Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Ja tak jak i Pjoter nie muszę mieć święta żeby sobie odpocząć.

Nie ma nic pilnego do zrobienia ponad to co trzeba- to w taki dzień nawet w środku tygodnia można się polenić i święto zrobić. I nie musi być jakieś państwowe czy kościelne, zaznaczone w kalendarzu aby sobie "dychnąć".

Toć przecież ja też nie odpoczywam tylko dwa razy w roku... Czasem oprócz ogarnięcia bydła nie robię nic więcej...Co do swiąt to nie wychowałem się w jakiejś ultra "kościelnej" rodzinie , że co niedziela do kościoła w pierwszą ławkę i do komunii to to nie , sam teraz też do kościoła nie często zachodzę ale nie przeszkadza mi to by święta uszanować i w coś tam sobie wierzyć... Może akurat gdzieś tam kiedyś spotkam się z moimi dziadkami za którymi cholernie tęsknię mimo , że stary koń jestem ale wychowywałem się z nimi całe dzieciństwo i żyłem pod jednym dachem przez 20 lat i to były bardzo miłe chwile

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Czyli jednak w coś wierzysz. Nie uważam, że istnieje coś takiego jak życie po śmierci, wątpię w to. Narodziny to początek, śmierć to koniec a potem to tylko robaki gryzą. Ale to tylko moje zdanie. 

Skoro w nic nie wierzysz to na co Ci etyka? Czemu nie zachowujesz się jak zwierzę ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Na DVD kupiłem i 2 płyty tam są i nr2 nie działa.

Nie doprecyzowalem. Chodziło mi sprzet do grania jaki procek grafika. Ale nawet nie czyta plyty po wlozeniu? Czy blad jakis wyskakuje?

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Czyli jednak w coś wierzysz. Nie uważam, że istnieje coś takiego jak życie po śmierci, wątpię w to. Narodziny to początek, śmierć to koniec a potem to tylko robaki gryzą. Ale to tylko moje zdanie. 

Jakby ci to było obojętne to byś tyle o tym nie gadał .

Opublikowano
1 minutę temu, pawel885 napisał:

Skoro w nic nie wierzysz to na co Ci etyka? Czemu nie zachowujesz się jak zwierzę ? 

Nie znasz mnie... Jakbyś znał to byś stwierdził, że to takie zwierzę. Zresztą stety bądź niestety aby jakoś w ogóle funkcjonować nie da się uniknąć kontaktu z innymi ludźmi. I tu trzeba zostawić za sobą niechęć i wykazać się jakąś odrobiną ludzkich odruchów.

Opublikowano
2 minuty temu, pawel885 napisał:

Bo ludzie tak mają. Nawet niewierzący nie są pojebanymi socjopatami. W większości oczywiście. Nawet powiem więcej. Jak kogoś przed czynieniem zła powstrzymuje tylko strach przed potępieniem, to nie jest z nim dobrze.  

Opublikowano
Przed chwilą, akooo napisał:

Zacznijmy od tego, że nie ja o tym zacząłem... Dla mnie wiara w coś co nawet nie wiadomo czy istnienie to abstrakcja, choć słowo klucz to "wiara". Jak to mawiał katecheta w technikum, bo chodziłem na religię ze względu na średnią, mądry człowiek, nie narzucający poglądów- "Nie ma żadnych dowodów na istnienie czegoś wyższego jak i na nie istnienie". To od nas zależy czy sobie narzucimy kaganiec na siebie czy nie.

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Zacznijmy od tego, że nie ja o tym zacząłem... Dla mnie wiara w coś co nawet nie wiadomo czy istnienie to abstrakcja, choć słowo klucz to "wiara". Jak to mawiał katecheta w technikum, bo chodziłem na religię ze względu na średnią, mądry człowiek, nie narzucający poglądów- "Nie ma żadnych dowodów na istnienie czegoś wyższego jak i na nie istnienie". To od nas zależy czy sobie narzucimy kaganiec na siebie czy nie.

A dla mnie samo prześladowanie Chrześcijaństwa dzisiaj i energia jaka ludzie na to poświęcają jest dowodem ze to jest prawda.

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

a osioł to co niby? 

to kóń....

1 minutę temu, akooo napisał:

A dla mnie samo prześladowanie Chrześcijaństwa dzisiaj

znaczy gdzie? czy czujesz się prześladowany?

Opublikowano
32 minuty temu, Ursus932 napisał:

Oj Marek, to tylko próba , ale jak wiadomo dobry Ursus nie jest zły , następny jaki kupię to ursusa 

Kasą szastasz na prawo i lewo a 50 zł szkoda na żywego krzaka 😊

Jeszcze słowo o szastaniu kasą a się pogniewamy robisz to już kolejny raz

Na razie  to ty kupujesz ja tylko sprzedaje 

Opublikowano
akooo napisał:

Piotrek1975 napisał:

Ja wróciłem właśnie do domu i kosztuje właśnie alkohol z pigwowca japońskiego💪👌

Jeszcze na koparce tej robisz?

Różnie bywa że na walcu, na siewcę i ładowarce, zależy jaką potrzeba.

Opublikowano

A dla mnie samo prześladowanie Chrześcijaństwa dzisiaj i energia jaka ludzie na to poświęcają jest dowodem ze to jest prawda.

Zawsze byli tacy co to tępili... Niech po prostu nastąpi to co powinno dawno definitywnie nastąpić- całkowity rozdział państwa od kościoła, żadnych religii w szkole, żadnego wtrącania się kościoła w prawo w kraju czyli aborcja/eutanazja itp. Nie wiem czemu te kwestie tak tym wierzącym przeszkadzają? To tak jakby mi prostytutki przeszkadzały- i tak nie skorzystam z usług a krzyczałbym, żeby zlikwidować tą "działalność". Jak ktoś chce z tego korzystać to powinien mieć pełne prawo " u siebie" coś zrobić a kto chce wierzyć i dla niego to nie zgodne to niech sobie wierzy, chodzi do kościoła i dobrze będzie. Ale u nas zawsze na opak.

• Like 3
Opublikowano
Pafnucy napisał:

2 minuty temu, Leszy napisał:

a osioł to co niby? 

to kóń....

A dla mnie samo prześladowanie Chrześcijaństwa dzisiaj

znaczy gdzie? czy czujesz się prześladowany?

W Polsce jeszcze nie jest to tak wyraziste jak na zachodzie nie mówiąc już o państwach islamskich czy komunistycznych oraz wielu innych.

Opublikowano
10 minut temu, pawel885 napisał:

Czyli według ciebie człowiek niewierzący ma się zachowywać jak zwierzę? 🤦 Ty wiesz w ogóle co to etyka?

15 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

To nie tylko twoje zdanie, w sumie większość ludzi tak myśli ale po prostu się do tego nie przyznaje, bo jednak wolą się łudzić że jest inaczej.

• Like 1
Opublikowano
Leszy napisał:

@akooo są prześladowani, ale chyba nie twierdzisz, że u nas? Bo takie twierdzenie to brak  szacunku dla przedziwnych ofiar. 

U nas jeszcze nie.

Opublikowano

W Polsce jeszcze nie jest to tak wyraziste jak na zachodzie nie mówiąc już o państwach islamskich czy komunistycznych oraz wielu innych.

a to nic nowego. od zawsze religie i ideologie walczą ze sobą. znaczy ludzie walczą.

Opublikowano
akooo napisał:

Chłoporobotnik napisał:

Prześladują Cię? kto ? , ja nie doznałem żadnych negatywnych rzeczy czy przykrości z tego powodu iż deklaruje się jako osoba wierzącą. Sam też jestem tolerancyjnych i nie ważne czy druga osoba w coś wierzy bądź wyznaje inny światopogląd byle by była dobrym człowiekiem. Ale jeśli ktoś postępuje źle, jest po prostu kawałem skur**syna to zasługuje na potępienie i nie ważne czy jest chrześcijaninem, buddystą czy też ateistą.

• Like 4
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Zawsze byli tacy co to tępili... Niech po prostu nastąpi to co powinno dawno definitywnie nastąpić- całkowity rozdział państwa od kościoła, żadnych religii w szkole, żadnego wtrącania się kościoła w prawo w kraju czyli aborcja/eutanazja itp. Nie wiem czemu te kwestie tak tym wierzącym przeszkadzają? To tak jakby mi prostytutki przeszkadzały- i tak nie skorzystam z usług a krzyczałbym, żeby zlikwidować tą "działalność". Jak ktoś chce z tego korzystać to powinien mieć pełne prawo " u siebie" coś zrobić a kto chce wierzyć i dla niego to nie zgodne to niech sobie wierzy, chodzi do kościoła i dobrze będzie. Ale u nas zawsze na opak.

Bo nie zgadzam się na mordowanie ludzi nienarodzonych dzieci.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v