Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, danielursus3p napisał:

A ciągnik zamiast ciągnika? Kupujesz taki sam czy żeby było lepiej pracować wygodniej? Dla mnie kupować 80 zamiast 60 to zmiana wyjca na żelaźniaka z płaska podłoga

Wszystko w miarę możliwości, jeżeli jest kasa i potrzebny większy to tak, ale nie kupuje się na pokaz, bo na pokaz niejednego doprowadziła taka zmiana do bankructwa.

Opublikowano

Czemu zaraz na pokaz. Do 50 tyś można kupić na prawdę fajny zachodni ciagnik może nie idealny ale w dobrym stanie. Rewers i inne ciekawe udogodnienia ułatwiają robotę, i nie wraca się z pola z bolącą głową od huku.

Opublikowano

Pany czy jest sens kłaść pół tysiaka za rozrusznik magneton szybkoobrotowy do zetora taki jak na linku poniżej? Wytrzyma to trochę? Dwa lata temu kupiłem Jubane za 270zl, po miesiącu już poszedl do naprawy, potem wytrzymał pół roku i od tamtej pory dziala bardzo słabo, to znaczy slizga się i trzeba czasami wiele razy próbować aby załapał i uruchomił silnik. Zastanawiam sie czy każdy szybkoobrotowy szybko sie niszczy czy jednak warto dopłacić do marki. 

https://allegro.pl/oferta/rozrusznik-z-reduktorem-zetor-7211-5211-magneton-7258709144?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Opublikowano
7 minut temu, Uziu92 napisał:

na jutubie są takie agenty , sprzedali prasę rolującą i kupili identyczna praktycznie i podnieta jak nie wiem , tak samo mieli elegancki siewnik nowy agromasz a kupili jakiś stary wynalazek gdzie wszystko poobrywane i też podnieceni jak szczerbaty na suchary 😁

Chyba wiem o których mówisz. Ten młodszy z braci to tak pierniczy do tej kamery jakby dostał dożywocie z kaktusem w d*pie. Z ciągnikiem zrobili to samo co z siewnikiem i prasą. W sumie to z dwoma ciągnikami bo był 16 145 a teraz jest 16 245 i 934, a szukali Bóg wie czego.

Opublikowano
2 minuty temu, KlimekPL napisał:

Pany czy jest sens kłaść pół tysiaka za rozrusznik magneton szybkoobrotowy do zetora taki jak na linku poniżej? Wytrzyma to trochę? Dwa lata temu kupiłem Jubane za 270zl, po miesiącu już poszedl do naprawy, potem wytrzymał pół roku i od tamtej pory dziala bardzo słabo, to znaczy slizga się i trzeba czasami wiele razy próbować aby załapał i uruchomił silnik. Zastanawiam sie czy każdy szybkoobrotowy szybko sie niszczy czy jednak warto dopłacić do marki. 

https://allegro.pl/oferta/rozrusznik-z-reduktorem-zetor-7211-5211-magneton-7258709144?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Ja tych rozruszników szybkoobrotowych nie chcę nawet za darmo.

Opublikowano

A co ze starym nie tak? ja mam taki w trzydziestce ale orginalny lepszy i lepiej go w dobrym zakładzie zregenerować polecam Kamyk w Siedlcach kilka rużnych mi i nie tylko mi regenerowali i nie słyszałem złych opini

Opublikowano
1 godzinę temu, migacz napisał:

https://www.olx.pl/oferta/same-125-koni-rok-1978-CID757-IDI3nOE.html#ea110c915e

Ma ktoś doświadczenie z tymi statkami? Jak to chodzi. Pojawił się niedaleko taki stary same z zachodu i gość chce go pchnąć szybko. Pytał czy nie chce zamiast zetora 8011 ale nie wiem

Znajomek na wiosce odkupił podobnego tyle, że około 90 koni po zmarłym sąsiedzie. Pochodził naście albo dziesiąt godzin i wał korbowy dupnął. Koszt wału 6 koła i jeszcze trafił mu się jakiś nietypowy, że kutafońsko ciężko dostać. W sumie z rok już pod płotem przód stoi, ale ostatnio coś grzebali przy nim. Piszę jako ciekawostkę, absolutnie nie chce zniechęcić. 

Opublikowano (edytowane)

Rozruszniki szybkoobrotowe nie nadają się do heblowania jak nie chce odpalić, tam 3s i przerwa, bo będzie szybko po nim.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Lukasz3991 napisał:

7 minut temu, Uziu92 napisał:

na jutubie są takie agenty , sprzedali prasę rolującą i kupili identyczna praktycznie i podnieta jak nie wiem , tak samo mieli elegancki siewnik nowy agromasz a kupili jakiś stary wynalazek gdzie wszystko poobrywane i też podnieceni jak szczerbaty na suchary 😁

Chyba wiem o których mówisz. Ten młodszy z braci to tak pierniczy do tej kamery jakby dostał dożywocie z kaktusem w d*pie. Z ciągnikiem zrobili to samo co z siewnikiem i prasą. W sumie to z dwoma ciągnikami bo był 16 145 a teraz jest 16 245 i 934, a szukali Bóg wie czego.

jeszcze pisali w komentarzach im ludzie ze czemu nie wzięli choć z siatką to pisali że sznurek lepszy jest 🤦jak widać w każdej branży są dzbany

Opublikowano
7 minut temu, Lukasz3991 napisał:

no chłopaki to podobnie jak @Ursus932 też że daleko nie będą jeździć że to po drodze, przy okazji, jak by byli przedstawicielami handlowymi to bym zrozumiał, ale wymieniać na to samo ale o kilka lat młodsze i dopłacać to nie rozumiem, o ile wymiana c360 na 7211 to jeszcze zrozumiem ( poza ceną zetora) to najlogiczniejsze  zakupy to były te ładowarki, reszta jak u czereśniaka 

Opublikowano
2 minuty temu, Uziu92 napisał:

jeszcze pisali w komentarzach im ludzie ze czemu nie wzięli choć z siatką to pisali że sznurek lepszy jest 🤦jak widać w każdej branży są dzbany

2 minuty temu, igor10246 napisał:

no chłopaki to podobnie jak @Ursus932 też że daleko nie będą jeździć że to po drodze, przy okazji, jak by byli przedstawicielami handlowymi to bym zrozumiał, ale wymieniać na to samo ale o kilka lat młodsze i dopłacać to nie rozumiem, o ile wymiana c360 na 7211 to jeszcze zrozumiem ( poza ceną zetora) to najlogiczniejsze  zakupy to były te ładowarki, reszta jak u czereśniaka 

Ja ich zbytnio nie oglądam, prawie wcale. W sumie nawet wisi mi co oni tam kupują i ile mają, ale tego młodego jak słyszę to jakoś drażliwie działa na moje uszy. Nic do niego nie mam, ale słuchać nie mogę.

Opublikowano
28 minut temu, danielursus3p napisał:

A ciągnik zamiast ciągnika? Kupujesz taki sam czy żeby było lepiej pracować wygodniej? Dla mnie kupować 80 zamiast 60 to zmiana wyjca na żelaźniaka z płaska podłoga

Nie wiem o co kaman, przecież taka 80 to co by nie mówić jednak ciut lepsze od szejesiuntek, hałas bez porównania mniejszy,  kabina szczelna nie jak w wyjuchu że asfalt widać pod nogami , wzmacniacz, reduktor biegów można powiedzieć za taki mechaniczny rewers, wspomaganie trochę kiepskie ale jest, nie wspominając o masie i uciągu, a cena zakupu taka sama więc jak to porównać że to prawie takie same graty . Jak dla mnie edyny minus to że mulowate ale uja to nie jest wyścigówka że z miejsca ma się wkręcac na obroty 🤦‍♂️

Opublikowano
38 minut temu, bratrolnika napisał:

dorabiasz przy mówieniu kazań???😋

Taaa do dzików i saren kazania

23 minuty temu, KlimekPL napisał:

Kupiłem do 8145 szybkoobrotowy magnetona i było wszystko cacy, a tej zimy zaczął mi tak jakby bendiks odbijać. Nie wiem jak to opisać, kręcę chwilkę i jest ok, a potem takie zachhhhhh jakby tryby się nie zazębiały. Parę razy muszę próbować. Jeszcze nie patrzyłem co go boli. Ma gdzieś 2lata moze

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, KlimekPL napisał:

W zetorze 16145 2 lata mial jak kupilem ciagnik i u mnie 3 lata chodzil. 12v bez problemu kręcił. 

Opublikowano
56 minut temu, KlimekPL napisał:

A co ze starym nasz nie tak że chcesz wymienić.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

Powiem jak miałem u siebie , przywiózł mi klient do naprawy trzy rozruszniki szybkoobrotowe , jeden poszedł na dawcę a dwa naprawiłem jeden z nich poszedł do c360 drugi był właściwie zbędny bo był od MTZ a facet już go sprzedał , gdy mi w t-25 padł rozrusznik to odkupiłem ten zbędny od MTZ i już trzy lata go używam a ciągnik odpalam codziennie po kilkanaście razy bo pracuje nim przy bydle , więc polecam u mnie się sprawdza 

Co prawda tradycyjny rozrusznik jest trwalszy ale przy zakupie nowego tradycyjnego dobrej jakości trzeba dać więcej niż za szybkoobrotowy a szybkoobrotowy 

Edytowane przez Marecki2922
Opublikowano

Albo kosiarke jaką nabyli. Jakiś gruz wyciągnięty z krzaków. To co oni robią to niedługo przebiją Grześka z Gry o przetrwanie albo tego drugiego Casecośtam co dostał dużą gospodarke po ojcu i odpierdala szopke.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, igor10246 napisał:

Ale co tu znów do mnie jakieś ale 🤔    nie sobie każdy kupuje co uważa  i jak chce , ważne żeby nie kraść,  

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
2 godziny temu, Lukasz3991 napisał:

Znajomek na wiosce odkupił podobnego tyle, że około 90 koni po zmarłym sąsiedzie. Pochodził naście albo dziesiąt godzin i wał korbowy dupnął. Koszt wału 6 koła i jeszcze trafił mu się jakiś nietypowy, że kutafońsko ciężko dostać. W sumie z rok już pod płotem przód stoi, ale ostatnio coś grzebali przy nim. Piszę jako ciekawostkę, absolutnie nie chce zniechęcić. 

Był do wzięcia taki 120 km z walniętym silnikiem za 8btysiexy. Wał gość dokładał ale znajdź do niego uszczelki, panewki i resztę 

2 godziny temu, daron64 napisał:

Taaa do dzików i saren kazania

Kupiłem do 8145 szybkoobrotowy magnetona i było wszystko cacy, a tej zimy zaczął mi tak jakby bendiks odbijać. Nie wiem jak to opisać, kręcę chwilkę i jest ok, a potem takie zachhhhhh jakby tryby się nie zazębiały. Parę razy muszę próbować. Jeszcze nie patrzyłem co go boli. Ma gdzieś 2lata moze

Przytnij bendix 

Opublikowano

uszczelki to nie trudno, bo są zakłady które robią na zamówienie, pod głowicę itd, a dużo jest kartonowych albo z korka, to nie problem, reszta to na wymiary, najgorzej z tulejami, korbą, korbowodami, bo takie rzeczy są raczej bardziej indywidualne, ale silnik to tam czort, nagorzej jak skrzynia padnie, wtedy tylko dobry zakład cnc i niech skrobią na podstawie uszkodzonych elementów 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v