Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Łolek napisał:

Jak się  nie odwrocisz d*pa z tyłu 🤦‍♂️

Co to znaczy ?

2 godziny temu, stempos1980 napisał:

To se urwa konia na owies kup i nie marudź.bez odbioru

Adam no nie denerwuj się 🙂

Mam znajomego posiada 7711 i tak mówi i odradza 

Opublikowano
38 minut temu, bratrolnika napisał:

No tak właśnie mówili. Że jak drut 0.8 to gazu 8bar. Niestety reduktor ten co mi dali jakoś tak ciężko ustawić, bardziej 9-10 jest jak 8. Wczoraj mieszanki zeszło mi z butli 60bar

I jakiego kupiłeś,?

Opublikowano

Całe forum kupuje ciągnik DLA Marcina tylko nie on sam. Był u nas w wiosce taki żeniuch. Jak mu jakąś pannę pod nos podstawiali i mówili, że ona dobra i chętna to on nie, on by chciał taką co na niego nawet spojrzeć nie chciała. Koniec końców umarł jako kawaler.

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Co to znaczy ?

Adam no nie denerwuj się 🙂

Kupiłeś? 

Opublikowano
36 minut temu, kizak napisał:

Tony z tego co wiem to żaden nie ma  ,chyba że te z ponad 2 tonowym udżwigiem ,a co poza tym to święte słowa . Mam obciążnik na tyl ponad tona do ciągnika prawie 80 koni ,i wtedy coś ponad 800 kg bez jako takich problemów

Na tabliczce 931kg jest. Ale to bez osprzętu jeszcze,sama rama i adaptacja ktora jest masywna. Aby lekki dolek i podbije to ciągnik podnosi. Ciagnik wazy w tej konfiguracji(3 plastry na tylnych kołach) jakieś 3800kg. 

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

Koniec końców umarł jako kawaler

Czyli spokojnie. Kolega mi mówi ostatnio- a weź se coś poszukaj, będzie miał kto przejąć wszystko. A ja na to- to wszystko nie warte wiązania się sznurem twardym jak stalowa lina na całe życie i to nie z pewnością a nadzieją, że się nie zmarnuje.

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Czyli spokojnie. Kolega mi mówi ostatnio- a weź se coś poszukaj, będzie miał kto przejąć wszystko. A ja na to- to wszystko nie warte wiązania się sznurem twardym jak stalowa lina na całe życie i to nie z pewnością a nadzieją, że się nie zmarnuje.

Ale przecież o to chodzi, inaczej całe życie psu na budę

Opublikowano
Przed chwilą, Piotrek1975 napisał:

Pany czy można przechować ziemniaki w oborze z bydłem? Chodzi o azot czy nie zaszkodzi

U nas ziemniaki przechowujemy w oborze w "piwnicy" ktorej nie ma bo to jest normalne pomieszczenie. Nie ma problemów z przezimowaniem. No chyba ze mocna zima i lekko przymarzna z góry,ale to minimalne straty. No chyba ze chcesz w tym.samym miejscu co krowy stoją

Opublikowano

Toś ze znalazł cel w zyciu - przeżyć zycie aż do usr... śmierci  i pozostawić po sobie kwaterę 1mx2m, na której nie będzie komu świeczki zapalić. Bez przesady,życie to sztuka kompromisów, a nie upieranie się przy swoim.

• Like 3
Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

Toś ze znalazł cel w zyciu - przeżyć zycie aż do usr... śmierci  i pozostawić po sobie kwaterę 1mx2m, na której nie będzie komu świeczki zapalić. Bez przesady,życie to sztuka kompromisów, a nie upieranie się przy swoim.

Celem życia jest przeżycie i nic poza tym według mnie. A jak ktoś ma wyższe cele to gratuluję, ja nie mam. A jak mnie robaki będą gryzły to mi wsio czy ktoś świeczkę zapali czy nie.

Opublikowano
22 minuty temu, Łolek napisał:

Kupi nie kupi oto jest pytanie🤔 

Robimy zakłady?

Stawiam trzy flaszki przeciwko jednej ze nic się nie zmieni

20 minut temu, Łolek napisał:

I jakiego kupiłeś,?

Weldmann coś tam coś tam, tani chińczyk z ciekawymi parametrami. Jest w galerii jakbyś chciał okiem rzucić

3 minuty temu, Karol6130 napisał:

Marcin byłeś za fetorem. 

To lecim 

IMG_20210912_110838.jpg

Ty na każdy dzień tygodnia inną kierownice masz???

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Karol6130 napisał:

Marcin byłeś za fetorem. 

To lecim 

IMG_20210912_110838.jpg

Na lawecie? Czy licznik kaput?🤭

Opublikowano
22 minuty temu, Łolek napisał:

Kupi nie kupi oto jest pytanie🤔 

Robimy zakłady?

Stawiam dwie dychy że kupi i dwie że nie kupi. 😁

22 minuty temu, Ursus932 napisał:

Bo chyba zazdości że będziesz miał coś lepszego niż on. 

15 minut temu, Piotrek1975 napisał:

Pany czy można przechować ziemniaki w oborze z bydłem? Chodzi o azot czy nie zaszkodzi

Nie bardzo. 

Za ciepło i za wilgotno a o zapachu już nie wspomnę. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v