Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znajomy w tym roku pozyczal scierniskowca 2.10 zabezpieczenie kolkowe i wal rurowy.Ciagal to zetorem 7245 troche brak tych paru koni i sam mowil nie ma predkosci nie ma roboty.....

Sasiad ma tego samego Zetora i uwaga w tamtym tygodniu kupil 

Mandam kus 2.20 tam jest chyba i 1100 wagi.......

Opublikowano

W zetorze to w ogóle jest za mało biegów i ciężko dobrać przełożenie, zawsze jest albo za szybko i brak mocy albo za wolno. Brakuje w tych ciągnikach półbiegu pomiędzy 2 i 3 oraz między 3 a 4 biegiem, wtedy byłoby idealnie. 

To czym ciągasz tego ścierniskowca 2,1m?

Opublikowano
22 minuty temu, KlimekPL napisał:

W zetorze to w ogóle jest za mało biegów i ciężko dobrać przełożenie, zawsze jest albo za szybko i brak mocy albo za wolno. Brakuje w tych ciągnikach półbiegu pomiędzy 2 i 3 oraz między 3 a 4 biegiem, wtedy byłoby idealnie. 

W jego przypadku jak widzialem to polbieg miedzy 1 a 2 by sie zdal.

Ja ciagam 1012.

5 minut temu, SamaPrawda napisał:

Te szerokości 2.10 2.20 to tak naprawdę to samo tylko każdy producent inaczej podaje

Mozliwe ale juz waga.

Obstawiam ten Mandam bedzie do handlu

Opublikowano

Pisałem jakiś czas temu jakby zrobić wal do pługa z talerzowki. No i znalazłem coś takiego z forszaja. Jak myślicie ulepić coś takiego samemu, tylko, że same dwa rzędy talerzy gładkich, ustawionych na prosto, jedne w jedną stronę, drugie w druga i tak żeby zachodziły na siebie delikatnie jak na zdjęciu. No i na tym by się kończyło, bez żadnej kolczatki z tyłu. Szerokośc ~160cm (bo ośki od talerzowki są gdzieś pewnie tej długości, no ale pokrocić zawsze można, sam pług na 3skiby zbierałby ~105cm, więc gdzieś myślę, że że 120minimum). Myślicie, że dałoby radę zrobić ramię, żeby podnosić to razem z pługiem? Jeśli tak, to jak? Bo musiałyby być dwa ramiona, żeby przód i tył podwiesić. Bo tak sobie kminielm, jakby na łączeniach korpusów (mam kvernelanda zagonowego) rozkręcić śruby, dołożyć grube blachy, czy jakieś kształtowniki, z dodatkowymi otworami, skręcić to, do orki z wałem po prostu przykręcać w te dodatkowe otwory dwa ramiona i na nich podwieszony na łańcuchach ten wal z talerzowki.

Myślicie, że zdałoby to egzamin i 8145 dałby sobie z tym radę?

138889153_3800023736720543_2721540427959855944_n.jpg

Opublikowano

Który to przyznać się https://www.se.pl/auto/nowosci/krowa-wypadla-z-jadacego-busa-dostawczak-pomknal-dalej-co-tu-sie-wydarzylo-wideo-aa-Gweu-qfSu-YER6.html

2 godziny temu, gregor1284 napisał:

Pogrzało go z tą ceną, ta fiaty po 40-50 chodzą w dobrym stanie 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, pawel885 napisał:

Który to przyznać się https://www.se.pl/auto/nowosci/krowa-wypadla-z-jadacego-busa-dostawczak-pomknal-dalej-co-tu-sie-wydarzylo-wideo-aa-Gweu-qfSu-YER6.html

Pogrzało go z tą ceną, ta fiaty po 40-50 chodzą w dobrym stanie 

Banan coś dziś transportował 🤔

Ba no na dzień dobry 4 opony to już 50 

Edytowane przez gregor1284
Opublikowano
pawel885 napisał:

znajomy kiedyś maciorę z przyczepki zgubił wiózł na ubojnię zajeżdża a świni brak zgubił ją 20km wcześniej 🤣

szymon09875 napisał:

Panowie potrzebuje katalog części do deutz fahra dx 120. Posiada ktoś? 

agrobuch pytaj

100 tłumaczenie

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 14.01.2021 o 20:06, daron64 napisał:

Takie pytanie 

Czy jest faktycznie duża różnica po zmianie opon z diagonalnych na radialki przy ciągniku ~80km?

Albo inaczej, czy różnica jest warta dopłaty ~2k. Bo taka mniej więcej jest różnica na tylnich dwóch oponach.

Fajnie jakby wypowiedział się ktoś, kto na tym samym ciągniku jeździł na takich i takich. Takie ogólne stwierdzenia, że te są lepsze to sobie czytałem. Chodzi mi o jakąś konkretną opinie. Ciągnik przez parę lat miałby być jeszcze głównym na 30ha

Ze swoje doświadczenia powiem Ci tyle, że to warte dopłaty, a jak niskoprofilówki to w ogóle. Miałem na rusłanie z przodu diagonalki i wrzucilem niski profil to nawet amortyzacja jest całkiem inna bo one "pracują", a diagonalki to takie piłeczki mimo niezbyt dużego ciśnienia. Z tyłu natomiast miałem jedną radialną, a drugą diagonalną z bardzo podobnym bieżnikiem. Tam gdzie diagonalna już dawno mieliła to radialna dopiero zaczynała. Skończyło się na tym, że poszukałem drugiej w podobnym stanie i skończył się problem. Dodatkowo radialna jest lepiej ułożona do podłoża, bo od poczatku ma większa powierzchnię  styku i poźniej zaczyna "przecinać" ziemię i w jakiś sposób amortyzuje nierówności. 

Jeśli teraz kupowałbym jakiekolwiek opony to albo radialki albo niskoprofilowe(czy jak to tam prawidłowo zwał).

W gorszych warunkach na pewno się odwdzięczą.

10 godzin temu, KlimekPL napisał:

Fascynujące jest to, że biegów brakuje tak jak mówisz przynajmniej dwóch jak nie trzech tak samo jak w c360 i pochodnych, ale ludzie to kupują i to jeszcze za pieniadze rzędu 50k +. Nawet w takim durnym i upośledzonym sprzęcie jak mtz biegów do roboty w polu jest dużo. Zetor czy jak to mówicie fetor jest ikoną i ludzie łykają jak młody pelikan. Najlepsze jest to że nieraz ludzie śmieją się na c 360 że to gówno, a sam jedzie 5211/7211 które jest niewiele mniej upośledzone, a kosztuje 3x tyle.

Oczywiście nie chce nikogo obrazić bo zawsze uważam że  każdy kupuje to co uważa z słuszne, ale dać za zetora z 5 biegami ze 60k, a za fajny zachodni z 80 to obłed, paranoja i kto wie co jeszcze.

Kiedyś aut zachodnich bali sie, a teraz tylko takie jeżdżą i łykają tysiace kilometrów przy odpowiednim serwisie oczywiście.

• Thanks 2
Opublikowano

Akurat między Zetorkiem a szejsiuntką już jest przepaść i nie ma za bardzo o czym dyskutować jeśli chodzi o róznice. Ale zgadzam się, że ceny za te ciągniki są niebotyczne a najgorsze jest to, że za takie pieniądze spokojnie się te ciągniki sprzedają. Sam bym kupił 7745 ale za maksymalnie 30000 i to takiego w stanie igła. A tu wszędzie wołają 50-60 klocków za traktor z dwoma biegami do pracy w polu i jedną parą wyjść hydraulicznych. Ale te ciągniki kupują ludzie, którzy od kilkudziesięciu lat nie mogli przesiąśc się z szejsiuntki czy ciapka więc dla nich to i tak jest duży skok w przód. 

Mi mimo wszystko zetory się podobają ale podchodzę trzeźwo do tematu i stwierdzam, że nie położe za to takich pieniędzy. Zwłaszcza, że jeździłem już wieloma zachodnimi, które można kupić w takich samych pieniądzach i deklasują zetora w każdym aspekcie.

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v