Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@Bananek czy Ty przypadkiem nie jesteś na urlopie?

31 minut temu, marcin19071980 napisał:

18* całkiem zachmurzone a podobno miały 30stki wrócić. Pier.... Sami nie wiedzą co w tych prognozach. Jade pyry kopać. 

W sobotę ciut ukopałem

IMG_20210814_161351.jpg

• Like 1
Opublikowano
soltys48 napisał:

@Bananek czy Ty przypadkiem nie jesteś na urlopie?

31 minut temu, marcin19071980 napisał:

18* całkiem zachmurzone a podobno miały 30stki wrócić. Pier.... Sami nie wiedzą co w tych prognozach. Jade pyry kopać. 

W sobotę ciut ukopałem

IMG_20210814_161351.jpg

ale dorodne, jaka odmiana?

Opublikowano
7 godzin temu, kołalski napisał:

Znajomy chce sprzedać 2ha lasu sosnowego. Niestety kupujący nie chce kupić działki z ziemią tylko wjechać harvesterem i wyciąć wszystko w pień. Znajomy był u leśników i mówią że las jest za młody na całkowitą wycinkę i pozwolą tylko na trzebież grubszych drzew bo las ma dopiero 50lat.

Kupujący mówi żeby się nie przejmować leśnikami i wycinać jak leci, a oni mogą jedynie nakazać odsadzenie, a że las jest w środku dużego kompleksu leśnego to sam sie zasieje za kilka lat i tyle.

Jak z tym jest faktycznie? bo może okaże się, że cały zysk ze sprzedaży drewna pójdzie na zapłatę kary, którą nadleśnictwo naliczy  za wycinkę bez pozwolenia?

Bo pewnie tłumaczenie, że kupujący/wycinający pomylił sie i zamiast trzebieży wyciął las w pień nie przejdzie ;)

Dać sobie spokój, bo kary przekroczą wartość za drewno.  Jak nakażą nasadzenie, to "samo" nie wyrośnie, tylko trzeba nasadzić i koniec - koszt.

• Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, Łolek napisał:

Chłodno 13*ale przyjemnie 

Panowie czy jak za tydzień  wsieje łubin wąskolistny   urośnie jeszcze  

Wszystko zależy od pogody, jak będzie ciepły i wilgotny wrzesień to urośnie. Łubin nie lubi zimna i dlatego w tym roku nie za bardzo te wczesne łubiny. Jednego roku wsiałem po pszenżycie 26.07 i około 10 września już kwitł

• Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, kołalski napisał:

Znajomy chce sprzedać 2ha lasu sosnowego. Niestety kupujący nie chce kupić działki z ziemią tylko wjechać harvesterem i wyciąć wszystko w pień. Znajomy był u leśników i mówią że las jest za młody na całkowitą wycinkę i pozwolą tylko na trzebież grubszych drzew bo las ma dopiero 50lat.

Kupujący mówi żeby się nie przejmować leśnikami i wycinać jak leci, a oni mogą jedynie nakazać odsadzenie, a że las jest w środku dużego kompleksu leśnego to sam sie zasieje za kilka lat i tyle.

Jak z tym jest faktycznie? bo może okaże się, że cały zysk ze sprzedaży drewna pójdzie na zapłatę kary, którą nadleśnictwo naliczy  za wycinkę bez pozwolenia?

Bo pewnie tłumaczenie, że kupujący/wycinający pomylił sie i zamiast trzebieży wyciął las w pień nie przejdzie ;)

na wycinke musi zgodzić się lesniczy ale i tak chocby nawet sie zgodził to kupujący wytnie drzewo a zostawi bałagan z gałeziami który trzeba ogarnąć a to kupa roboty  . 

Opublikowano
6465 napisał:

wjechałem wjazdem dla karetek łukiem pod zakaz.

no ładnie, ładnie 🙇

6465 napisał:

I masz tyle roboty na ten zestaw do belowania?🤔

wszystko u siebie na usługach jedynie chyba 63 bele zrobione a ogulnie od początku roku ponad 360

Opublikowano
53 minuty temu, jahooo napisał:

czemu tak ze skórki obłazą - to młode ? u mnie nie ma tego efektu

Młode,sadzone po życie w połowie maja

52 minuty temu, Bananek napisał:

jestem. jeszcze dwa dni.

To wyłącz AF i odpoczywaj

52 minuty temu, DANDYS napisał:

ale dorodne, jaka odmiana?

Soraya

Opublikowano
soltys48 napisał:

spokojnie. zerknąłem tylko i już spadam. A odpoczynek od pracy taki, że już wczoraj dzwonił kumpel zapytać czy nie chcę jego łąk zebrać sobie. on skosi, zgrabi tylko zabrać. 10ha. i co mam robić? trzeba zabrać, złożyć w pryzme i niech leży czeka na chude lata.

Opublikowano
29 minut temu, soltys48 napisał:

a co to za odpoczynek bez chwalenia się na portalach?

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, kołalski napisał:

U nas w tym roku jeden po drugim las sprzedają, jedni z pnia, inni z ziemią, różnie... Ale fakt, że wszystko stare ponad 100lat. Zgoda jest pod warunkiem odsadzenia. W zeszłym tygodniu cięli u dwóch sąsiadów 6ha, harvester i dwa wozidła... dwa dni i nawet gałęziówka pod rębak zwieziona 

W 2014 na oborę szykowaliśmy, dali pozwolenie na całkowitą wycinkę na 4ha gdzie był las powyżej 100lat, wyciąłem jedną działkę 0,35ha, odsadziłem, zgłosiłem jak kazali i nikt nie był z kontrolą czy odsadzone... Z tym, że mi zależało żeby odsadzić

Edytowane przez pedro2
  • Like 1
Opublikowano

Zobaczymy, zapas jest minimalny, można powiedzieć że go nie ma. 

Moja słoma jeszcze na polu nie skoszone stoi, zaraz deszcze przyjdą i będzie mokra. 

Zamiast kosić to czekają na nie wiadomo co 

Opublikowano
Karol6130 napisał:

Zobaczymy, zapas jest minimalny, można powiedzieć że go nie ma. 

Moja słoma jeszcze na polu nie skoszone stoi, zaraz deszcze przyjdą i będzie mokra. 

Zamiast kosić to czekają na nie wiadomo co 

bierz kosę i ognia na noc deszcz nadają...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v