Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, superfarmer02 napisał:

u mnie pilmeta 400l owijarke 475kg i talezówke 450kg podnosi na wolnych obrotach. jak zapomnę zapadki wyjąć w owijarce to przód podnosi (na przodzie 60kg

400 a 600 to jest spora różnica, nawet nie chodzi o podnoszenie, bo stare gruchoty Poznaniaka też podnosiły bez problemu, ale chodzi o stabilność jazdy, czy małżonki nie będzie trzeba na przód posadzić przy przejeździe przez np. jakąś bruzdę.  :P

Opublikowano
31 minut temu, superfarmer02 napisał:

dorobisz se obciążnik i jak podnośnik dobry to podniesie

Mam tura to co najwyżej bym piachu w łyche nabrał.

9 godzin temu, bratrolnika napisał:

O trola pytam bo piszecie że trzydziestka w opryskiwaczu będzie tańczyć na drodze, a u nas z trollem trzydziestka całe życie chodziła, a po mojemu troll nie dość że cięższy to i bardziej do tyłu wysunięty 

Moja też od kąd pamiętam z trollem współpracuje

• Like 1
Opublikowano

Z turem to pujdze. Tylko czy jest sens tą małą waleczna bestię katować pełnym zbiornikiem 🤔

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Ale Ci pompuje... U mnie dziś pierwszy większy deszcz w sierpniu :o

Sierpień już 300 l przekroczył😭 

Jeszcze woda z pul sąsiadów przelała się przez miedzę

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
Opublikowano

w nocy 15.5l na dziś zapowiadają ponad 20 ale alert przysłali to może nie popada 

Opublikowano

To współczuję. 

U mnie na polu przed domem w dawnych czasach zawsze było rozlewisko, zwłaszcza po roztopach.  Ludzie poradzili sobie wykopaniem studni głębokiej do kamienia wapiennego. Eoda spływała i szła jak w kanał.

Tylko kiedyś nie było nawozów i chemii. Dziś ktoś mógłby mieć obiekcje co do tego sposobu

Wczoraj 19mm dziś po nocy 6mm

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, stempos1980 napisał:

Wszystko zalane.

Deszczomierz przelany 😭

IMG_20210831_065441.jpg

Pan Bóg chyba pomylił nicki z agrofoto i zamiast ukarać Ryśka to Ciebie doświadcza.

Edytowane przez Bananek
  • Confused 1
Opublikowano
deSilva napisał:

5 minut temu, superfarmer02 napisał:

u mnie pilmeta 400l owijarke 475kg i talezówke 450kg podnosi na wolnych obrotach. jak zapomnę zapadki wyjąć w owijarce to przód podnosi (na przodzie 60kg

400 a 600 to jest spora różnica, nawet nie chodzi o podnoszenie, bo stare gruchoty Poznaniaka też podnosiły bez problemu, ale chodzi o stabilność jazdy, czy małżonki nie będzie trzeba na przód posadzić przy przejeździe przez np. jakąś bruzdę.  :P

fakt z owijarką przy szybszym ruszeniu przuód lekko podnosi ale jak by na przodzie było że 100kg to by było w miarę stabilnie

6465 napisał:

31 minut temu, superfarmer02 napisał:

dorobisz se obciążnik i jak podnośnik dobry to podniesie

Mam tura to co najwyżej bym piachu w łyche nabrał.

9 godzin temu, bratrolnika napisał:

O trola pytam bo piszecie że trzydziestka w opryskiwaczu będzie tańczyć na drodze, a u nas z trollem trzydziestka całe życie chodziła, a po mojemu troll nie dość że cięższy to i bardziej do tyłu wysunięty 

Moja też od kąd pamiętam z trollem współpracuje

ee to pełna łyżka gruzu i nie czuje 😋 zawsze możesz sobie dorobić taki wózeczek jak niektóży mają do rozsiewaczy

Opublikowano

Ogólnie to co tam jest w dobrym stanie silnik  5 lat po remoncie i przy takim właścicielu to napewno super stan 

Niektórym to tylko rusku rower jeszcze żeby  ciężko  chodził 

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, deSilva napisał:

Jak można tak zniszczyć ciągnik.

To jeszcze niewiele widziałeś. 

U nas we wsi taki jeden tak zniszczył ciągnik pięcioletni że mój Ursus po piętnastu latach przy nim to nófka sztuka. 

Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

To jeszcze niewiele widziałeś. 

Widziałem sporo zniszczonych praktycznie nowych ciągników. Masakra.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v