Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Bananek czy Ty przypadkiem nie jesteś na urlopie?

31 minut temu, marcin19071980 napisał:

18* całkiem zachmurzone a podobno miały 30stki wrócić. Pier.... Sami nie wiedzą co w tych prognozach. Jade pyry kopać. 

W sobotę ciut ukopałem

IMG_20210814_161351.jpg

• Like 1
Opublikowano
soltys48 napisał:

@Bananek czy Ty przypadkiem nie jesteś na urlopie?

31 minut temu, marcin19071980 napisał:

18* całkiem zachmurzone a podobno miały 30stki wrócić. Pier.... Sami nie wiedzą co w tych prognozach. Jade pyry kopać. 

W sobotę ciut ukopałem

IMG_20210814_161351.jpg

ale dorodne, jaka odmiana?

Opublikowano
7 godzin temu, kołalski napisał:

Znajomy chce sprzedać 2ha lasu sosnowego. Niestety kupujący nie chce kupić działki z ziemią tylko wjechać harvesterem i wyciąć wszystko w pień. Znajomy był u leśników i mówią że las jest za młody na całkowitą wycinkę i pozwolą tylko na trzebież grubszych drzew bo las ma dopiero 50lat.

Kupujący mówi żeby się nie przejmować leśnikami i wycinać jak leci, a oni mogą jedynie nakazać odsadzenie, a że las jest w środku dużego kompleksu leśnego to sam sie zasieje za kilka lat i tyle.

Jak z tym jest faktycznie? bo może okaże się, że cały zysk ze sprzedaży drewna pójdzie na zapłatę kary, którą nadleśnictwo naliczy  za wycinkę bez pozwolenia?

Bo pewnie tłumaczenie, że kupujący/wycinający pomylił sie i zamiast trzebieży wyciął las w pień nie przejdzie ;)

Dać sobie spokój, bo kary przekroczą wartość za drewno.  Jak nakażą nasadzenie, to "samo" nie wyrośnie, tylko trzeba nasadzić i koniec - koszt.

• Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, Łolek napisał:

Chłodno 13*ale przyjemnie 

Panowie czy jak za tydzień  wsieje łubin wąskolistny   urośnie jeszcze  

Wszystko zależy od pogody, jak będzie ciepły i wilgotny wrzesień to urośnie. Łubin nie lubi zimna i dlatego w tym roku nie za bardzo te wczesne łubiny. Jednego roku wsiałem po pszenżycie 26.07 i około 10 września już kwitł

• Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, kołalski napisał:

Znajomy chce sprzedać 2ha lasu sosnowego. Niestety kupujący nie chce kupić działki z ziemią tylko wjechać harvesterem i wyciąć wszystko w pień. Znajomy był u leśników i mówią że las jest za młody na całkowitą wycinkę i pozwolą tylko na trzebież grubszych drzew bo las ma dopiero 50lat.

Kupujący mówi żeby się nie przejmować leśnikami i wycinać jak leci, a oni mogą jedynie nakazać odsadzenie, a że las jest w środku dużego kompleksu leśnego to sam sie zasieje za kilka lat i tyle.

Jak z tym jest faktycznie? bo może okaże się, że cały zysk ze sprzedaży drewna pójdzie na zapłatę kary, którą nadleśnictwo naliczy  za wycinkę bez pozwolenia?

Bo pewnie tłumaczenie, że kupujący/wycinający pomylił sie i zamiast trzebieży wyciął las w pień nie przejdzie ;)

na wycinke musi zgodzić się lesniczy ale i tak chocby nawet sie zgodził to kupujący wytnie drzewo a zostawi bałagan z gałeziami który trzeba ogarnąć a to kupa roboty  . 

Opublikowano
6465 napisał:

wjechałem wjazdem dla karetek łukiem pod zakaz.

no ładnie, ładnie 🙇

6465 napisał:

I masz tyle roboty na ten zestaw do belowania?🤔

wszystko u siebie na usługach jedynie chyba 63 bele zrobione a ogulnie od początku roku ponad 360

Opublikowano
53 minuty temu, jahooo napisał:

czemu tak ze skórki obłazą - to młode ? u mnie nie ma tego efektu

Młode,sadzone po życie w połowie maja

52 minuty temu, Bananek napisał:

jestem. jeszcze dwa dni.

To wyłącz AF i odpoczywaj

52 minuty temu, DANDYS napisał:

ale dorodne, jaka odmiana?

Soraya

Opublikowano
soltys48 napisał:

spokojnie. zerknąłem tylko i już spadam. A odpoczynek od pracy taki, że już wczoraj dzwonił kumpel zapytać czy nie chcę jego łąk zebrać sobie. on skosi, zgrabi tylko zabrać. 10ha. i co mam robić? trzeba zabrać, złożyć w pryzme i niech leży czeka na chude lata.

Opublikowano
29 minut temu, soltys48 napisał:

a co to za odpoczynek bez chwalenia się na portalach?

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, kołalski napisał:

U nas w tym roku jeden po drugim las sprzedają, jedni z pnia, inni z ziemią, różnie... Ale fakt, że wszystko stare ponad 100lat. Zgoda jest pod warunkiem odsadzenia. W zeszłym tygodniu cięli u dwóch sąsiadów 6ha, harvester i dwa wozidła... dwa dni i nawet gałęziówka pod rębak zwieziona 

W 2014 na oborę szykowaliśmy, dali pozwolenie na całkowitą wycinkę na 4ha gdzie był las powyżej 100lat, wyciąłem jedną działkę 0,35ha, odsadziłem, zgłosiłem jak kazali i nikt nie był z kontrolą czy odsadzone... Z tym, że mi zależało żeby odsadzić

Edytowane przez pedro2
  • Like 1
Opublikowano

Zobaczymy, zapas jest minimalny, można powiedzieć że go nie ma. 

Moja słoma jeszcze na polu nie skoszone stoi, zaraz deszcze przyjdą i będzie mokra. 

Zamiast kosić to czekają na nie wiadomo co 

Opublikowano
Karol6130 napisał:

Zobaczymy, zapas jest minimalny, można powiedzieć że go nie ma. 

Moja słoma jeszcze na polu nie skoszone stoi, zaraz deszcze przyjdą i będzie mokra. 

Zamiast kosić to czekają na nie wiadomo co 

bierz kosę i ognia na noc deszcz nadają...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v