapie w poidłach na języku i zaworku. Ewentualnie przy wejściu do poidła.  Ja mam w plastiku tylko przy poidłach w metalu. Na poidłach połapało i na plastiku w rurach od strony drzwi wszytko odmrożone bez problemowo.  W jednym miejscu tylko trochę plastik przy jarałem przez nieuwagę.

Wszystko metalowe. Dziś mniejszy mróz to trochę puściło, jutro święto dyszła w okolicy to będzie trzeba zainwestować w jakiś palnik i trochę z tym podziałać.

Opublikowano
1 godzinę temu, NieMadry napisał:

Ale jebłes wykład 🤦‍♂️  do 3 punktu się odniosę bo akurat z tym nowym to teraz czasami loteria i kwiatki wychodzą 

A i może do punktu 4, no tak się składa że jeździłem też innymi ciągnikami, i tu będzie dla Ciebie pewnie szok 9_9 ale znacznie większą ilością niż twoja córka :ph34r:

Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Wez sie wyluzuj, bo sami to nakrecacie a macie do niego pretensje.... 

Przecież on tu mało co o tym ciągniku pisze. Ludzie sami tworzą telenowele i mają do niego pretensje 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v