Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, mariuszd93 napisał:

Co rozumiesz przez kratownice?

Tutaj jest mowa o jednospadowym dachu o rozpiętości 6m i różnicy wysokości między tyłem a przodem 1 m. Gdzie ma być ta kratownica?

Nie widziałeś nigdy kratownicy gdzie jeden koniec ma metr a drugi schodzi do zera? Na 6m to spokojnie wystarczający spadek.

Opublikowano
16 minut temu, 6465 napisał:

Nie widziałeś nigdy kratownicy gdzie jeden koniec ma metr a drugi schodzi do zera? Na 6m to spokojnie wystarczający spadek.

19 minut temu, jahooo napisał:

Robisz polprzeslo z kratownica w środku, czyli trójkąt prostokątny z wypełnieniem z kratownicyt

Tylko że wtedy wysokość użytkowa całego budynku będzie taka jak tylnej ściany. Koszt takiej kratownicy też nie będzie mały i roboty przy tym sporo. Ja tam bym wolał dać podciąg i słupy na środku długości dachu. Dane w takim samym rozstawie jak słupy na wjeździe, nie będą w niczym przeszkadzać. 

Ewentualnie zrobić dwuspadowy dach i dać tzw bindry. 

No ale ilu ludzi tyle pomysłów 😁

• Like 1
Opublikowano

6 m to trzeba uważać jak z drabiną się obrócić.

Pierwszy garaż pobudowałem 7m.

No jakież to nieustawne

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, mariuszd93 napisał:

Tylko że wtedy wysokość użytkowa całego budynku będzie taka jak tylnej ściany. Koszt takiej kratownicy też nie będzie mały i roboty przy tym sporo. Ja tam bym wolał dać podciąg i słupy na środku długości dachu. Dane w takim samym rozstawie jak słupy na wjeździe, nie będą w niczym przeszkadzać. 

Ja bym zrobił tak , jak na fotce, bo potem łatwiej ocieplić i wnętrze bardziej ustawne

przesla-dachowe-6m-mazowieckie-warszawa-

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał:

Ja bym zrobił tak , jak na fotce, bo potem łatwiej ocieplić i wnętrze bardziej ustawne

przesla-dachowe-6m-mazowieckie-warszawa-

4 godziny temu, daron64 napisał:

Przód byłby otwarty bez bram, boki i tył obite blacha, albo dechami. Z przodu zawsze można by było coś dokupić solidniejszego, żeby to mialo ręce i nogi

Ocieplenie trochę nie ma sensu, skoro nie będzie bram.

No ale każdy robi jak mu pasuje

Opublikowano
2 godziny temu, mariuszd93 napisał:

Dwuteownik to typowy materiał na tzw płatew , czyli inaczej mówiąc belek poziomy leżący na słupach.  Na słupy wysokości 3 m raczej też wystarczy. Na te wyższe słupy 4m lepiej będzie zespawać 2. Jest jeszcze kwestia tego, że Przy jednospadowym dachu o rozpiętości 6m trzeba konstrukcję dachu podeprzeć na środku. 

Tak z początku myślałem żeby dać je jako platew, wtedy licząc, że koło 20m będzie miała, to na przód, tył i środek powinno wystarczyć (mam w różnych odcinkach)

2 godziny temu, pawel885 napisał:

taki 2teownik na kilku metrach pod własnym ciężarem się ugina a gdzie reszta dachu plus śnieg

Z tyłu można by było dać gęściej słupy, ale z przodu to chciałbym żeby koło tych 5m było, żeby tak swobodnie z wjazdem bylo

2 godziny temu, 6465 napisał:

To się nie nadaje na słupy. Musiałem rury powstawać w oborze bo dwuteownik brzucha dostawał.

Podobnie mówił majster, co jego firma o ore mi robiła, że na słupy to średnio.

1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Lepsze obniżenie w jednym miejscu niż dodawanie słupów jako podpory na środku

Niedawno w jednym gospodarstwie stawiali wiatke, myślę koło 5m szerokości, to słupów najebane tyle, że ciężko się obrócić w środku. Myślałem jakby na środku po długości dać mocniejszy belek pod krokwie i wsparty tylko na środku w jednym miejscu, ewentualnie tak jak będą wjazdy, choć to też ogranicza miejsce w srodku

1 godzinę temu, mariuszd93 napisał:

Wolałbym nie iść w koszty

53 minuty temu, slawek74 napisał:

a ja to bym już robił nie 6 tylko 8/9 metrów 😁 albo i z 15 😁🤦‍♂️

Bo pewnie, jakbym miał kasę i miejsce to czemu nie. Tam, gdzie chciałbym ją postawić, to myślę max 8m by dało radę wyciągnąć. Pisałem o 6, żeby przyczepa cała pod dachem się mieściła, takie moje założone minimum.

44 minuty temu, Agrest napisał:

6 m to trzeba uważać jak z drabiną się obrócić.

Pierwszy garaż pobudowałem 7m.

No jakież to nieustawne

U mnie ojciec jak stawiał, to też zrobili takiej szerokości, że jak d47 wepcham do ściany, to drzwi całkowicie nie zamknę. Wjazdy też takie szerokie, że Ho Ho (na dole zdjęcie jak wygląda jak d47 wpycham. Wiem, że to się łatwo mówi po czasie.

19 minut temu, jahooo napisał:

że tak powiem - na razie, a z czasem to kto wie

Nieeeee. Ja chcę jak najprostszą wiatę, żeby sprzęt pochować. Bo teraz upycham wzzystko tak, że przejść nie można nigdzie, a i tak się wszystko nie mieści. 

Jeszcze jest jedna fantazyjna opcja - stara chatę przerobić. Dach jest do zrobienia i tak. Wywalić ściany działowe, wylać wieniec, potem jak najprostszy dach, wjazd na szczycie i heja. Fantazja ponosi 😅 

Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

Myślałem jakby te z przodu zespawać do kupy dwa i wtedy zrobić szersze wjazdy:/

Pytanie jak szerokie wjazdy liczysz robić. Do 4m między słupami myślę że pojedynczy dwuteownik wystarczy

2 godziny temu, Agrest napisał:

To fabryka czy indywidualne podejście do tematu?

https://www.olx.pl/d/oferta/przyczepa-rolnicza-CID757-IDN3LRr.html

Na moje przeróbka z wywracanej na boki

35 minut temu, Mecha napisał:

Znacie kogoś kto dorabia kule do wywrotu i przerabiał d46b na wywrot 3 stronny?

W internecie, na olx kupić kule jakie będziesz chciał

Opublikowano
8 godzin temu, bratrolnika napisał:

Akurat dwuteownika na składzie u mnie nie mają. 

Na innym składzie, gdzie mają używaną stal cenią ją 2,5-3zł/kg, w zależności co to jest.

Aktualną cenę dwuteownika pewnie poda @zycietoniejebajka1

ipe 140 -13 kg/mb , ipe 160 -16 kg/mb. Pomnóż razy 2.5 max 3 zł za kilo bo tyle jest warte a chłop który sprzedaje niech się cieszy , bo na złomie max 1.5 dostanie . 

Tyle tylko , że wątpię żeby to był IPE , jeśli 10 lat pod chmura leży , raczej to będzie IPN czyli ciut cięższy , mniej więcej 1.5 kg na metrze ;)  Dariuszu wołają no tego co o to pytał 😉 jeśli jeszcze aktualne ;)

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, pawel885 napisał:

"jak mi mija dzień"

to jeszcze nic. mnie urzekły zwierzenia o sraczce... :D

Opublikowano
7 godzin temu, Shaun napisał:

Miałem na myśli wjazdy a nie bramy, sori. Też nie bede zamykał wiaty od przodu a postawie na tym:

IMG_20211218_110545.jpg

Nie żebym namawiał na moje rozwiązanie ale możesz zobaczyć jak ja zrobiłem wiatę ze słupów  , ja jestem zadowolony bo jest miejsca sporo i nie drogo 

Opublikowano
8 godzin temu, daron64 napisał:

A jak już przy dwuteownikach jesteśmy - już kiedyś pytałem, ale skleroza 🤷 mam gdzieś ponad 100m dwuteownika 120, który przeleżał na dworze ze 30lat (bezpośrednio na niego nie padało, ale nie był przykryty, nie widać wżerów poważnych, jak jakieś kawałki czyscilem, to nic strasznego nie było widać). No i na co go by można było wykorzystać? Na coś przy budowie wiaty Idzie to wykorzystać? Np krokwie, albo "murłaty" i krokwie?

Na 6 metrach na spokojnie możesz to na kozły wykorzystać , przy jednospadzie dostawionym do jakiegoś budynku . 

5 godzin temu, mariuszd93 napisał:

Dwuteownik to typowy materiał na tzw płatew , czyli inaczej mówiąc belek poziomy leżący na słupach.  Na słupy wysokości 3 m raczej też wystarczy. Na te wyższe słupy 4m lepiej będzie zespawać 2. Jest jeszcze kwestia tego, że Przy jednospadowym dachu o rozpiętości 6m trzeba konstrukcję dachu podeprzeć na środku. 

Brednia totalna ....

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

myślałem że jak masz 30ha to i placu na garaż nie brakuje 😀

Ehh no naprawdę? Żeby zaspokoić Twoja ciekawość. Plac na części podwórka, gdzie chciałbym ją stawiać na jakieś 35x35m. W jednym końcu stoi jeden długi budynek murowany z dostawiona wiata - nie da rady do niego jeszcze oprzeć kolejnej, bo z tyłu jest dość mokro, a z przodu ograniczyłoby to przejazd. Z jednej strony rosną drzewa u jest granica działki - drzewa chce zostawić, bo osłaniają od pola, a przesuwając ja dalej ograniczam dostęp do istniejącego budynku, z drugiej strony jest duży spadek i też mokro, no i naprzeciwko istniejącego budynku mam miejsce właśnie o wymiarach ~25x8, ale żeby je w pełni wykorzystać sporo prac ziemnych by trzeba było zrobić. Przy wymiarze ~6x20 w zasadzie wystarczy tylko troszkę podrownac. A stawiać gdzieś dalej nie chce, bo tutaj miałbym wszystko w jednym miejscu. Mam nadzieję, że zaspokoilem Twoja ciekawość nt zagospodarowania przestrzeni na moim gospodarstwie?

13 minut temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Na 6 metrach na spokojnie możesz to na kozły wykorzystać , przy jednospadzie dostawionym do jakiegoś budynku . 

No właśnie dostawić do budynku nie przejdzie że względów wskazanych wyżej.

13 minut temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Brednia totalna ....

Całość, czy któraś część posta?

1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Litości, w każdym temacie zaraz będzie gadu gadu i sprawozdania "jak mi mija dzień" ?

Właśnie ten temat wydaje mi się takim śmietnikiem, gdzie zapytać i popytać można o wszystko. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v