Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, pafnucy napisał:

Kurna jaki wiater wieje... Jak tu pryskać? 

Z wiatrem a nie pod wiatr. 🤭

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

No i zmierzyłem spalanie na ropie z lotosu, jakoś spore w porównaniu do b0 z tomex co ponoć biorą z Małaszewicz od ruskich.

Na mtg spalil 8.0

Na 1 ha 15.9

Ostatnio było 14 na ha a siewna 11.5 na ha

Do d*py Rysiu takie wyliczenia, ostatnio było a teraz jest, w danych warunkach i na tym samym kawałku w tym samym czasie zrób, wystarczy że będzie teraz suszej jak kiedyś było, albo większy poślizg i spalanie większe, stary rolnik aaaaaaaaaaa.   :P

Opublikowano
7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

No i zmierzyłem spalanie na ropie z lotosu, jakoś spore w porównaniu do b0 z tomex co ponoć biorą z Małaszewicz od ruskich.

Na mtg spalil 8.0

Na 1 ha 15.9

Ostatnio było 14 na ha a siewna 11.5 na ha

Mimo że głębokość masz identyczną jak w poprzednich latach ale w tym roku orka do najlżejszych nie należy i stąd to wyższe spalanie. 

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Ale pług trzymasz na podnośniku czy tylko na kole pług jedzie

podnośnik na pływającej, a zachowuje się tak, jakby go podnośnik trzymał

w tym roku orka - drugi pług i drugi ciągnik i wszystkiego jeszcze nie rozgryzłem, ale moim zdaniem kółko się dziwnie zachowuje, tak jakby w ciągniku raz dało opór i potem ciągnik sam trzymał pozycję

automatyka w fortschritt mnie nadal zadziwia

Opublikowano (edytowane)

Ale stary mi ciśnienie z rana podniósł, wczoraj zaliczka przyszła a dzisiaj nagle gada: "jedź może nawozów kup, aby droższe nie były", a wk*#@u dostałem że nie wiem a na podwórku nawozów jeszcze na cały sezon jest po starych cenach 🥴🤨

Edytowane przez kris91
  • Haha 2
Opublikowano

Ja się nigdzie nie wybieram nawet, bel mam na 2 lata to i na wiosnę mogę raz nie siać 🤦‍♂️ Czyli powiem że nie jeden pewnie poleci po nawozy po zaliczkach, gdybym nie ja to i stary by poleciał 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Opublikowano
5 minut temu, kris91 napisał:

Ale stary mi ciśnienie z rana podniósł, wczoraj zaliczka przyszła a dzisiaj nagle gada: "jedź może nawozów kup, aby droższe nie były", a wk*#@u dostałem że nie wiem a na podwórku nawozów jeszcze na cały sezon jest po starych cenach 🥴🤨

to ja bym je odkupił. nawet dam po tyle ile zaplaciles mimo że stare i pewnie palety zbutwialy. A ty sobie po świeże pojedziesz 😉

Opublikowano
1 minutę temu, Pigmei napisał:

No ja już przestałem, kupiłem raz i wystarczy :) Rysiek, spodziewasz się suszy w nadchodzącym roku? Nie wiem co kolegom doradzić, inwestowanie w nawozy czy w ubezpieczenie

Nie wiem, ubezpieczyć trzeba a susza to tylko Bóg zna plan.

Opublikowano
20 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Ale pług trzymasz na podnośniku czy tylko na kole pług jedzie

Ryszard, w tym roku lekko nie idzie, jeden obrót kółkiem w pługu więcej niż rok temu, kawałek ten sam, też obornik i poplon a szło dużo ciężej. W zeszłym roku C-330 na czwórce i blokada tylko tam gdzie zaczynał mielić a teraz cały czas na trójce i cały czas blokada.

@Agrest Pytanie od laika- Bizon ma w rejestracji od pierwszego liścia. To jak zboże wyłazi z ziemi to już się liczy jako pierwszy liść czy jak?

Opublikowano
HF86 napisał:

5 minut temu, kris91 napisał:

to ja bym je odkupił. nawet dam po tyle ile zaplaciles mimo że stare i pewnie palety zbutwialy. A ty sobie po świeże pojedziesz 😉

Kris, ty nawet tego haefa nie słuchaj. On pazerny. Chciałby po starej cenie wyrwać. Ja dam ci starą cenę + 10zl na tonie. 😉

Żebyś stratny nie był. 😉

Opublikowano
21 minut temu, kris91 napisał:

A trzeba było go zapytać czy renta przyszła? Jak tak to go po węgiel wyślij.

• Haha 5
Opublikowano

nie wtrącać się jak ziomki z jednego powiatu interes robią. patriotyzm gospodarczy regionalny musi być zachowany 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v