Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

@gregor1284 Jeśli chcesz aby Ci cukier nie zamoknął to wynieś go na strych. Sprawdzona taktyka, ja tak od 3 lat  trzymam nawet i po 150kg cukru do karmienia pszczół i nic się nie dzieje.

Co do pogody to 0 stopni i śnieg prószy.

Ale jak nie moczony,to nie przekształci się w C2H50H ,Tam była Kana Galilejska, , na nasz ,,klimat'', potrzebna jest kana stalowa, 😐 

Chyba sami pisali ,bo na oko podawane im kg.

Opublikowano

Powiat Lipno ,zima z lekkim plusem i padającym śniegiem . Jest pięknie . 

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

@gregor1284 Jeśli chcesz aby Ci cukier nie zamoknął to wynieś go na strych. Sprawdzona taktyka, ja tak od 3 lat  trzymam nawet i po 150kg cukru do karmienia pszczół i nic się nie dzieje.

Co do pogody to 0 stopni i śnieg prószy.

fajnie dopóki mrówki się o nim nie dowiedzą.

bratrolnika napisał:

panta rei

patrz Pan, już za czasów heraklita mieli problemy z prostatą 😉

Opublikowano

@6465 nie byłem tam. No młody będzie miał wesoło z tego co słychać to dobre i to że nie był pod wpływem alko ani dragów. Ale 2 ludzi na sumieniu.

ELC biało się zrobiło z dachu kapie, dzieci mają radoche. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

U mnie rolnicze tez za darmo byli ale nie zupełnie bo wniosek trzeba było wypełnić pomocy deminis i ta pomoc to pokrywała.

U nas było tak samo, ludzie co wniosku nie skladali powracali do domu z folją. 

+2 i lekkie zachmurzenie 

Opublikowano

@lukasz20 tak z ciekawości zapytam. Jak to u was jest? Są jakieś grupy jedni of wypadków inni od ognia czy wszyscy są szkoleni i to i to. 

I wszyscy mogą obsługiwać i to i to zależy co wypadnie. 

Opublikowano (edytowane)

Robimy wszystko łącznie z kwalifikowaną pierwszą pomocą medyczną. Jedyny podział to na dowódców kierowców i ratowników i tu wynikają dodatkowe zadania. Ale jak jest robota to dowódca nie stoi i palcem nie pokazuje tylko zasuwa jak wszyscy. Kilka osób ma uprawnienia ratownika medycznego to przy wypadkach oni głównie zajmują się poszkodowanymi. Sprzęt obsługują wszyscy chyba że jest to jakiś specjalistyczny na przykład podnośnik, hds lub motorówka wtedy wymagane są dodatkowe uprawnienia. 

Edytowane przez lukasz20
  • Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, TheraRolnik napisał:

Wynglem się nie pali ! To nie ekologiczne !

A ten ekogroszek to nie jest węgiel ?

3 godziny temu, marulekk napisał:

Folie , sznurki, worki raz do roku gmina zbiera więc luzik, gorzej z bańkami po oleju ale takie to idzie do utylizacji ☠️

Na razie odbiera u nas wszystko wysypisko. Ciekawe czy mają taki młyn ?

Od wczoraj deszcz pada, także pogoda taka jesienna lub wiosenna. Zimy nie widać.

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Dobrze ze sadła nagromadził, będzie z czego chydnąć.

Kurła to już nie są żarty.

Traktor jak całą zimę stoi w garażu to nie trzeba tankować, tak samo Ty - spalasz kalorie tylko na podtrzymanie funkcji życiowych 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, pawel885 napisał:

Traktor jak całą zimę stoi w garażu to nie trzeba tankować, tak samo Ty - spalasz kalorie tylko na podtrzymanie funkcji życiowych 

Teraz może więcej energii spalić  niż latem bo ma dużo wolnego. Ale jak leń to i w łóżku   leży na plecach i ktoś musi za niego pracować. 😁

Edytowane przez Dariowola
Opublikowano

Tam zawsze tanio i smacznie, w końcu to germańskie😂

Może trafisz na promocję 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v