Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, leszek1000 napisał:

Tu nawet worem na łeb nie pomoże, ble😂 

Mam trochę bigów po nawozie jak byś reflektowal,😁

Chociaż nie zostawię se je na pamiątkę. Przy tych cenach nawozów to wnukom kiedyś pokaże jak to się kiedyś nawozy siało 😂

• Haha 6
Opublikowano
3 minuty temu, kris91 napisał:

Od nowego roku szykuj ciepłą kurtkę, uszatkę, jednopalcówki, trapery i z 3 spodnie, jak szef przykręci kurek 🙊🙊🙊

Ja akurat się elektrycznie grzeję, to ukry na hali się gazem ogrzewają

Opublikowano
4 minuty temu, bratrolnika napisał:

W sumie jakby podajnik do zera czekał aż wybierze to i na 10-11 dni wystarczy zasypać

groszek wygodny nie da się zaprzeczyć ale drewnem taniej 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, slawek74 napisał:

a okno na srychu jest ? raz sprzątnąłem i jest glanc 😁

Jest, nawet 6... Ale jak to potem wtaszczyć? Regały muszą być- sprzęt ulowy tam jest, skrzynki do kiełkowania ziemniaków, rowery na zimę, 4 szafy z częścią szmat... Na zboże nie ma lepszego miejsca, myszy nie wlezą, dosycha szybko, raz w roku się urobić żeby wiaderka wyciągnąć ale potem cały rok spokoju. Chleb królikom dobrze suszyć... Strych i piwnica muszą być i amen.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
Przed chwilą, szczypka napisał:

groszek wygodny nie da się zaprzeczyć ale drewnem taniej 

O ile masz swoje drewno 

Ja z reguły początek jesieni i koniec wiosny drewnem przepalam, gdy nie ma już sensu cały czas grzać. Ale tylko dlatego że drewno mam za darmo. Jeśli miałbym kupować jakieś ścinki z tartaku i jeszcze potem to ciąć i dokładać to nie ma sensu, lepiej groszkiem zasypać

Opublikowano

a jaki piec można mieć teraz, żeby za rok wywalić nie kazali i palić się dało ... np drewnem i peletem?

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

Primo konia kupiłeś ?

Nie. 😭

1 minutę temu, bratrolnika napisał:

CYzbys kupił coś do czego będziesz mógł ją zapiąć???

Tak z ciekawości pytam. 🤔

Opublikowano

A jak jest z piecami kaflowymi, na czym mają polegać te kontrole u was? Czy jakieś piece na węgiel mogą spełniać te normy? W Lubelskim chyba do 2024 można będzie używać tzw kopciuchy ale ja myślę że ludzie będą na powrót wracać do nich. Dobrze i wygodnie to już było i trzeba będzie zaciskac pasa. A przy cenach prądu i gazu to będzie się grzejniczki coraz bardziej przykrecac

Pafnucy napisał:

a jaki piec można mieć teraz, żeby za rok wywalić nie kazali i palić się dało ... np drewnem i peletem?

kopciuch. Przyjdzie kryzys i nikt o ekologii nie będzie myślał

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, akooo napisał:

A jak jest z piecami kaflowymi, na czym mają polegać te kontrole u was? Czy jakieś piece na węgiel mogą spełniać te normy? W Lubelskim chyba do 2024 można będzie używać tzw kopciuchy ale ja myślę że ludzie będą na powrót wracać do nich. Dobrze i wygodnie to już było i trzeba będzie zaciskac pasa. A przy cenach prądu i gazu to będzie się grzejniczki coraz bardziej przykrecac

Tak, Ty zawsze apokalipsę przewidujesz. Kto ma trochę rozumu i grosza nie będzie na gorsze wracał, jeśli go sytuacja nie zmusi. Ja się chyba w końcu zdecyduję na parnik elektryczny i nie będzie już żaden "kopciuch" użytkowany, stary piec nie podłączony może stać jako "zabytek muzealny" a jeszcze jest kominek na piętrze...

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, donweter1989 napisał:

Mam trochę bigów po nawozie jak byś reflektowal,😁

Chociaż nie zostawię se je na pamiątkę. Przy tych cenach nawozów to wnukom kiedyś pokaże jak to się kiedyś nawozy siało 😂

Jak wnuki będą sprzedawać majątek dziadka będzie tak 

,,Dziadek dbał a ile zainwestował,nie wymaga nakladu"

Edytowane przez Baks00
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, akooo napisał:

Przyjdzie kryzys i nikt o ekologii nie będzie myślał

dobra, ale bardziej mi chodzi jaki kupić, żeby kłopotów nie mieć.

Opublikowano
Pafnucy napisał:

takich już podobno nie wolno 🙊 ewentualnie jak znajdzie to ''szybko''

Opublikowano

Nie wyobrażam sobie jak można drzewem nie palić. Nawet sama robotę przy drzewie lubie .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v