Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
szymon09875 napisał:

5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja kupił saletrzak, superfosfat zamiast Polidapu i sól potasową. Po cenach- saletrzak 1320zł, superfosfat 860 a sól 1800 z groszem.

No ja 1700 za worek polidapu nie dam... Obornik razy dwa i niech rośnie...

Ja tak samo, produkcja obornika na całego słomy w opór i niech srają

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Jak się ceny utrzymają to w przyszłym roku na jesień ani grama Polifoski. Załatwiłem sobie 5 rozrzutników końskiego obornika za cenę załadunku i paliwa przy wywozie.

Ja mam w oborze kilkanaście sztuk i troche rozrzutników urobie + za wymiane za słomę dodatkowo 50 ton. W nastepnym sezonie to planuje podklad pieczarkowy bo dojście jest. Pofermentu bym sprobowal ale to musialbym z uslugą zamawiać.

3 minuty temu, MonteChristo napisał:

Ja tak samo, produkcja obornika na całego słomy w opór i niech srają

Gorzej jak sie nascieli i tego "obornika"nie widac tylko sama sloma.

Opublikowano

@pafnucy zapomnialem odpisac. No fukalem bo mialem pozniejsze zasiewy. Tak mi sie nie chciało i planowalem jutro bo ma byc ladna pogoda,ale zobaczymy co będzie. Tak jak uczyli ze wystarczy aby po zabiegu 2 godziny nie padalo to tak bylo,czy cos zadziala...mam nadzieje ze tak.

@Chłoporobotnik ja jeszcze mam 80 arów do zaorania ale przydaloby sie nawiezc z 5 rozrzutnikow, u siebie ze 3 bede mial i chyba od kumpla trzeba bedzie wziąć. W tym roku na jednym kawałku zabrakło mi z 6 rozrzutników to pozniej kumpel do mnie mówi "trzeba bylo do mnie przyjechac i z wybiegu bym zaladowal"

Opublikowano
2 minuty temu, Belaruss820 napisał:

ja jeszcze mam 80 arów do zaorania ale przydaloby sie nawiezc z 5 rozrzutnikow, u siebie ze 3 bede mial i chyba od kumpla trzeba bedzie wziąć. W tym roku na jednym kawałku zabrakło mi z 6 rozrzutników to pozniej kumpel do mnie mówi "trzeba bylo do mnie przyjechac i z wybiegu bym zaladowal"

Prawie 4 rozrzutniki swojego i jeden fest doładowany "darowany" w tym roku wywiezione. Półtora pod pszenicę na dwóch kawałkach tak tylko poprószone, 3 pod ziemniaki a tak z pół pod wczesne ziemniaki i większość warzyw.

Opublikowano
donweter1989 napisał:

Słyszeli, że śniegi na koniec miesiąca prognozują?

Moim zdaniem czas najwyższy słynne błoto przykryć. 😉 A jeszcze jakby tak rowniurko pod pryzmą umarzło... Bo teraz sporo qq się gubi.

Opublikowano

strasznie paskudnie się orze z wierzchu błotko głębiej twardo 

Opublikowano
7 minut temu, bratrolnika napisał:

Nie lubię zagadek 

Nie możesz napisać wprost???

Nie lubię się powtarzać 

4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Prawie 4 rozrzutniki swojego i jeden fest doładowany "darowany" w tym roku wywiezione. Półtora pod pszenicę na dwóch kawałkach tak tylko poprószone, 3 pod ziemniaki a tak z pół pod wczesne ziemniaki i większość warzyw.

Kurła ja chyba za dużo tego obornika stosuje jak tak... 

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Jakby się uparł to by wszystko wywalił na dwa stajania i by było ale co roku po trochu wożę na różne kawałki.

Myślałem że ogólnie na hektar ta liczba rozrzutników która podałeś. 

No chłopy dziś pierwszy dzień bez kawy 🤔

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

A no może jeszcze nie być bo pasuje z raz jeszcze do lasu pojechać.

też się w drwala trochę bawię.

w olszynę mróz by się przydał.

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Myślałem że ogólnie na hektar ta liczba rozrzutników która podałeś. 

No chłopy dziś pierwszy dzień bez kawy 🤔

A skąd, te 5 rozrzutników wywiezione w sumie na jakieś pół hektara, z czego na prawie 30a tak porządnie nagnojone.

Opublikowano
11 minut temu, Bananek napisał:

Moim zdaniem czas najwyższy słynne błoto przykryć. 😉 A jeszcze jakby tak rowniurko pod pryzmą umarzło... Bo teraz sporo qq się gubi.

ototo. tak aby zdążyć wyrównać wszystko i od razu z minus 10.

kurla opony by się przydało zmienić. na tych łysych to będzie 80tka pięknie tańczyć na śniegu.

może ktoś chętny 

poziom zużycia 107%😉

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

A skąd, te 5 rozrzutników wywiezione w sumie na jakieś pół hektara, z czego na prawie 30a tak porządnie nagnojone.

Ja to nawożę tak jak długie mamy pole 😂 rozrzutnik ma starczyć na jeden przejazd ewentualnie jak długie pole to do połowy 

Przed chwilą, HF86 napisał:

ototo. tak aby zdążyć wyrównać wszystko i od razu z minus 10.

kurla opony by się przydało zmienić. na tych łysych to będzie 80tka pięknie tańczyć na śniegu.

może ktoś chętny 

poziom zużycia 107%😉

Łańcuchy na kola 😉

Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

To wam tu wychodzi, temat poruszyć a potem głupiego udawać. 

Chodzi ci o to co z @TheraRolnik wspomniałem??? To teraz powiedz co ja ci miałem w związku z tym napisać. 

Bo wtedy napisałeś coś co zabrzmiało dość jednoznacznie, i z tego co pamiętam to młody uszy po sobie położył. 

Wtedy dla mnie (i nie tylko dla mnie zapewne) to tak zabrzmiało, sprawy nie wyjasniles, i to by było na tyle. 

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Ja to nawożę tak jak długie mamy pole 😂 rozrzutnik ma starczyć na jeden przejazd ewentualnie jak długie pole to do połowy 

U mnie tam i nazad lub na trzy przejazdy- kawałki 150m lub 80-100m długości.

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Łańcuchy na kola 😉

na przód bez napędu to jakoś słabo chyba 

Ale tył to zaraz będą zapiete i obciążniki 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v