Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1601 sie mi spodobał.   ale nie zmieniam jak na razie.

1 minutę temu, Bananek napisał:

to taki jak marulka?

Opublikowano
7 godzin temu, marulekk napisał:

Na dziś koniec,  maszyna przedmuchana I nasmarowana, teraz nasmarować gardło 😝😝😝 

IMG_20210730_215017_9.jpg

@GRZES1545 pszenica bez zmian???

Jakby ktoś potrzebował kilka kilogramów rzepaku na poplon to zapraszam 😉

Bez zmian. Wykosiles rzepak🤠 Bedziesz kontynuował uprawę tą?

Opublikowano

Zachmurzone, chyba coś z tego popada, choć lepiej nie.

21 stopni.

Opublikowano

Kombajn stoi ,żniwa stoją ,w poniedziałek po sobotnim deszczu zasiliłem trawe ,to kutwa tylko popalone ,a w piz .. , ,u sąsiada nie podsiał ,to tylko pojedyńcze lucerny hulają ,a trawa też do ziemi przyspawana ,ale jasno zielona i żyje . Aktualnie 18 stopni ,a od 3 łażę w krótkim rękawku i,myślałem że tych stopni jest więcej .🤔 hmm . Jdę z jedno poidło  ,,podrasować''🧐

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

No wstałem, zaraz idę trzeba posmarować przedmuchać chłodnicę i filtry, dolać ropy i 11ha na dziś. 

Rysiek żeby cię ten lekki 💰 nie wykończył.🙊

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

A tam drogi. Jak masz trochę oleju w głowie to za 100zł złączysz wszystkie. Ja mam ciut starszą od twojej. 

IMG_20210728_154447.jpg

Jaki olej, syntetyczny czy minearal 🤔😝😝😝

Opublikowano
Bananek napisał:

Pierwszy sezon na złączkach robiłem. Myślałem, że sprzedam tę prasę w pizdziec tak mnie wnerwiła. Potem wpadłem na pomysł żeby te pasy skleić i do dziś mam spokój. 

jak się ten klej nazywa? czym rozwarstwia aż te pasy

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

rozdwajam (rozwarstwiam) pas z jednego końca tak na 20cm i wkładam pomiędzy te warstwy drugi koniec. oczywiście smaruję klejem zgodnie ze sztuką, czyli 3 warstwy i młotkuję.

czym to ściskasz to sklejone do czasu wyschnięcia i jaki klej stosujesz????

Ciekawa alternatywa 👍🏿

1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Bez zmian. Wykosiles rzepak🤠 Bedziesz kontynuował uprawę tą?

Tak, w czwartek wieczorem wykoszony, wczoraj sprzedany, będę tylko teraz mieszańca a nie populacje

Opublikowano
9 godzin temu, danielhaker napisał:

To prawie tyle, co u mnie ludzi we wsi 🙆‍♂️ O jaaa, każdy miałby własny kombajn xD

A u mnie na wsi to mniej ludzi niż 29 9_9

Opublikowano
13 minut temu, komizmo napisał:

Krwiopijcy się nachapią

A żebyś wiedział, ale nie mam gdzie trzymac wiecej to sprzedaje...

Gość z końca kolejki proponował 100 zł facetowi przedemna żeby sie z nim zamienil :D o 7 jak zaczeli sie zjezdzac to konca nie widac, nie wiedzialem ze tyle traktorów w okolicy jest :o

Opublikowano
1 godzinę temu, PAN88 napisał:

A za rok przeczytamy to samo-ostatni rok

ile bierzesz za supra z ha czy godziny 

Z godziny. 350 bez szarpacza 380 z szarpaczem. 

Opublikowano
13 minut temu, danielursus3p napisał:

Z godziny. 350 bez szarpacza 380 z szarpaczem. 

W zeszłym roku 300zł/h, w tym roku przedostatni Super we wsi 350. Jak pytałem gości co z hektara liczą to w moim przypadku bardziej się opłaci na godziny lub w najlepszym wypadku tak samo wyjdzie. Bo owszem z hektara sobie 450 czy 500 policzy ale jeszcze za małe kawałki sobie dolicza, że musi jeździć i wybrzydza. A za godziny w tym roku to za chwilę przeleci. Także miały być dwa zachodnie a będzie jeden Bajzon bo taniej wyjdzie i bez łaski. 

Opublikowano
17 minut temu, DANDYS napisał:

nie sprzedawajcie zboża, co dwa dni idzie w górę średnio 10zl, na skupie 850 u Duńczyka 950 pszenica

kosić nie mam czym bo na razie każdy swoje kosi. to do września 1000 złapie?

• Haha 1
Opublikowano
superfarmer02 napisał:

jak się ten klej nazywa? czym rozwarstwia aż te pasy

rozwarstwiam takim specjalnym narzędziem. se zrobiłem. coś na wzór kluczyka co kiedyś się konserwy otwierały. Klej to bonaterm multibond 22.

marulekk napisał:

czym to ściskasz to sklejone do czasu wyschnięcia i jaki klej stosujesz????

niczym nie ściskam. smaruję, przykładem (to trzeba zrobić dokładnie bo już nie oderwiesz, nawet jak delikatnie przyłożysz) i miejsce klejenia młotkuję zgodnie z instrukcją. po 30 minutach można już pracować na takim złączu.

Opublikowano

I popaprało może z 0.5l/m2 przerwa żniw gorsze że zapowiadają teraz bardzo deszczową pogodę 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v