Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
57 minut temu, Ursus932 napisał:

Mało inwestycji było w ostatnich latach, a grosza na konto przybywało , teraz siła nabywcza pieniądza słabnie to trzeba kupować .u mnie tak samo bydło , około 300 bel kiszonki i tyle samo słomy to wszytko w czym robi tur u mnie 

🤔

A jeśli sprzedać to ile wołać za taki ładowacz ? Ma chyba 4 lata , nic nie zużyty ,nowy około 9000 tys bez osprzętu , 5000 będzie ok czy mało 🤔

Ja jeszcze rok i pozbędę się kredytów z gospodarki. Chyba, że w tym roku po zbożu w nic nie zainwestuje, to wszystko spłacę. Zobaczymy. No u nas jak więcej bydła było, to gdzieś z 250-300sianokiszonki + siano + słoma, a tura nie było. Pamiętam jak pierwsze lata jak się zaczęło robić kiszonkę - jak to kuźwa zawiezc pod oborę🤷 od radełka od ziemniaków odkręcali się wszystko, podjezdzali rama pod balota i opinalo łańcuchem 😂 ależ człowiek głupi był. Potem jak się szpikulca kupiło, znaczy ząb jeden i założyło, ależ to było usprawnienie :)

A daleko Ty mieszkasz? Jakbyś sprzedawał, a nie mieszkasz na Podkarpaciu, czy innym Śląsku, to może bym był zainteresowany. Kregoslup jest bardzo niezadowolony z faktu, że nawozy wszystkie kupuje w workach i już tur jakiś do 60, albo 7011 tak mi się kołacze po głowie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Jak ci się będzie nudzić to przyjedź do mnie. Dam ci popracować w czynie społecznym. Rzodkiew porosła na 1m wysokości i kwiata dostała nie wiem czy to tależować czy jechać orać .🤔🤔

A co to nuda ? Ja mam tyle planów w głowie że mi życia braknie...

Opublikowano
Marcin133 napisał:

Niech idzie na całość i ładowarkę trzasnie....

Właśnie się zastanawiam. Niedaleko mnie jest jcb ze spaloną kabina. Bym może sobie ogarnął za zimę 🤔

Tylko muszę chwilę znaleźć żeby to obejrzeć.

Opublikowano
29 minut temu, jarecki napisał:

nie kończy się , są wysokie zarobki w miastach i spora cześć młodych  wyprowadza się od rodziców taki nowy trend mieszkania na swoim przynajmiej w stolicy .

Koniec będzie bolesny. I raczej jest bliżej jak dalej. 

Opublikowano
38 minut temu, jarecki napisał:

nie kończy się , są wysokie zarobki w miastach i spora cześć młodych  wyprowadza się od rodziców taki nowy trend mieszkania na swoim przynajmiej w stolicy .

5ty blok deweloper stawia na osiedlu. 1wszy 6 lat temu po 4100 teraz zaczyna 6ty ryc 8300. I prawie wszystkie bloki gotówkowe. Bauerskie dzieci i biznesmeny na wynajem .ale koniec już widać na horyzoncie. Bum lat 90tych już ustatkowany emigracja zarobkowa też kto miał wrócić to kupił. 

Opublikowano

Choć ja kupiłem, to słyszy się w poczcie pantoflowej że teraz ostatni dzwonek na wycofanie się z rynku mieszkań. 

Opublikowano

Jeszcze tylko Mateusz wymyśli podateczek.,A raczej składkę czy tam daninę od nadmiarowych mieszkań i uj bombki strzelił 🥺

Opublikowano (edytowane)

przecież podatek od wynajmu istnieje   dość długo a żę to polska taki kraj i nikt nie płaci to inna sprawa , jak by tak rzad chciał wyegzekwować wszystkie przepisy jeszcze te co PO wprowadziła to było by ciekawie .   W takich miastach jak warszawa , poznań , wrocław można smiało inwestować w mieszkania bo rynek najmu będzie zawsze .  w miastach powiatowych to zależy od rynku pracy ale tu raczej trzeba się zastanowic choć cena sporo niższa za mieszkania 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
46 minut temu, Karol6130 napisał:

Ciężkie życie yutubera. 

to lakierowane aluminium z tej puchy tak szkodzi na te sieczkarnie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v