Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Całe dwa woreczki idą pod pszenicę. Kupiłem jak była po 200. Zresztą na mnie wrażenia te ceny szczególnego nie robią bo kupiłem taniej nieco a co będzie w przyszłym roku to cholera wie.

265 zł polifoska 6 u mnie.cena z dziś.

Siarczan potasu posypowy prawie 330 zł metr 🤦

Opublikowano
17 minut temu, jahooo napisał:

siewnikiem 2,5m można robić ścieżki na 12m w układzie 5 przejazdów, ja mam tak ustawione znaczniki, żeby urywał z każdego przejazdu 10cm , 5 siewników daje 12m

na 15m trzeba robić przejazd połową siewnika , potem w 3 ściezki i dalej jakoś to leci

mam opryskiwacz na 12 i 15 m, jak robię ściezki, to na 12m, a część kawałków mam na 30m szerokości to wtedy nie robię i pryskam na 15

Ja mam 12

Opublikowano
11 minut temu, HF86 napisał:

Poco zaorane nawozy? Przeważnie pod ostatnie urobki sieje żeby płytko były. 

Potas i fosfor pod orke tez dobre rozwiazanie.

Znajac zycie zaraz mnie zjedza ze nawozy powinny byc plytko przy korzeniu..........

Opublikowano
13 minut temu, HF86 napisał:

Poco zaorane nawozy? Przeważnie pod ostatnie urobki sieje żeby płytko były. 

A po co nawóz ma być płytko żeby korzeń był słabszy, czy lepiej żeby korzeń szedł w głąb ziemi i był mocniejszy.

Opublikowano
Przed chwilą, stempos1980 napisał:

265 zł polifoska 6 u mnie.cena z dziś.

Siarczan potasu posypowy prawie 330 zł metr

W sierpniu jeszcze kupiłem- ceny z sierpnia z lokalnego składziku- 2060 dokładnie Polifoska 8, saletra 1700, saletrzak 1320, sól 1820, superfosfat prosty 860. Siarczan magnezu jeszcze z tego roku został. Ja nawet jak po 3 tysiące będą to kupię, może nieco mniej o jakie 100kg ale pewnie kupię. Na przyszły rok mam w sumie całe 500kg, bo tyle średnio na rok zużywam. 

Opublikowano
3 godziny temu, Karol6130 napisał:

Na opony zawsze muszą być te te no, pieniądze 

Prawda, w Suzuki mogłem dwie zmienić, dwie jeszcze niezłe, opony 5-letnie, ale spękane na bieżniku. Zmieniłem wszystkie 4, tym bardziej ze noga ciezka....

2 godziny temu, Łolek napisał:

A Cię  rozgryzlem 

Ja bym tak zrobił  

Jak masz chęci to rzuć okiem na zdjęcie poniżej, tak wyszło. Łączenia będą jeszcze przeciagniete szczeliwem

39 minut temu, 6465 napisał:

@bratrolnika  ty kojarzysz jakiś chłopak z około Sochaczwa co  bierze Udzial w tych plotach i ma taki agregat jak mój? Może by wał rurowy na testy wypożyczył🤔

@matti6 to o niego ci chodzi

IMG_20210930_183142_698.jpg

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

A tam głębiej to pustki w tej ziemi? W raz z opadami składniki i tak w głąb się przemieszczają. 

Opublikowano
gregor1284 napisał:

1 godzinę temu, superfarmer02 napisał: kurła pół dnia "kerszer" chodził bez przerwy a tylko rozrzutnik i jedna kosiarka umyta 😔🙄 Uwiazać, niech roboty pilnuje a nie chodzi 

a dej spokuj myślałem że już ducha wyzionie, tyle wody co dziś przez siebie przewaliła to od nowości tyle nie widziała

Opublikowano
Przed chwilą, HF86 napisał:

A tam głębiej to pustki w tej ziemi? W raz z opadami składniki i tak w głąb się przemieszczają. 

No właśnie tak czytam i zgłupiałem. RSP i duzi sieją normalnie na orkę. Ja też albo bezpośrednio na orkę albo lekko uprawiam orankę przed rozsiewem żeby lżej było chodzić i rozsiewać.

Opublikowano
9 minut temu, bratrolnika napisał:

Prawda, w Suzuki mogłem dwie zmienić, dwie jeszcze niezłe, opony 5-letnie, ale spękane na bieżniku. Zmieniłem wszystkie 4, tym bardziej ze noga ciezka....

Jak masz chęci to rzuć okiem na zdjęcie poniżej, tak wyszło. Łączenia będą jeszcze przeciagniete szczeliwem

IMG_20210930_183142_698.jpg

Mądry  pomysli ze tak być  musi a głupi  sie nie pozna

• Thanks 1
Opublikowano

cały wieczór zepsuty. 5 jajek sobie ugotowałem na kolację miały być na miękko  ale się zagadałem przez telefon i tylko w największym trochę miękkiego było w środku. wrrrr

Opublikowano (edytowane)

@Łolek ale jak czasem który dziadek jak przyjechał kupować to sprawdzał czy burta ciężka, to tutaj wagi będzie, nie dość że te ceówki, to jeszcze ramki z profila 3mm dookoła, to przy tej będą się cieszyć

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano
2 minuty temu, Baks00 napisał:

Ale fosfor i potas dlugo sie rozkladaja.

Ziemi pustej nie mam. Raczej sypie żeby uzupełnić co zabrałem i żeby z nawiązką zostało. Także może i długo być. 

Opublikowano
bratrolnika napisał:

@Łolek ale jak czasem który dziadek jak przyjechał kupować to sprawdzał czy burta ciężka, to tutaj wagi będzie, nie dość że te ceówki, to jeszcze ramki z profila 3mm dookoła, to przy tej będą się cieszyć

to teraz będzie że za ciężka 😁😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v