Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, szczypka napisał:

eko groszek 1400 ekomiał na innym placu 750  to już trochę jest 

Ja na zimę zużywam max 2t ekogroszku, no, w tym roku mam drobne drewno, to niech nawet będzie 2,5t, to 250zł różnicy. I tak wszystkiego na raz nie kupię, bo nie mam gdzie tego trzymać. Albo wepchne do garażu przy domu i wtedy samochód będzie stał na zewnątrz, albo może jakoś upchne pod wiate z tyłu, i wtedy na taczkach będę musiał z tym latać po lodzie 

Sklaniam się jednak do rozwiązania z poprzednich lat, kupowania po ćwierć tony i od razu w podajnik. 

Poza tym wydatek kilka razy po 300-400zł rozłożony w czasie mniej zaboli niż na raz wydać 1500zł albo i lepiej

• Haha 1
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

8 minut temu, szczypka napisał:

dziś zawiozłem przyczepę jęczmienia 860 brutto 

Klienta miałem na pszenżyto i jęczmień po 900 brutto, ale chyba jeszcze poczekam ;) 

LLU wujowi po 900netto za pszenżyto oferują za ilości tirowe

Opublikowano
5 minut temu, bratrolnika napisał:

Nie musi 

Ale po próbach zasypywania pieca różnymi innymi ten mi najbardziej podszedł, najmniej piec zasyfia, i najmniej z niego popiołu jest, a u mnie to akurat ważne, bo ja popiołu za stodole nie wyniose, ani dziur w drodze nim nie zasypie. Wcześniej i stosunek jakości do ceny był dobry. 

Ja teraz mam taki  

A tu jest popiół od 9 października do teraz 

IMG_20211019_203547.jpg

IMG_20211019_203452.jpg

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Bananek napisał:

Ja wyngiel w maju kupiłem. To była najlepsza decyzja w tym roku.

ta i teraz jeszcze na bobrach opału narobisz 🙉

Opublikowano
2 minuty temu, stempos1980 napisał:

Ja teraz mam taki  

A tu jest popiół od 9 października do teraz 

IMG_20211019_203547.jpg

IMG_20211019_203452.jpg

No nie mówię nie, zobaczę co będzie. Póki co do końca miesiąca i tak tylko drewnem będę przepalał, nie ma jeszcze temperatur takich żeby cały czas w piecu palić. Tyle co wieczorem przepale koszyk drewna i wystarczy

Opublikowano
28 minut temu, HF86 napisał:

golebiarze to styl życia a nie biznes. tam ma być piękna pachnąca sucha i czysta. mało która konsumpcja nada się dla tych obsrajdachow. 

średnio po tyś za ziarko to i byckom za drogo. 

Piąteczke Ci przybijam. Ale weź najpierw wysłuchaj dziada i tego pieprzenia o tych latających kurach. Aż dziw że gołąb jeszcze Nobla nie dostał. Takie to wybitne zwierze. Mój lider opowiadał jak on podrzuca ziarno na płachcie a żona czymś tam macha aby ewentualny kurz odwiać, bo gołąb okurzałego nie może jeść bo mu się gdzieś tam coś obkleja

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Strongman napisał:

Człowieku mnie i innych oszukasz ale pola nie oszukasz.

To przyjedź i ręcznie 20 ha nawozu na pierwszą dawkę siej. Zapraszam. Dam ci i z 2000 zł za to. 

Opublikowano
Przed chwilą, donweter1989 napisał:

Piąteczke Ci przybijam. Ale weź najpierw wysłuchaj dziada i tego pieprzenia o tych latających kurach. Aż dziw że gołąb jeszcze Nobla nie dostał. Takie to wybitne zwierze. Mój lider opowiadał jak on podrzuca ziarno na płachcie a żona czymś tam macha aby ewentualny kurz odwiać, bo gołąb okurzałego nie może jeść bo mu się gdzieś tam coś obkleja

A idź Pan, złapaliśmy z ojcem niedawno, no w sierpniu jakoś gołębia z lotów, z obrączką ale ja tam się na tym nie znam. Siedział przy kurach, przy karmikach, widać, że zmęczony lotem. To telefon do znajomego hodowcy- przyjechał, jak się rozgadał o tym to mówię kurła pszczoły przy tym to pikuś...

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

I kupy też nie oszuka. Dupe można próbować, aleeee.... 

FB_IMG_1632906504897.jpg

No wiesz co🤦 

A co Pjotera to jego też tak szybko nie naprostujesz w sprawie pługa a poza tym wszystkie złomy mocno podrożały.

Kolega szuka 3 skiby do 255 bo orze albo teścia 3 UG albo ojca 3 bometem to mówi że orka to porażka ale nie ma nic sensownego do kupna teraz 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

A idź Pan, złapaliśmy z ojcem niedawno, no w sierpniu jakoś gołębia z lotów, z obrączką ale ja tam się na tym nie znam. Siedział przy kurach, przy karmikach, widać, że zmęczony lotem. To telefon do znajomego hodowcy- przyjechał, jak się rozgadał o tym to mówię kurła pszczoły przy tym to pikuś...

I u mnie się przybłąkał biały pawik. Tez zmęczony jakiś. Niech zna moje dobre serce myślę sobie. Dożywilem go, a jak mu się lepiej zrobiło to zamiast lecieć w cholerę to wleciał mi do obory. Byki jak tego stwora zobaczyły to mało co pasów nie urwały. Się mu chyba u mnie spodobało bo nie chciał się wynieść. Wywiozłem go więc wieś dalej do znajomego gołębiarza. Puki co spokój.

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, stempos1980 napisał:

No wiesz co🤦 

A co Pjotera to jego też tak szybko nie naprostujesz w sprawie pługa a poza tym wszystkie złomy mocno podrożały.

Kolega szuka 3 skiby do 255 bo orze albo teścia 3 UG albo ojca 3 bometem to mówi że orka to porażka ale nie ma nic sensownego do kupna teraz 

Były pasówne trójki jeszcze tydzień temu. KV, atlas, fiskars 

Opublikowano
5 minut temu, Baks00 napisał:

Golab-Jastrząb mięso,wiater pierze a gołębiarz gówna świerze........

Wiesz ze na tym gownie można dobrze zarobić. W sensie na gołębich odchodach, a nie na gołębiach. Na gołębiach w sumie też. 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, danielursus3p napisał:

Chodzi mi żeby trochę system oszukać, żeby opóźnić 1 dawkę azotu wiosną ;)

Mocznik z inhibitorem może mieć sens. Sieją jesienią w sadach.

Ale saletra?🤔

Opublikowano
1 minutę temu, donweter1989 napisał:

I u mnie się przybłąkał biały pawik. Tez zmęczony jakiś. Niech zna moje dobre serce myślę sobie. Dożywilem go, a jak mu się lepiej zrobiło to zamiast lecieć w cholerę to wleciał mi do obory. Byki jak tego stwora zobaczyły to mało co pasów nie urwały. Się mu chyba u mnie spodobało bo nie chciał się wynieść. Wywiozłem go więc wieś dalej do znajomego gołębiarza. Puki co spokój.

Dałem go do starego koszyka od roweru, pszenicę i wodę dostał, następnego dnia gość go wziął ale za parę dni zadzwonił, że gołąb zdechł. Wcześniej jak się przyplątywały to ojciec zabierał do roboty- tam pełno gołębiarzy i królikarzy było, jak to w rejonie Śląska, gdzie pracował.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v