Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, superfarmer02 napisał:

jak to robisz ? jedziesz z pełną, ważysz, wracasz do domu zwalasz i jedziesz drugi raz ważyć puste?

Wiem ile waży pusty zestaw i jadę tylko z pełnym. Różnica w kg tylko taka, że zależy ile paliwa w baku, reszta bez zmian.

W nocy z burzy 15mm, teraz słonecznie. 

Opublikowano
9 godzin temu, 6465 napisał:

Tego ducha puszczy to bym chętnie sprubował ale nie mam jak załatwić.

Jak zajechalem do kumpla to flache ju prawie konczyli. Zalapalem sie na 2 kielichy. Miedzyczasie ja do domu wróciłem pochowac sprzety i z powrotem w "gosci". To jego brat juz na stole zasypiał. Zaczelismy litr aronii i we dwoch zrobilismy. Mowi do mnie ze jak chce to mi 5l ducha moze zalatwic bo u nas ciężko osobom postronnym zdobyc taki trunek.

9 godzin temu, gregor1284 napisał:

Co Ty z wrogiem do kiekicha byś usiadł? 

Już nie. Wcześniej sie piło.

• Like 1
Opublikowano
13 godzin temu, marcin19071980 napisał:

Bardzo trwałe maszyny. U mnie we wsi gość ma takiego od niepamiętnych czasów, nowego kupił. Poprzerabiane wszystko co tylko się dało tak że niektóre nowe opryskiwacze mogły by się schować. 

Mi zależało na szerokiej lancy, minimum 18, a tu 24 to jeszcze lepiej. Tu jeszcze kola 48". Zbiornik mógłby być nawet 1000l, bo tego pewnie pelnego nie zaleje 🤣

Opublikowano
szymon09875 napisał:

32 minuty temu, TheraRolnik napisał:

No właśnie 2 lata czekałem i nie wiem czemu ale sam się nie zrobił 

Kręcę się dzis po Twoich stronach ale nigdzie chłopa w kasku nie widziałem 🤣

20210808_172942.jpg

Panie ile żeś dał i ile metrów

Opublikowano
1 godzinę temu, marulekk napisał:

Rysiek Nie wstawaj możesz spać popadało dzisiaj rano koszenie nie będzie

No, popadało 

Nie patrzałem jeszcze ile

Nawet w oddali błyskało.

Ten tydzień też pewno nie żniwny.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

No, popadało 

Nie patrzałem jeszcze ile

Nawet w oddali błyskało.

Ten tydzień też pewno nie żniwny.

W sobotę bedziesz charatał

Opublikowano
5 godzin temu, 6465 napisał:

A co ty robisz o 3 w nocy nad białym?🤔

Od piątku jestem na wakacjach. Z imprezy z taką fajną 40stką wracałem 

4 godziny temu, danielursus3p napisał:

Dzieki, ale dam se radę 🙃

Jak uważasz 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

4mm z rana i robota zj***na 🥴

Podobnie i u mnie ,ta chmura od Ciebie do mnie doszła jeszcze i parę razy huknęło. żniwa stop , w tym czasie macica zaagrafkowana😐

Opublikowano
12 godzin temu, 6465 napisał:

Leków już nie biorę, w przeciw wskazaniach mam tylko zakaz biernego i czynnego palenia. Tak jak pisałem dziś tylko degustowalem dla towarzystwa, bo na jakieś ostre picie to za wcześnie.

A Ty czasem na pikniku rodzinnym nie imprezowales bo czytałem że  w KP był 

Opublikowano
5 minut temu, Łolek napisał:

A Ty czasem na pikniku rodzinnym nie imprezowales bo czytałem że  w KP był 

Był piknik w gminie, ale gości przyjechały i siedzieliśmy w domu.

Opublikowano

Na deszczomierzu 22 za noc. Wczoraj przesychało to jak  na złość koło 10 na wieczór przylało

Przed chwilą, 6465 napisał:

Był piknik w gminie, ale gości przyjechały i siedzieliśmy w domu.

Te pikniki o szczepienie? Był i u mnie na wiosce jakoś nie po drodze mi było ,gdzie indziej zachaczyłem

Opublikowano

I znowu pada. Słoma drugi tydzień na pokosie leży i odpoczywa, a miała tylko doschnac. Zboże nie koszone i 3ci pokos lucerny jakiś taki stary się robi  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v