Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ksiądz przymierza się do remontu dachu od 2 lat, najpierw zbierał drzewo z całej parafii, dałem dwa kloce, kto nie dał to dawał ofiarę albo pomagał przy tarciu, dzisiaj drzewo zmarnowane, w hooj materiału, porozwalane, daszek zwiało gnój na opał tylko się nadaje. Dzisiaj ogłosił, że remont rusza, dostał jakieś dofinansowanie i po 1.8-2tys od rodziny jak najszybciej wpłacić 🙆 ludziom kopary opadły. I jak tu mają się nie odwracać od kościoła? Jeszcze dodał, że to wstępne wyliczenia, jak mało ludzi da to drugi raz będzie zbiórka. No pojebało

• Haha 4
Opublikowano

Ja w takim wypadku bym chętnie przekazał mu te 2 tys ale nie za nic. Niech przychodzi do mnie codziennie rano i wieczorem na dwie godziny, płacę 10 zlotych za godzinę, zapewniam taczkę , widły i gumofilce😉

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, pedro2 napisał:

Ksiądz przymierza się do remontu dachu od 2 lat, najpierw zbierał drzewo z całej parafii, dałem dwa kloce, kto nie dał to dawał ofiarę albo pomagał przy tarciu, dzisiaj drzewo zmarnowane, w hooj materiału, porozwalane, daszek zwiało gnój na opał tylko się nadaje. Dzisiaj ogłosił, że remont rusza, dostał jakieś dofinansowanie i po 1.8-2tys od rodziny jak najszybciej wpłacić 🙆 ludziom kopary opadły. I jak tu mają się nie odwracać od kościoła? Jeszcze dodał, że to wstępne wyliczenia, jak mało ludzi da to drugi raz będzie zbiórka. No pojebało

Kościół to wspólne dobro, a nie prywatne.

Opublikowano

Jest tyle dofinansowań, w dodatku zabytek, nie wspominając o PiS przy władzy wielbiących kościół, w takich ciężkich czasach takiej ofiary się domagać? Ludzie normalnie w szoku 

Opublikowano

No sporo szmalcu. Tak perfidnie się domagać w sumie nie wypada. 

Opublikowano
43 minuty temu, bratrolnika napisał:

Od tego czasu masz pewnie te problemy z bolącym tyłkiem???

wiesz co to jest wycięcie z kontekstu? Problemy z tyłkiem zaczęły się liceum kiedy to dostałem biegunki i dwa lata temu wszedłęm na ciągnik i odnowiły sie

Opublikowano
Cebulj napisał:

wiesz co to jest wycięcie z kontekstu? Problemy z tyłkiem zaczęły się liceum kiedy to dostałem biegunki i dwa lata temu wszedłęm na ciągnik i odnowiły sie

Masz problem z zupą? Na czym to polega, lub boli? Może jak będziesz zawiał ciągnik to z jakąś spłuczką, oczywiście za dopłatą.🤭

Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

Ja w takim wypadku bym chętnie przekazał mu te 2 tys ale nie za nic. Niech przychodzi do mnie codziennie rano i wieczorem na dwie godziny, płacę 10 zlotych za godzinę, zapewniam taczkę , widły i gumofilce😉

ja bym wolał nie mijać 😎 a ofiarę wedle możliwości bym dał a nie to co chce

pedro2 napisał:

Jest tyle dofinansowań, w dodatku zabytek, nie wspominając o PiS przy władzy wielbiących kościół, w takich ciężkich czasach takiej ofiary się domagać? Ludzie normalnie w szoku 

tacy ludzie tak nauczyli

Sylwekx25 napisał:

Najtańszy i najgorszy gatunek blachy , drewno to się z tego zgnitego jeszcze wybierze a reszta na mercedesa styknie 😋

u nas na kościele blacha miedziana...

Opublikowano

U mnie w parafii to ksiądz jest taki że za jego kadencji zrobiona kostka na cmentarzu,parking z kostki koło kościoła,kostka koło kaplicy i parking utwardzony, drzewa zabezpieczone wkolo kościoła przed wiatrem(zabytki), krzyże nowe postawione w wielu miejscach(w miejscach starych lub nowo powstałe),nie mówię już o świętych rzeźbach na rozstajach dróg, jakieś wyjazdy na spektakle albo dla ministrantów czy misjonarzy. Kasy na koncie ciągle przybywa,teraz jest zbierane na płot wkoło cmentarza bo stary parking już się sypie i wybór należy do parafian,jedna propozycją była to dużo ludzi nie chciało to nowe wzory są brane pod uwagę(nowe bramy też zrobił na cmentarzu). To stówa już jest. A jeszcze różne ofiary z poza parafii od jego znajomych bo jest myśliwym. Kasy nie chce brac za chrzty,za ślub to 500 dla niego za dużo,a za msze okolicznościowe to też za free chce robić. 

Opublikowano

A naszego proboszcza każdy koleiny nie przebije, skromny obeznany z robotą, nie da się oszukać, zaradny i nie interesowny. Tylko że poważnie chory. 

Zna 99% parafian bo był kiedyś wikariuszem. 

Zrobił bardzo dużo dla parafi, kościoła, cmentarza. 

Jest dwie plebanie, nie są jakieś bogate w środku, bym powiedział że za skromne nawet. 

Cały czas prowadzi remonty, ma zawsze plan na przyszłość. 

Jak zmieniał blachę na kościele to siedział na dachu bo jego pierwszy zawód to cieśla, jak Józef. 

Opublikowano

Dokładnie, u nas zbiera, zbiera i za przeproszeniem h.. robi, zbierał nawet na wycinkę części drzew na cmentarzu. 2 lata temu przy wycince gigantyczną lipę obalali w całości przez parkan na łąkę. W efekcie 3 metry muru z kamienia poszło razem z drzewem. I do dzisiaj leży nawet gruz nie sprzątnięty. No i wycinka skończyła się na jednym drzewie. Idź mszę zamów w niedzielę 150, w codzienny dzień ok 100. Ja w tym roku z ojcem krzyż nowy będziemy robić przy drodze bo stary już ledwo stoi to za poświęcenie też 300zl. 

• Haha 2
Opublikowano
26 minut temu, pedro2 napisał:

Ja w tym roku z ojcem krzyż nowy będziemy robić przy drodze bo stary już ledwo stoi to za poświęcenie też 300zl. 

U nas nowy krzyż poświęcił przy okazji kolędy za free. Podejrzewam że jak by odmówił to by dalej pieszo szedł 

Opublikowano

Msza 50 zł czy to w kościele czy w kaplicy, dają zazwyczaj do 100.

Wycinka na cmentarzu robiona przez profesjonalistów, nawet koło grobów po sobie sprzątali. 

Płot koło cmentarza odnowiony, woda założona, teraz na jesieni pompa się spaliła. 

Kostka na cmentarzu jest do poprawy, koło krawężników się zapada w niektórych miejscach, ale to wina terenu. 

Byłem u bierzmowania za poprzedniego proboszcza to jak czytał zwój na którym było napisane co zrobił to aż biskup przysnął. 

Ludzie po kolędzie 20 zł dawali bo większość kasy do siebie zabierał, ale trafił na swoich

W następnej parafii przywiązali go gołego do drzewa i biskup posłał go na emeryturę😂

Blacha na kościół była spłacana w ratach. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v