Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, pafnucy napisał:

A co to i za ile? 

proponuj 500 i tradycyjnie ze śwagrem że pojedziesz :D

ten agregat to na jednym kole podporowym czy dwóch?

Edytowane przez Partyzant85
Opublikowano
Przed chwilą, Belaruss820 napisał:

Tez mam to samo. Tylko ze nie ma tych słupków tylko 3 kominy i dwie dziury. Siano pietrowo wchodzi,caly strop zawalony. Tregri nie bylo widac,ale jak wysprzatalem z kurzu i siana 20 letniego to sie pokazały. Juz nie pamiętam ile taczek wywiozłem tego syfu.

u nas tregry były akurat tak ułożone, że jak się za gówniarza siano luzem zrzucało, to razem z sianem spychało się ten syf, u Radka widzę że tregry akurat w drugą stronę

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, radekz200 napisał:

Kurła ale kiedyś to oszczędzali betonu 😛 toz tam skompe 10 cm betonu albo nawet 8 a na chałupie nowej 15 i drut na drucie 

jak Bys mieszał beton w drewnianej kastrze to byś też tylko 8 cm lał . Bo betoniarka to był pewno lusus w tamtych latach , a na chałupe to pewnie z gruch to i 15 lać można 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

To ty już kupuj drożdże w Biedronce żeby ci wystarczyło.😁

Mam dla ciebie sprzęt tylko trzeba z pokrzyw wyciągnąć.

IMG_20210725_120830_1.jpg

Gdzie i czemu tak drogo? Podjadziem z teściem zabierzem

Opublikowano
4 godziny temu, Uziu92 napisał:

noo bo u takiego to zarobku tyle że nie wiadomo co z kasą robić jak zapłaci 😂 nasieje jeden z drugim pitolcow po parę arów , jeszcze do około budynki płoty , kartofle warzywa , trzeba godzinę kręcić , rozjedziesz kołem trochę zboża albo jakiego kartofla i pretensja , albo potem że za drogo , albo jeszcze coś nie tak, jeszcze trzeba czekać żeby coś przyprowadził żeby wysypać , powinien się cieszyć że ktoś przyjechał a a nie pretensje 😄Pracę trzeba szanować ale jak wylęgnie to nie zawsze da się wszystko skosić , to się trząść o wiaderko zboża ? dla mnie to jest żenujące.

I takich ludzi szanuję i takich właśnie się powinno promować- każdy zakątek obsiany, obsadzony, jak leży i nie wykosi kombajnem to obowiązkowo kosa i cep, a w polu oprócz tego co musi wylecieć za kombajnem nie ma prawa zostać nic. Ja po kopaczce konnej czy kombajnie do ziemniaków brony, zbieram, potem kultywator i zbieram a jak przy orce coś zostanie na wierzchu to też się zbiera. Tak jak i po sadzeniu sadzarką- końce obrobione, ziemniaki na końcach ręcznie dosadzone, ale obszarnik nie ma na to czasu bo ma tego tyle, że sam nie wie ile. I co tam, po co, niech gnije a ja mam to w d... 

Opublikowano
26 minut temu, 6465 napisał:

Jak teść krowiarz to zajeżdżajta. Bo tanio nie będzie.

Krowiarz.

Opublikowano
6465 napisał:

1 godzinę temu, superfarmer02 napisał: ja podobna mikstura planuje jesienią opryskać jęczmień ozimy 🙃 To ty już kupuj drożdże w Biedronce żeby ci wystarczyło.😁

na 65a ziemniaków poszedł chyba cały karton bez 2 paczek w 2 dawkach no i efekt widac bo już balismy się że wogule nie uschną 😂 zobaczymy jak będzie w jęczmieniu, koszt nie duży a może cos pomoże

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Tak jak i po sadzeniu sadzarką- końce obrobione, ziemniaki na końcach ręcznie dosadzone

i kij z tym bo i tak to zjeździsz w kolejnych zabiegach.

Na siłę starasz się być staroświecki i szanować tradycję ale z internetu to chętnie korzystasz.

Opublikowano
1 minutę temu, Partyzant85 napisał:

i kij z tym bo i tak to zjeździsz w kolejnych zabiegach.

Na siłę starasz się być staroświecki i szanować tradycję ale z internetu to chętnie korzystasz.

W jakich zabiegach? Jedno obsypywanie? Po obsypywaniu tak samo końce obrabiane ręcznie.

Opublikowano
3 godziny temu, DANDYS napisał:

też. nie obejrzałem ani jednego filmika, tylko jak sie wyświetli filmik i te ich miniaturki

Tego starego jak tak posłuchać to ciekawe czy on tu się na forum nie udziela 🙊

Opublikowano
20 minut temu, gregor1284 napisał:

Tego starego jak tak posłuchać to ciekawe czy on tu się na forum nie udziela 🙊

Pod przykrywką @gregor1284

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

To może być. To jest talerzówka agro factory z walem daszkowym regulowanym hydraulicznie.

To tam nie uważata innych ludzi jak krowiorzy? Dyskryminacja

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

4 godziny temu, Uziu92 napisał:

noo bo u takiego to zarobku tyle że nie wiadomo co z kasą robić jak zapłaci 😂 nasieje jeden z drugim pitolcow po parę arów , jeszcze do około budynki płoty , kartofle warzywa , trzeba godzinę kręcić , rozjedziesz kołem trochę zboża albo jakiego kartofla i pretensja , albo potem że za drogo , albo jeszcze coś nie tak, jeszcze trzeba czekać żeby coś przyprowadził żeby wysypać , powinien się cieszyć że ktoś przyjechał a a nie pretensje 😄Pracę trzeba szanować ale jak wylęgnie to nie zawsze da się wszystko skosić , to się trząść o wiaderko zboża ? dla mnie to jest żenujące.

I takich ludzi szanuję i takich właśnie się powinno promować- każdy zakątek obsiany, obsadzony, jak leży i nie wykosi kombajnem to obowiązkowo kosa i cep, a w polu oprócz tego co musi wylecieć za kombajnem nie ma prawa zostać nic. Ja po kopaczce konnej czy kombajnie do ziemniaków brony, zbieram, potem kultywator i zbieram a jak przy orce coś zostanie na wierzchu to też się zbiera. Tak jak i po sadzeniu sadzarką- końce obrobione, ziemniaki na końcach ręcznie dosadzone, ale obszarnik nie ma na to czasu bo ma tego tyle, że sam nie wie ile. I co tam, po co, niech gnije a ja mam to w d... 

dokładna praca swoją drogą, ale niektórzy to po prostu skrobi dupy są i tyle. Przesadzają z tym co robią i jeszcze innych wkurzają

wiele lat braliśmy usługi czy mój ojciec i dziadek , ojciec od 6 ha zaczynał , i nikt nigdy nie latał za kombajnem czy prasa że coś źle robi czy kołem rozjechał , człowiek się cieszył że w ogóle przyjechał robić i robi. Nie można przesadzać , tyczy się to 2 stron

Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał:

U mnie krów jak na lekarstwo. A jak tu czytam to krowiarze same bogole będzie z kogo zedrzeć😁

Może i bogole, ale co to za życie dzień dnia w oborze. Lepiej lekkim chlebkiem żyć 😁

Opublikowano
4 minuty temu, danielursus3p napisał:

Może i bogole, ale co to za życie dzień dnia w oborze. Lepiej lekkim chlebkiem żyć 😁

Ja już od 16 sierpnia mógł bym lekki 🍞 zaczynać. E mam problem z oglądaniem się na boki. I przechodzi koło nosa.

Muszę jeszcze trochę wydobrzeć.

Opublikowano (edytowane)

To na miasto nie jedź, bo jak się zaczniesz rozglądać za ładnymi dziewczynami, to ci szwy puszczą, lepiej siedź w domu :D

lyfDvRtEQLf2BQHQ.jpg

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v