Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał:

ale z tą fotowoltaiką ludzie wdepnęli w tą dzierżawę pól.

a czemu? co nie tak?

Opublikowano

Też ciekaw jestem co z tymi panelami. Coś te czynsze dzierzawne dość wysokie 

Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Ciepła noc

+8° grzyby będą po deszczu 😁😁😁

Idę spać.

budzić Cię rano?

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, gregor1284 napisał:

@Strongman tłumacz nam

Kurła jeszcze rano muszę, czeremche obalić 🤦‍♂️

chodzi oto ze co za normalny inwestor dał by 14tyś za ha dzierżawy gdzie za 50tyś by go kupił i za 4 czy 5 lat by mu się zwróciło,po za tym to spółki ZOO ogłasza bankructwo i się z tym bujaj,ogłosi bankructwo jak trzeba będzie utylizować lub wejdą jakieś podatki,zmieni się rzad,fotowoltaika to nowy temat i nikt do końca nie wie jak spada wydajność po latach, po za tym mogli by sobie znależdż słupa do zakupu z danej gminy a nie chcą tylko chcą wynajmować.

Podatki od gruntów rolnych a od nie rolnych to już inna sprawa i od wynajmu.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

chodzi oto ze co za normalny inwestor dał by 14tyś za ha dzierżawy gdzie za 50tyś by go kupił i za 4 czy 5 lat by mu się zwróciło,po za tym to spółki ZOO ogłasza bankructwo i się z tym bujaj,ogłosi bankructwo jak trzeba będzie utylizować lub wejdą jakieś podatki,zmieni się rzad,fotowoltaika to nowy temat i nikt do końca nie wie jak spada wydajność po latach, po za tym mogli by sobie znależdż słupa do zakupu z danej gminy a nie chcą tylko chcą wynajmować.

Podatki od gruntów rolnych a od nie rolnych to już inna sprawa i od wynajmu.

Właśnie z tą fotowoltaniką to jest strasznie nie pewna sprawa.W obrębie mojej wsi powstaje farma (20ha),kilka km dalej 40 ha.Moje pole wliczało się w centrum takowej farmy.Inwestorzy byli spod Warszawy,nagle przyjechali z gotowymi umowami.Stawka to 8 tyś od ha,tyle,że po wnikliwej analizie umowy okazało się,że to się liczy tylko ten metr gdzie panel stoi,czyli na 1 ha uzytku moze wyjść 0,5 ha paneli,po drugie nie wiadomo kto to będzie potem utylizował i po trzecie nikt z tych panów nie udzielił mi odpowiedzi kiedy popłynie pierwszy prąd i będzie gotówka.Przecież skoro dajmy na to oni wkraczają ze sprzętem to działka zmienia status i dopłaty są automatycznie odjęte.Właściciele działek obok mojej,wiadomo jak tylko usłyszeli jaka to gotówka to bez zastanowienia podpisali.Zaproponowałem sprzedaż tej mojej działki,ale do dziś nikt nie dzwoni,także coż będę uprawiać w srodku tej farmy.Dodam,że farma powstaje na 3-4 klasie ziemi.

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, danielursus3p napisał:

Trąć go okciem to się obudzi

po za zasięgiem

Opublikowano
15 minut temu, Karol6130 napisał:

Daniel jarmaczysz dzisiaj?

Chyba wstąpie kartofli kupić. A Ty byles będziesz?  

Opublikowano

+8pochmurno 

Wczorajszego deszczu nakapało 5 l 

Przecież ziemia pod taką farmę fotowoltaiki odrazy traci status rolniczej tylko teren inwestycyjny i właściciel zdziwi się jak będzie płacił podatek  z metra ²

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v