Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pafnucy napisał:

akoo wpadnij kiedy do mnie do gnoju.

Jak byś mieszkał po sąsiedzku to bym wpadł pomoc a czemu nie

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

1 minutę temu, akooo napisał:

to się lepiej czuje

To ja gorzej... Bo nic z tego nie zgarnąłem... A najgorzej mnie wk*rwia jak ktoś przychodzi coś zrobić i pytam ile a odpowiedź jaką słyszę to "dobre, dobre" albo grubo mniej niż powinno być... 

Ty to masz problemy. Tak się mówi zawsze tym bardziej jak znajomy czy ktoś bliski.

Opublikowano

no uszczęśliwić Go chciałem. wyrzucał by od byków gnój. nie mój, cwaniaczku....

Opublikowano
Przed chwilą, akooo napisał:

wpadł pomoc a czemu nie

I jeszcze nic za to sobie nie zawołasz? Takich jak widzę to mi się odechciewa dyskutować... Ręce do ziemi urobione, bez grosza w kieszeni a jeszcze się cieszy... 

Tyś jest w jakimś nienormalnym świecie- u nas ludzie normalnie pytają ile się należy, czy to znajomy, czy rodzina. U wujka równałem po kanalizacji kultywatorem, normalne pytanie "ile się należy?". Pieniędzy nie wziąłem ale dwukołówkę suchego drewna i owszem. Ale teraz już i tego nie potrzeba.

Opublikowano
3 minuty temu, pafnucy napisał:

no uszczęśliwić Go chciałem. wyrzucał by od byków gnój. nie mój, cwaniaczku....

Nie pisz "cwaniaczkiu" kawał czasu już nikt mi tego prosto w oczy nie powiedział i niech tak zostanie 

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

To ja gorzej... Bo nic z tego nie zgarnąłem... A najgorzej mnie wk*rwia jak ktoś przychodzi coś zrobić i pytam ile a odpowiedź jaką słyszę to "dobre, dobre" albo grubo mniej niż powinno być... 

To mnie byś nie polubił. Sąsiadowi cielaki za cenę paliwa przywiozłem. Nie będę brał niewiadomo ile jak zawsze kiedy potrzebuje przyjedzie ładowarka i co któryś raz weźmie jakieś 20-50 zł 

18 minut temu, bratrolnika napisał:

Byłem u dentysty, myślałem że te piaskowanie zębów to się tylko tak nazywa, a to jednak naprawde piaskiem zęby piaskuja!!!!

Usuwał kamień ? Też muszę iść, plomba się obluzowała i kamień usunąc, ale po ostatnim razie się boje bo z tydzień mnie zęby bolaly

Opublikowano

matko. jakiś przewrazliwiony się na moim punkcie zrobiłeś. postaram się jak najmniej w Twym kierunku pisać, bo tylko patrzeć jak się obrazisz.

2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Nie pisz "cwaniaczkiu" kawał czasu już nikt mi tego prosto w oczy nie powiedział i niech tak zostanie 

Opublikowano
Przed chwilą, szymon09875 napisał:

To mnie byś nie polubił. Sąsiadowi cielaki za cenę paliwa przywiozłem. Nie będę brał niewiadomo ile jak zawsze kiedy potrzebuje przyjedzie ładowarka i co któryś raz weźmie jakieś 20-50 zł 

Na usługach też nie kasuję nie wiadomo ile, fakt. Ale jak przyjechał do mnie znajomy- ja od niego wziąłem rozrzutnik, on przyjechał 4km do mnie Cyklopem i C-330, załadował prawie 4 rozrzutniki i wziął stówę to tak trochę słabawo. Trzeba było pół litra miodówki i słoik miodu dorzucić. Nieraz się robi coś za flaszkę czy drobny grosz ale bez przesady, że tyrasz bez zapłaty albo nawet na to paliwo nie starczy.

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Na usługach też nie kasuję nie wiadomo ile, fakt. Ale jak przyjechał do mnie znajomy- ja od niego wziąłem rozrzutnik, on przyjechał 4km do mnie Cyklopem i C-330, załadował prawie 4 rozrzutniki i wziął stówę to tak trochę słabawo. Trzeba było pół litra miodówki i słoik miodu dorzucić. Nieraz się robi coś za flaszkę czy drobny grosz ale bez przesady, że tyrasz bez zapłaty albo nawet na to paliwo nie starczy.

Po sąsiadach praktycznie wszystko za darmo się pomaga. 

Opublikowano
5 minut temu, szymon09875 napisał:

Usuwał kamień ? Też muszę iść, plomba się obluzowała i kamień usunąc, ale po ostatnim razie się boje bo z tydzień mnie zęby bolaly

Nie, kamień to ultradźwiękami usuwają, tutaj taka piaskarka mała, normalnie pół bluzy w piasku ukurzone

Opublikowano
9 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

I jeszcze nic za to sobie nie zawołasz? Takich jak widzę to mi się odechciewa dyskutować... Ręce do ziemi urobione, bez grosza w kieszeni a jeszcze się cieszy... 

Tyś jest w jakimś nienormalnym świecie- u nas ludzie normalnie pytają ile się należy, czy to znajomy, czy rodzina. U wujka równałem po kanalizacji kultywatorem, normalne pytanie "ile się należy?". Pieniędzy nie wziąłem ale dwukołówkę suchego drewna i owszem. Ale teraz już i tego nie potrzeba.

A ja takim co wiem że mi pomogą to chętnie pomagam bezinteresownie. Za te półtoradniowe ładowanie obornika też nic nie wziąłem, jeno paliwka wleli. Zrobiliśmy im w lato w takiej przybudówce prąd, c.o, tynki, płytki i też żaden z nas grosza nie wziął. Dobro wraca Pjoter. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Święte słowa , mój dziadek zawsze mawiał że nad dziadostwem nie ma się co litować , kiedyś ojciec pojechał do sąsiadów o 6 rano ziemniaki wykopać parę arów kopaczką,  biedne ludzie, kopał u siebie to przy okazji im wykopał , to baba wyleciała z mordą że ją obudził 

Edytowane przez pawel885
Opublikowano
26 minut temu, gregor1284 napisał:

Urobiliśta się trochę dzisiaj? 

Dzień jak codzień z 5 ha zaorane o oborowych robotach nie wspomnę auto młodemu rozebrane tera aby ryk cyk pyk 😜i można spokojnie zasnąć 

Opublikowano
1 minutę temu, pawel885 napisał:

Święte słowa , mój dziadek zawsze mawiał że nad dziadostwem nie ma się co litować 

Nad dziadostwem nie, temu mam dwóch upatrzonych co im zawsze pomogę a i oni mi. Na belowanie grosza nie wydaliśmy w tym roku  a prawie 300 bel ukręcone 😉 ale jak przyjechałeś pomoc orac to znaczy że mnie nie masz za dziadostwo 🤔 pomimo tego że ja bidny dziad 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v