Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
gregor1284 napisał:

Znajomy robił sobie te ule. Kupił jeden ze styroduru i rozbral na części. Zrobił przecinarkę jak do węzy z tym drutem z prostownika i docial elementy. Mówił że 60zl ul wychodzi

to musi być drut oporowy lub struna stalowa. Ale gdzieś pewnie tyle kosztuje.

Opublikowano

Ujrzy się dwie wioski ode mnie. Kiedyś latem będę przejeżdżał to zdjęcie zrobię- starsze małżeństwo zawsze tak suszy koniczynę, aż chyba muszę kiedyś przystanąć jak będą w polu i pogadać z nimi. U mnie to wygląda tak.

DSC00025.JPG

Opublikowano
MarcinO10 napisał:

5 minut temu, Bananek napisał:

obstawiam warszawski, u nas w okolicy raczej nikt nie ma wielkopolskiego drewniaka. A Marcin rzut beretem ode mnie. jakbym głośniej krzyknął to by usłyszał. 😀

Dokładnie 😉

Część warszawskie zwykłe ( tylko ramki przedłużone) cześć warszawskie poszerzanie.

Niektóre mają ponad 40 lat.

to nie twoje koło ronda stoją? tutaj za autotomem? w stronę janowa.

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Ja na przykład znam jednego dziadka, który ma Warszawskie- wszyscy w okolicy jadą na Wielkopolskich praktycznie. Fakt faktem czytałem trochę i może faktycznie Warszawski jest lepszy ale schody się zaczynają jak się chce kupić odkład albo sprzedać w okolicy bo nikt takiego typu ramek nie ma...

być może właśnie dlatego jedzie na warszawszkich, że nikt mu nie ukradnie rodziny albo ula bo błyskawicznie taka kradzież wyjdzie.

Opublikowano (edytowane)

Wątpię, że to był główny powód- to dziadek po 90, którego brat był pszczelarzem i dał mu kilka uli razem z pszczołami. W miarę jak powiększał to mówi, że nie chciał zmieniać ramek, a że pracował w ZChO na stolarni to zrobić ule to nie był dla niego problem.

@6465 Patrzaj- tak 3 pokosy w roku suszą i odkąd pamiętam.

https://www.google.pl/maps/@49.9233272,19.3620593,3a,75y,359.77h,100.26t/data=!3m6!1e1!3m4!1sqsQUkzsZOaJqu0snhDIZ8w!2e0!7i13312!8i6656?hl=pl

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Wątpię, że to był główny powód- to dziadek po 90, którego brat był pszczelarzem i dał mu kilka uli razem z pszczołami. W miarę jak powiększał to mówi, że nie chciał zmieniać ramek, a że pracował w ZChO na stolarni to zrobić ule to nie był dla niego problem.

@6465 Patrzaj- tak 3 pokosy w roku suszą i odkąd pamiętam.

https://www.google.pl/maps/@49.9233272,19.3620593,3a,75y,359.77h,100.26t/data=!3m6!1e1!3m4!1sqsQUkzsZOaJqu0snhDIZ8w!2e0!7i13312!8i6656?hl=pl

to Ty w tym audi? 😉

Opublikowano
4 minuty temu, Bananek napisał:

to Ty w tym audi? 😉

Gdzie tam, ja w 2012 to tylko kartę rowerową miałem, widok zaczerpnięty z mapsów, choć tak jest co roku tylko w różnych miejscach.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

to nie twoje koło ronda stoją? tutaj za autotomem? w stronę janowa.

Nie, to gościa z tej wsi przy rondzie. Od niedawna ma pasiekę i rozwozi po okolicy, szukając pożytku.

Ojca wszystkie w sadzie stoją, koło domu.

Tak patrzę i nie robią raczej warszawskich ze styroduru.

Opublikowano
MarcinO10 napisał:

Nie, to gościa z tej wsi przy rondzie. Od niedawna ma pasiekę i rozwozi po okolicy, szukając pożytku. Ojca wszystkie w sadzie stoją, koło domu. Tak patrzę i nie robią raczej warszawskich ze styroduru.

nie robią. A może warto przejść na wielkopolskie? jeden można na próbę postawić.

Opublikowano
gregor1284 napisał:

się modliłem coby w pryzm nie wlazł

i dużo zdrowasiek klepnąłeś? coś mi się zdaje jak Cię znam to nie zdrowaśki tylko soczyste wiązanki leciały Ci z ust.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v