Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, bratrolnika napisał:

Kiedyś w przypływie wkurwienia wyrzucilem z przepompowni ścieków całą elektronikę i pompy z silnikami dwubiegowym przerobiłem żeby włączały się tylko na raz. Działało to z cztery lata, a potem stamtąd odszedłem. Ale myślę że działa nadal. Pompy 2szt po 7,5kW

No dobra, ale połączyłeś raczej uzwojenia silników w trójkąt. U mnie dawno temu w silniku od "Bąka" "skończył" się przełącznik gwiazda/trójkąt i jakiś elektryk połączył uzwojenia silnika w gwiazdę a włączany był termikiem. Robiliśmy tym śrutę ale bardzo wolno, silnik się grzał ale jak pożyczyliśmy dmuchawę do zboża to już nie dał rady. Śmierdział ale się nie spalił. Do tej pory napędza trajzegę, krajzegę, cyrkularkę (jak zwał tak zwał), nadal włączany "na raz" ale uzwojenia połączone właściwie - w trójkąt.

Opublikowano
4 godziny temu, mf362 napisał:

Pany Arboz 5100 to już jakiś większy byk co nie ? Widziałem taki przejazdem jak jechał z tyłu z Talerzowka 1.8 m śmiesznie to wyglądało . Maszyna szeroką od opony do opony do środka :

Już wiele razy widziałem jak chłop kupił duży nowy traktor na raty ale na maszyny już nie starcza.

Sam zresztą ciągam 2m talerzowke ciagnikiem 85KM to w sumie lepszy nie jestem :D Ale przynajmniej robotę robi dużo lepszą niż wcześniej gdy Zetor ciągał.

• Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, daron64 napisał:

Dopiero po niedzieli się za to znowu wezmę. Zaraz matula będzie krowy doić, to już nie będę tego zaczepiał. Ale dziękuję wszystkim za dotychczasowe rady. Jak coś dojdę, albo będę miał kolejny problem (co prawie pewne) to się odezwę

Faza tak po prostu nie może się pojawiać i znikać, masz gdzieś niedokręcony styk w instalacji, nie wiem jaką masz "topologię" instalacji, ale skoro napięcie na dojarce jest ok, to trzeba szukać uszkodzenia na odcinku dojarka- silnik który niedomaga. I trzeba to zrobić w miarę szybko, bo taka usterka grozi pożarem... To pierwsze uruchomienie tego silnika u Ciebie? Nie buczy czasem za bardzo, nawet jak się kręci?

Opublikowano

Że skrzynki w domu leci kabel do obory, tam jest skrzynka z bezpiecznikami (jeden 3 fazowy B20 i jeden jednofazowy b16). Od trójfazowego idzie na dojarke, oświetlenie obory i na gniazdo z którego jest zasilany silnik. Pod jednofazowe jest tylko oświetlenie w pomieszczeniu gdzie jest srutownik. W oborze sprawdziłem wszystko - wszystko dociśnięte dobrze. 

Oddzwonił elektryk co robił instalacje, mówił że jutro zajedzie

Opublikowano

Mieliśmy taki przypadek że po włączeniu kolejnego urządzenia napiecie znikało nawet na 30 minut, żadno zabezpieczenie nie wyłączało ani przed licznikiem ani za licznikiem. Okazało się że poluzowany był jeden kabel.

Opublikowano
3 godziny temu, kizak napisał:

oto,to do talerzówki potrzebna jest prędkośc  ,tak że suma sumarum ,nie wiele wolniej zrobisz pole , ale za to wygląda,

No teraz jezdze akurat szybciej niż zetorem, wcześniej było 8km/h i max 5cm a teraz 11km/h i nawet 10cm głębokości, efekt o wiele lepszy. Ale i tak w planach jest jakaś kompaktowa talerzowka 2,5m, teraz robi się tym co się ma.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacek3773 napisał:

Bez jednej fazy niektore silniki pójdą ale to grozi ich spaleniem.

No elektryk mówił to samo

54 minuty temu, rafal3939 napisał:

Mieliśmy taki przypadek że po włączeniu kolejnego urządzenia napiecie znikało nawet na 30 minut, żadno zabezpieczenie nie wyłączało ani przed licznikiem ani za licznikiem. Okazało się że poluzowany był jeden kabel.

Zobaczymy jak przyjedzie do czego dojdzie, gdzie leży przyczyna.

50 minut temu, KlimekPL napisał:

No teraz jezdze akurat szybciej niż zetorem, wcześniej było 8km/h i max 5cm a teraz 11km/h i nawet 10cm głębokości, efekt o wiele lepszy. Ale i tak w planach jest jakaś kompaktowa talerzowka 2,5m, teraz robi się tym co się ma.

Kuzwa to ja w tamtym roku patrzylem to jak mi bruzdę boczny talerz ciał, to było dobre 12 cm. Chyba muszę ją odciążyć

Edytowane przez daron64
Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

Że skrzynki w domu leci kabel do obory, tam jest skrzynka z bezpiecznikami (jeden 3 fazowy B20 i jeden jednofazowy b16). Od trójfazowego idzie na dojarke, oświetlenie obory i na gniazdo z którego jest zasilany silnik. Pod jednofazowe jest tylko oświetlenie w pomieszczeniu gdzie jest srutownik. W oborze sprawdziłem wszystko - wszystko dociśnięte dobrze. 

Oddzwonił elektryk co robił instalacje, mówił że jutro zajedzie

W którym miejscu zamieniałeś te kable miejscami?

Opublikowano

Pisałem wcześniej - zmieniałem we wtyczce (silnik-wlacznik-temik-wtyczka), to po zmianie odpalał się, ale po wyłączeniu nie było fazy i nie uruchamiał się już. Potem we wtyczce wróciłem do pierwotnego ułożenia a zmieniłem w gnieździe, do którego wtyczka jest podpięta - silnik uruchamiał się, wyłączał, znowu uruchamiał - ale nie było jednej fazy i chodził bez niej.

Opublikowano
18 minut temu, daron64 napisał:

Pisałem wcześniej - zmieniałem we wtyczce (silnik-wlacznik-temik-wtyczka), to po zmianie odpalał się, ale po wyłączeniu nie było fazy i nie uruchamiał się już. Potem we wtyczce wróciłem do pierwotnego ułożenia a zmieniłem w gnieździe, do którego wtyczka jest podpięta - silnik uruchamiał się, wyłączał, znowu uruchamiał - ale nie było jednej fazy i chodził bez niej.

Wiosną ,wychodzę rankiem ,a jakiś snop światła oświetla linkę zewnętrzną aluminiową pod oborą. Oglądam skąd to  światło ,czyżby gdzieś nie wyłączone ?gdzieś jakąś szparą ,może z pod dachówki . Hmmm ,światło białe ,jednostajne ,dojarka chodni ,ale co to świeci .   Znalazłem ,linka aluminiowa podłączona była zaciskiem miedzianym z kablem miedzianym. 🤷‍♀️ Taki błąd zrobiłem🙆‍♀️

Opublikowano

w zasadzie mają dwie wady - masa i często nie mają możliwości wysiewu drobnych nasion, np rzepaku

do agregatu tego nie podepniesz, poza tym bardzo fajne siewniki do zboża w ciężkiej glebie

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

w zasadzie mają dwie wady - masa i często nie mają możliwości wysiewu drobnych nasion, np rzepaku

do agregatu tego nie podepniesz, poza tym bardzo fajne siewniki do zboża w ciężkiej glebie

No ten widzę że ma drobny wysiew, właśnie nie widziałem tego nigdy na żywo, w sumie to by można było to pozawieszane nawet zrobić i w takim 2m mf255 powinien dać rade

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v