Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

I umnie 14° i słonko

Po co on padał

Wielu ludzi nie posieje ozimin we wsi.

Rekord ojciec bodaj 84 rok w wigilię żyto posial. W zeszłym roku 20 listopada pszenicę sąsiad sial i plon lepiej wyszedł jak z jarej. 

Opublikowano

Trawę chowam żeby nikt uroku nie rzucił. A nie było jak kokardki przywiązać.

radekz200 napisał:

Co to za krzaki? 😛

HF86 napisał:

Rekord ojciec bodaj 84 rok w wigilię żyto posial. W zeszłym roku 20 listopada pszenicę sąsiad sial i plon lepiej wyszedł jak z jarej.

W 2017 kukurydzę kosilem 15 stycznia. 😱 Akurat był rok jak teraz, wszędzie bagno.

Dopiero jak umarzło to sieczkarnią dał rady wjechać

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, HF86 napisał:

w ubiegłym roku posiałem ostatnią pszenicę po soi pod talerzówkę, na polu została masa łętów - była najładniejsza i najlepiej sypała, a siana pod koniec października

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
11 minut temu, Bananek napisał:

W 2017 kukurydzę kosilem 15 stycznia. 😱 Akurat był rok jak teraz, wszędzie bagno.

Wieczorem u mnie wtedy skończyli kosic, późna kolacja bracia I sąsiad że jutro nakryć a ja w zaparte że dziś. W nocy jak zaczęło lać to i faktycznie po tych blotach nie mogli wykosic. 

Opublikowano
26 minut temu, Rolnik1973 napisał:

I umnie 14° i słonko

Po co on padał

Rysiek, znajomy po 11 listopada pszenicę siał, całkiem ładna była. Jakby to był 1 listopad to można mieć powody do niepokoju ale jeszcze cały październik...

Opublikowano
27 minut temu, Rolnik1973 napisał:

I umnie 14° i słonko

Po co on padał

Ja też dziś nie posieje bo ziemia do butów się klei ale tydzień pogody nadają to dam radę.

Opublikowano
30 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Rysiu weź melisę na uspokojenie i nie panikuj. Jeszcze cały październik został.

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Do tłumacza przysięgłego. Mi z krów tłumaczyli kwity 

1 godzinę temu, Bananek napisał:

Nie masz dwujęzycznej umowy?

Papiery mam przetlumaczone ale poczta jeszcze nie doręczyła,moze bede mógł dowiezc jak będą chcieli. No ale niby juz 2 lata nie trzeba tłumaczen

Opublikowano
Bananek napisał:

radekz200 napisał: Co to za krzaki? 😛 HF86 napisał: Rekord ojciec bodaj 84 rok w wigilię żyto posial. W zeszłym roku 20 listopada pszenicę sąsiad sial i plon lepiej wyszedł jak z jarej. W 2017 kukurydzę kosilem 15 stycznia. 😱 Akurat był rok jak teraz, wszędzie bagno. Dopiero jak umarzło to sieczkarnią dał rady wjechać

normalnie jak Grześ

Opublikowano
5 minut temu, superfarmer02 napisał:

normalnie jak Grześ

wtedy i w naszych okolicach tak było, pamiętam że 5 stycznia wracamy z roboty, a za Teresinem na polach więcej kombajnów jak w żniwa

Na daną chwilę słonecznie, 17st.C

Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

Każdy rok jest inny ciekawe jaki będzie październik  coś od wtorku na 3 dni opady zapodają i chłodno .

Miało od wtorku padać 3 dni ale już się zmieniło i ponad tydzień tydzień pogody ma być.

Opublikowano
HF86 napisał:

11 minut temu, Bananek napisał:

Wieczorem u mnie wtedy skończyli kosic, późna kolacja bracia I sąsiad że jutro nakryć a ja w zaparte że dziś. W nocy jak zaczęło lać to i faktycznie po tych blotach nie mogli wykosic. 

Sorki. W błąd cie wprowadziłem. Nie sieczkarnią, a kombajnem. Zostawiłem to wtedy na ziarno.

Opublikowano
bratrolnika napisał:

5 minut temu, superfarmer02 napisał:

normalnie jak Grześ

wtedy i w naszych okolicach tak było, pamiętam że 5 stycznia wracamy z roboty, a za Teresinem na polach więcej kombajnów jak w żniwa

Na daną chwilę słonecznie, 17st.C

znajomy kończył ciąć jakoś na początku marca na usługach i gdyby nie to że miał bliźniaki to by na każdym polu siedział

Opublikowano
25 minut temu, Bananek napisał:

Sorki. W błąd cie wprowadziłem. Nie sieczkarnią, a kombajnem. Zostawiłem to wtedy na ziarno.

Też mi się ziarno marzyło,przyszły dziki i zryly marzenia. 

Mogły by iść w jakieś bogate rejony, pod Suchowola albo coś 🤔

Opublikowano
Andpol napisał:

27 minut temu, Rolnik1973 napisał:

I umnie 14° i słonko

Po co on padał

Ja też dziś nie posieje bo ziemia do butów się klei ale tydzień pogody nadają to dam radę.

gdzie tydzień od wtorku deszcz🙉

Opublikowano
HF86 napisał:

25 minut temu, Bananek napisał:

Też mi się ziarno marzyło,przyszły dziki i zryly marzenia. 

Mogły by iść w jakieś bogate rejony, pod Suchowola albo coś 🤔

My zbyt skąpi. U nas dzik szybciej zdechnie. 😉

Opublikowano
2 godziny temu, Pomorzanin1222 napisał:

Chciałeś zarejestrować w wk krowy?

A na ki uj w wk? 

2 godziny temu, jahooo napisał:

pod ogon

Rejestracja musi być czytelna, a nie zachlapana. 

Kurła gość wczoraj spowodował wypadek i uciekł. Dwóch już nie żyje 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v