Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

Jechaliśmy koło trzech szkół, z każdej z nich akurat wychodzily maturzystki, kumpel się schował pod deską, a ja jechałem jak debil przez miasto pomarańczowym tarpanem

Nie bardzo rozumiem czego się wstydzić🤔 Wczoraj na koniec roboty, wracam do chałupy, umorusany w gnoju cały traktor i to dosłownie bo nawet i na klapce maski brudny i napotkałem biegaczki, takie na oko może trochę ode mnie starsze, nawet z drogi zeszły bo to taka dojazdówka do pól i dwóch domów.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 12.10.2021 o 19:41, jahooo napisał:

Jak masz kasę, to zwykłe z kasetą zbierającą https://allegro.pl/oferta/oslona-zlacza-hydraulicznego-faster-tarv1-8826826960?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_czesci-samochodowe_pla_ss&ev_adgr=Czesci_samochodowe&ev_campaign_id=14491971570&gclid=EAIaIQobChMIlfn5t7XF8wIVCeqyCh2iQARtEAQYAyABEgLsFfD_BwE

Zwykłe z dziobkiem, bo to najpopularniejszy system, chociaż nie wiem, czy da się to pożenić, może lepiej push-pull, nie jestem pewien, czy wszystkie wtyczki i gniazda są ze sobą kompatybilne, chyba za mało wiem w tym temacie

Fajnie ,może i kupię 

Dnia 12.10.2021 o 19:55, Łolek napisał:

Tak się zastanawiasz jak by to była sprawa życia lub śmierci zamontuj pusz pul i do tego ociekacze i kij i bez ociekacza też będzie dobrze jakto mówią choćbyś strząsal dwa tygodnie i tak kropla kapnie w spodnie 

W 30 mam takie zestawy ,jak wcześniej @jahooo podlinkował 👇i nie chodzi o olej który kapnie , tylko żeby to łatwo wpiąć / wypiąć a nie szarpać się 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

No dlatego ja zawsze dodaje że szerszy o pół metra i 3m dłuższy niż tir :o bo jak mówiłem że ciężarówka z naczepa albo że 22m długości to panie miały problem zeby to sobie zobrazować :D teraz przynajmniej w północnej i zachodniej Polsce mniej więcej wiem gdzie znajdę hotel z parkingiem żeby tego luja zmieścić, ale na początku różnie to bywało :o

Kiedyś ważyłem się na jednym gospodarstwie na pusto a na drugim na pełno  no i trafiłem na kobitkę na tym drugim. Pierwsza przyczepa to był tandem. Cały zestaw nie wchodził na wagę a Pani uparła się że ona nigdy nie waży ciągnika z przyczepą tylko sama przyczepę. No i nie dała sobie przetłumaczyć że tandem leży na zaczepie i sama siebie oszuka ważąc tylko przyczepę. Zwazylem tak jak chciała, potem wsteczny i po mojemu. Niby rację przyznała ale po wzroku widziałem, że do końca nie ogarnęła jak to możliwe 🤣

Opublikowano
11 minut temu, szymon09875 napisał:

Dziś już nie da rady, kuruje się chłopak w hotelu bo go przeziębienie bierze, podobnie jak i mnie, właśnie skończyliśmy rozmawiać na messengerze ;)

Dlatego prywatnie największy ciągnik to c385 ;)

Jak push pull to bez nypla tylko większy otwor i gniazdo na segery zamontować, jeśli chcesz wydawać kilka stówek na gniazda i wtyczki to możesz suchoodcinajace założyć, ale ja osobiście przy twoim użytkowaniu założył bym zwykle euro, jeśli chce ci się bawić to zrobić push pull. Jeśli masz problem z tym że ciężko wpiąć węże bo np na słońcu rośnie ciśnienie możesz założyć zawór na wężu. I przed odłączeniem zamknąć, zbic ciśnienie i odłączyć. Osobiście biorę szmatę owijam wtyczkę i po uderzeniu ciśnienie schodzi.

Push pull to euro tylko inaczej zamontowane, problem się robi przy większych gniazdach, ISO A, ISO B i tak dalej. Suchodcinajace nie są standardowo nigdzie montowane bo koszt za wysoki. 

Też tak zbijam ciśnienie 😉

Opublikowano
5 minut temu, bratrolnika napisał:

Na twoim miejscu zasadził bym przy miedzy z 2 ha kapusty

Dobre to było, tak pamiętam

Jak robiłem na złomie to szefu kupił tarpana, żeby silnik wyjąć, bo z trzypekiem był. Akurat pech że trzeba było wywieźć złom, i szefu stwierdził że po co tłuc się przyczepką jak jest taaaka fura, naładowaliśmy na tego tapana złomu aż przysiadł, a szefu do mnie że ja mam z tym jechać. Mówię że pierdziele, nie jadę, nie dość że tarpanem, to jeszcze w dodatku w wściekłym pomarańczowym kolorze. Niestety, nie miałem wyboru, pojechał ze mną kumpel, mówi przez drogę że wczesna godzina jest, nikt nas na mieście nie zauważy. Jechaliśmy koło trzech szkół, z każdej z nich akurat wychodzily maturzystki, kumpel się schował pod deską, a ja jechałem jak debil przez miasto pomarańczowym tarpanem😐

Ta a ja znajomemu pomagałem po operacji i on zlewki zbierał z kuchni szkolnych. Byłem krótko po szkole więc mnie tam wszyscy znali. Długa przerwa ludzi w ciul. My busem a on na cały głos ( siadaj byku na kibelek) kibelki to były te kubły na zlewki dla świń. Mało tego. Ten j**any bus nie odpalił i musiałem go kurła pchać 😅 to jest dopiero siara

• Haha 1
Opublikowano
Ursus932 napisał:

tylko żeby to łatwo wpiąć / wypiąć a nie szarpać się 

Jeszcze jeden plus: nie daj Boże urwie ci się zaczep maszyny to przewody hydrauliczne nie porwą się, bo wtyczka automatycznie wyskoczy przy naciągnięciu. Doświadczyłem tego jak mi się urwał bolec trzymający prasę. Prasa została, ciągnik pojechał, przewody wypięły się. Ale tylko dwa z gniazd pull/push. Gniazdo, które ktoś dołożył jest zwykłe i szlauchy urwany bo wtyk nie wyskoczył.

Opublikowano
Bananek napisał:

Ja na kawę zapraszam. Już mielim. 😉

A gdzie to @radekz200

może na luxusy się przeprowadził i z plebsem się nie zadaje 🤪

Ursus932 napisał:

@szymon09875 , @jahooo i reszta chłopaków w temacie , no jak już są te nyple wszelkiego rodzaju oglądałem na allegro , to jakie wybrać dobre te końcówki ? Push pull  ? Czy sucho odcinające ? A może jeszcze inne 🤔 . Mają być pierwej sort

na sucho odcinające Cię nie stać 🤭

Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał:

może na luxusy się przeprowadził i z plebsem się nie zadaje 🤪

na sucho odcinające Cię nie stać 🤭

Chyba Ciebie ☺️

Opublikowano
21 minut temu, donweter1989 napisał:

Ta a ja znajomemu pomagałem po operacji i on zlewki zbierał z kuchni szkolnych. Byłem krótko po szkole więc mnie tam wszyscy znali. Długa przerwa ludzi w ciul. My busem a on na cały głos ( siadaj byku na kibelek) kibelki to były te kubły na zlewki dla świń. Mało tego. Ten j**any bus nie odpalił i musiałem go kurła pchać 😅 to jest dopiero siara

Na złomie na mojej głowie było min. wysyłanie paczek, brakło akurat folii babelkowej, ale ze dzień cały w biegu to ręce na szybko umyłem, podkoszulkę na czystą przerzuciłem i mówię chłopakom że jadę, i czy czysty jestem, no bo na złomie jak to na złomie, człowiek często był brudny. Tak, czysty, możesz śmiało jechać. Pojechałem, jeden sklep, drugi sklep, dopiero w trzecim dostałem tą folie, tak się w każdym sklepie ludzie dziwnie na mnie patrzyli, nie wiedzieć czemu. Wracam na bazę już, patrzę w lusterko w samochodzie, a ja przez środek gęby mam krechę ze smaru na pół pyska, jak Rambo😐

• Haha 3
Opublikowano
4 minuty temu, bratrolnika napisał:

Na złomie na mojej głowie było min. wysyłanie paczek, brakło akurat folii babelkowej, ale ze dzień cały w biegu to ręce na szybko umyłem, podkoszulkę na czystą przerzuciłem i mówię chłopakom że jadę, i czy czysty jestem, no bo na złomie jak to na złomie, człowiek często był brudny. Tak, czysty, możesz śmiało jechać. Pojechałem, jeden sklep, drugi sklep, dopiero w trzecim dostałem tą folie, tak się w każdym sklepie ludzie dziwnie na mnie patrzyli, nie wiedzieć czemu. Wracam na bazę już, patrzę w lusterko w samochodzie, a ja przez środek gęby mam krechę ze smaru na pół pyska, jak Rambo😐

Bojowe zadanie to charakteryzacja głównego bohatera dopasowana🤣

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, DANDYS napisał:

o świnie fajnie wganialo się na samochód, i jak cierpliwość traciło i się po jednej wyciągalo fajna adrenalina 😀

Jak tak Ci przyszło 800 sztuk załadować a miały dzień z cyklu "pierdziele nie idę" to na koniec na chlebuś mówiło się bebuś.

• Haha 1
Opublikowano
bratrolnika napisał:

Jak robiłem na złomie to szefu kupił tarpana, żeby silnik wyjąć, bo z trzypekiem był. Akurat pech że trzeba było wywieźć złom, i szefu stwierdził że po co tłuc się przyczepką jak jest taaaka fura, naładowaliśmy na tego tapana złomu aż przysiadł, a szefu do mnie że ja mam z tym jechać. Mówię że pierdziele, nie jadę, nie dość że tarpanem, to jeszcze w dodatku w wściekłym pomarańczowym kolorze. Niestety, nie miałem wyboru, pojechał ze mną kumpel, mówi przez drogę że wczesna godzina jest, nikt nas na mieście nie zauważy. Jechaliśmy koło trzech szkół, z każdej z nich akurat wychodzily maturzystki, kumpel się schował pod deską, a ja jechałem jak debil przez miasto pomarańczowym tarpanem😐

Jazda nawet różowym tarpanem była lepszy od jazdy na motorynce , obok szkoły, przy ludziach i w dodatku wtedy ta urwa musiała zgasnąć😓

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, donweter1989 napisał:

Jak tak Ci przyszło 800 sztuk załadować a miały dzień z cyklu "pierdziele nie idę" to na koniec na chlebuś mówiło się bebuś.

a poganiaczem z prądem je...

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
Przed chwilą, pafnucy napisał:

poganiacz i szybko zdanie zmieniały.

Niekoniecznie. Fermowy towar i weterynarz przy rampie. Fermowka się dwa razy obróci i kaput.

Były kleparski zwykłe, klepatki z grzechotką, zastawy i własna dłoń z sowitym klapsem. Poganiacz to ostateczność.

Opublikowano
6 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Jazda nawet różowym tarpanem była lepszy od jazdy na motorynce , obok szkoły, przy ludziach i w dodatku wtedy ta urwa musiała zgasnąć😓

Tak mówisz??? .

A mówiłem wam kiedyś jak znajomy pojechał z gnojem na gospodarkę po dziadkach na hektary w sąsiedniej parafii, droga prowadziła koło kościoła. Odpust. Ludzie wychodzą z kościoła, dookoła stragany, a on jedzie przez środek tego wszystkiego trzydziestka z rozrzutnikiem pełnym gnoju, wszyscy na niego patrzą i kręcą nosem. Myślicie że nie może być gorzej??? To pośrodku tego wszystkiego wystrzeliło mu koło przy rozrzutniku

• Haha 5
Opublikowano
3 minuty temu, bratrolnika napisał:

Tak mówisz??? .

A mówiłem wam kiedyś jak znajomy pojechał z gnojem na gospodarkę po dziadkach na hektary w sąsiedniej parafii, droga prowadziła koło kościoła. Odpust. Ludzie wychodzą z kościoła, dookoła stragany, a on jedzie przez środek tego wszystkiego trzydziestka z rozrzutnikiem pełnym gnoju, wszyscy na niego patrzą i kręcą nosem. Myślicie że nie może być gorzej??? To pośrodku tego wszystkiego wystrzeliło mu koło przy rozrzutniku

Ja to bym na feldze spierdzielał z tamtąd 🙆‍♂️

• Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v