Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, danielursus3p napisał:

Jak płacą tak mają. Teraz się chyba i za handel zbożem wzięli. 

Tam ceny chyba też solidne. Miałem zajechać ale jakoś zawsze nie mam czasu. Tyś.. Z ryk i k. Ż  Ceny na części chyba mają najlepsze jednak w okolicy. 

Raczej taniej koło cmentarza niż tam co piszesz. 

Jałówka tani ale sprzedawcy dopiero się uczą. 

Głupi czujnik wody do mf, u jałówki 10 zł a w Ż 50, pierwszy nie wszedł w otwór, drugi ok. 

Przy zakupach targować się trzeba i opuści. 

A Paweł T. z K. to mnie raz wk.... i starczy. 

O zbożu pierwsze słyszę.

Opublikowano
33 minuty temu, Ursus932 napisał:

Panie Marku , no głupi i co zrobić mam ,ja tam urazu do nikogo nie mam mogą pisać co chcą i wiem że większość to żarty , @6465 Tomek jest Ok 👍jak większość was tutaj, . Ale wstyd dla mnie jak UJ 

ludzi opanujcie się , jak nie usuwają konta to z domu boją się wyjść 

jak Ty przyjedziesz do mnie po pług? 

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, DANDYS napisał:

a wymieniał ktoś serwo w 80 ? warte ceny te po regeneracji ?

Co prawda w 8145, ale jeden ch*j. W skrócie - nie warto. 

A tutaj dłuższy opis. Wymieniłem stare na regenerowane, bo już spory luz miałem na nim. Na "nowym" dużo ciężej się krecilo, wymieniłem zawór w zbiorniku - bez zmian. Sporo przebojów bylo- jedna śruba się odkręciła, serwo dostało luzu i chodziło lekko góra dół, aż zerwało druga śrubę, pękł jeden przewód, zacząć lać się olej. Polatałem przewód, ale nie zauważyłem od razu tego, że chodzi całe gora-dol. Tak nim miotało, aż was wytarł się o koło pasowe. Do tego całe te ramię się opuściło delikatnie i albo szlak trafił uszczelnienia, albo za dużo opadło i je odsłoniło - lał się olej. Domeczylem sezon i na wiosnę kupiłem orbitrol - 1600zl niecałe. Założyłem, wszystko p&p. Delikatnie tylko na łączeniu krzyżaków za ostry kat jest, tak jakby trzeba było na mocowaniu nieco podnieść orbitrol, ale chłodnica nie pozwala. Tak czy siak kręci się jednym palcem. Co prawda u wujka w 914, który czasem pożyczam, mam wrażenie, że kręci się lżej. Tzn u mnie od niższych obrotów, ale jak są obroty, to u niego lżej chodzi. W polu spoko, ale np na drodze już mi się źle jego jeździ, bo nie ma żadnego oporu jak przy serwie - ciężko było mi się przyzwyczaić. 

Po założeniu orbitrolu serwo od razu wywiozlem na złom. Regenerowane kosztowało chyba koło 5stow, ale naprawdę nie warto. Szkoda nerwów. Jakbym wiedział, że taka chujnia będzie, to bym się przemęczał na swoim starym i te parę stów zaoszczędził 🤷 

Edytowane przez daron64
Opublikowano
5 minut temu, Karol6130 napisał:

Raczej taniej koło cmentarza niż tam co piszesz. 

Jałówka tani ale sprzedawcy dopiero się uczą. 

Głupi czujnik wody do mf, u jałówki 10 zł a w Ż 50, pierwszy nie wszedł w otwór, drugi ok. 

Przy zakupach targować się trzeba i opuści. 

A Paweł T. z K. to mnie raz wk.... i starczy. 

O zbożu pierwsze słyszę.

Paweł Paweł? Nie kojarzę? Ks...w?

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Nie odważył bym się chyba 🙄

Ja osobiście spotkałem się z siedmioma chłopakami z AF. I każdy fajny gość. Tak że wszystko przed tobą.

Opublikowano

Kupiłem pompkę zasilająca do dużego mf, ojciec wkręcał przewód paliwowy i gwint strzelił. Wkręcał ręką. 

Ale to to nic, mam starą kopułę to myślę złożę z dwóch jedną. 

Złożyłem, ciagnik odpowietrzony, zapalił i zaraz gaśnie, i tak parę razy. 

Co do k.... nedzy może być, rozebrałem pompkę w pi..... no i się okazało że ten bolec, czy tam sworzeń membrany jest dłuższy i krzywka na wałku rozrządu za mało go wciąga (popycha) po przez ten języczek. 

125 polskich złotych psu pod ogon, a miała być nie chińska. 

Nie zawiozłem tylko dlatego że tylko on w tamtym czasie miał części do zachodnich 

10 minut temu, danielursus3p napisał:

Aaaa. No to teraz już wiem. To co zawinił?

Opublikowano
54 minuty temu, Ursus932 napisał:

To nie wygonił byś mnie ? Ja w realu jestem chyba pozytywny chłopina 

I troche jajcarz 🙂

Ty się nie booj😁

39 minut temu, 6465 napisał:

Z czego 6 było u mnie. 

No ja i mój brzuch to już dwóch 😉

Opublikowano
56 minut temu, 6465 napisał:

Ja osobiście spotkałem się z siedmioma chłopakami z AF. I każdy fajny gość. Tak że wszystko przed tobą.

Najgorszy pierwszy raz 

13 minut temu, Łolek napisał:

Ty się nie booj😁

No ja i mój brzuch to już dwóch 😉

Panie Marku widzę że się poprawiłeś 👍 💶 i bardzo dobrze ,Nic mi nie musisz dziękować ani odpalać 🤭

Opublikowano
4 godziny temu, Ursus932 napisał:

No tak jakby , po tym wszystkim co się tu pisze weź jedź teraz do gościa i spójrz mu w oczy 🤨

Ja rozumiem jakbyś miał do @Kallina86 jechać, to można by w oczy popatrzeć :D ale tak chłop chłopu ? 😮

3 godziny temu, DANDYS napisał:

a wymieniał ktoś serwo w 80 ? warte ceny te po regeneracji ?

W zetorze, brałem od gościa z pod Tucholi, który notabene większość hydrauliki mi ogarniał, 2 lata bez problemu chodziło. Potem ciągnik sprzedałem. Teraz kupiłem do 80ki od gościa z golubia Dobrzynia, rozbiera ciągniki że Skandynawii. Polecam w 100% bo cena połowa tego co regenerowane, a stan jak nowe. Tak samo pompę wtryskowa od niego brałem, za 400zl chodzi 2 sezon. Tyle że od Ciebie trochę dalej niż ja mam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v