Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Na Stop Chama mnie kolega namówił, faktycznie widząc to co się tam czasem dzieje to za głowę się można chwycić. Najgorsi ci, którzy umyślnie hamują.

O toto. Mnie kiedyś ciul wyhamował. Kilku kumatych kierowców i w kleszcze debila wzięliśmy. Chyba zesrał się w gacie. Nigdy takiego wystraszonego gościa nie widziałem 😀

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Therarolnik jak pisałem idź w świat do jakiego gospodarza z bydłem. Na pejsbooku się ogłoś. Będziesz miał zajęcie piątek świątek i niedziela. Sianokosy kuku, kręcenie paszowozu wożenie goowna, czyli to wszystko co umiesz i chyba lubisz. A na sylwestra urządzisz pokaz fajerek nie za 1 a 3 tysiące złotych. I banan na gębie aż  pod Suwałki.

Do tego niech idzie, szuka pracownika

Screenshot_20210103-102653.jpg

Opublikowano

Ja tam nie znam tych youtuberów.

Ale wiem że w branży mleczarskiej nie tak łatwo o pracownika, a dobry pracownik to skarb.

@Paulina1985 jest jeden co roboty szuka😉.

Może znasz kogoś kto potrzebuje?

Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał:

Therarolnik jak pisałem idź w świat do jakiego gospodarza z bydłem. Na pejsbooku się ogłoś. Będziesz miał zajęcie piątek świątek i niedziela. Sianokosy kuku, kręcenie paszowozu wożenie goowna, czyli to wszystko co umiesz i chyba lubisz. A na sylwestra urządzisz pokaz fajerek nie za 1 a 3 tysiące złotych. I banan na gębie aż  pod Suwałki.

Nie mam po co iść gdzieś do pracy bo ja sam dla siebie pieniędzy nie potrzebuje, ja bym chciał inwestować w gospodarstwo i je rozwija

Opublikowano

gospodarstwo nie zginie i bez Ciebie. skoro tak źle, to po co się męczyć? zresztą już pisałem to kiedyś.       Tobie po prostu tak wygodnie i tyle.

Opublikowano

Ojca masz młodego i się nie dogadacie. Możesz przepracować te 3 czy 5 lat a potem zobaczysz. Na pewno wiele się zmieni.

I widzisz, u Pauliny już byś znalazł robotę. Pomyśl bo według mnie warto. Mamy nowy rok, czas na zmiany. Uszy do góry.

Opublikowano

@bratrolnika odpowiedzialam Ci :) że jeszcze nie odeszłam 4 luty dzień zero :)

A co do obiadków to...🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣   😆

Opublikowano

Jak dobrze gotujesz to i ja mogę iść tam do roboty. Ale oszczegam, lubię duuuużo i dobrze zjeść 😂

Opublikowano

Agrest ma rację , nawet jak tylko na rok pójdziesz do roboty to już coś się zmieni. Teraz choćby na tych łąkach coś tam robisz i do rana belki zwozisz jak nieraz pisałeś , jak tego robił nie będziesz i ojciec z robotą zostanie w czarnej d*pie to i zmieni zdanie co do Ciebie.

Opublikowano
8 minut temu, TheraRolnik napisał:

Nie mam po co iść gdzieś do pracy bo ja sam dla siebie pieniędzy nie potrzebuje, ja bym chciał inwestować w gospodarstwo i je rozwija

Niestety @Agrest dobrze prawi, jeśli ojciec nie chce zmian, wojujecie, to odpuść, bo robisz krzywdę jemu (duma nie pozwoli mu odpuścić) i sobie (przez klotnie nic nie uzyskasz, a z ojcem stosunki pogarszasz). 

Ja nie namawiam na pracę u nas, ALE może idź gdzieś do pracy w gospodarstwie dobrze zarządzanym, poznasz lepiej hodowlę, dobre rutyny, nabierzesz może trochę pokory, ale przede wszystkim doswiadczenia i nie bedziesz uczył sie na wlasnych bledach tylko czyichś (i nie mów, ze Ty już wszystko wiesz :)

Kasę zarobisz, mozesz odkładać. Jak ojciec bedzie chciał zbastować z gospodarstwem to bedziesz już wiedzial z ktorej strony to ugryźć. Jesteś młody chłopak, wszystko przed Tobą, a Ty się udręczasz przy "nie swoim", bo czujesz że to Twoje? chyba nie bardzo.

Opublikowano
13 minut temu, danielursus3p napisał:

Jak dobrze gotujesz to i ja mogę iść tam do roboty. Ale oszczegam, lubię duuuużo i dobrze zjeść 😂

nieeeeee 🤣 moze i dobrze gotuję, ale rzadko mi się chce 🤣 więc raczej bysmy sie nie dogadali 🤣🤣🤣

Opublikowano

To ty Paula już nie jesteś na wylocie?. Może dla mnie by się coś u was znalazło, bo wiesz - mam pracę, ale  nie chce mi się już ciężarów przerzucać ...bym se popisał całym dniami... hehe

Opublikowano
18 minut temu, TheraRolnik napisał:

Praca to nie tylko pieniądze, to zdobyte doświadczenie ale Przede wszystkim kontakt z innymi ludźmi. To cię rozwinie i pozwoli inaczej na świat spojrzeć.  

Opublikowano (edytowane)

Robactwa nie wymrozi,patrz na syberi mają mrozy i nie wymraża,to takie polskie powiedzenie po prostu.

No ale jakieś samosiewy owsa,czy powiedzmy poprawia strukturę gleby,gliny.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

-3 z podmuchem wiatru ale przydałby się taki mróz -25 do 2 tygodni wymroziło by trocha robactwa .

Może jeszcze bez śniegu i z wiatrem, to robactwo i tak zostanie ale uprawy już tego nie przeżyją.

Opublikowano
20 minut temu, Paulina1985 napisał:

@bratrolnika odpowiedzialam Ci :) że jeszcze nie odeszłam 4 luty dzień zero :)

A co do obiadków to...🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣   😆

A to widocznie ominąłem, dzięki za odpowiedź

4 minuty temu, Winnetou napisał:

...bym se popisał całym dniami... hehe

Widłami po parkiecie chyba

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Zbyt mało przebłysków zadowolenia, ogólny bilans jest ujemny, tak jak przyrost naturalny w mojej parafii, wczoraj w gazetce wyczytałem, że 41 pogrzebów, 31 chrztów i 14 ślubów w 2020 było.

No to jest powód do zadowolenia 😄 Dla plebana oczywiście 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v