Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Jakby miał mi z wózkiem przyjeżdżać, połowę stajania zagnieść przy podpinaniu hedera bo nie ma gdzie wjechać aby podpiąć to wolę ugorem puścić i raz w roku kosić kosiarką bo wielkie g się umłóci z tego nagniecionego i jeszcze połowy nie wybierze nawet.

Nie przesadzaj, sam na jednym kawałku podpinałem, cofnąłem wózkiem w zboże, kombajnem zajechałem z boku, potem wózek precz, podebrałem zboże i po ptokach, no ile wygniótł, wiaderko? toż nikt ci na środku pola się nie spina.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
6 minut temu, kizak napisał:

Ja to nie rozumiem jak zrobić 2 tys .😉 u mnie chodzi 3 i chyba z 60 wyjdzie na rok i to tylko tam gdzie trzeba😐

Od 5 stycznia do dziś zrobiłem 27 tyś km 🤔 i nie wiadomo gdzie 

Opublikowano
Przed chwilą, deSilva napisał:

Nie przesadzaj, sam na jednym kawałku podpinałem, cofnąłem wózkiem w zboże, kombajnem zajechałem z boku, potem wózek precz, podebrałem zboże i po ptokach, no ile wygniótł, wiaderko?

Nie możliwe, z worek albo dwa na pewno w ziemi zostanie, dla mnie jeden worek to już dużo. 

Opublikowano (edytowane)

Żeby worek naleciał, to jak będzie ci ktoś młócił, to zobacz ile musi odjechać i się sam przekonasz. Zresztą nie chcesz strat? kosa i wykoś mu tak by się miał gdzie złożyć i wszyscy będą zadowoleni.  :P

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

1kg cukru, 4litry wody, 10dag drożdży 🤷‍♂️ na tych śmierdzielach to z miesiąc musi postać. Ale mamy jeszcze drożdże turbo! 48h postoi i drugie 48 na klarowanie 

ta receptura dobra do gardła nie na rośliny bo ich położy

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Nie możliwe, z worek albo dwa na pewno w ziemi zostanie, dla mnie jeden worek to już dużo. 

Z wiaderko 5l. Chyba że mówisz o worku do odkurzacza 

Opublikowano
2 minuty temu, deSilva napisał:

Zresztą nie chcesz strat? kosa i wykoś mu tak by się miał gdzie złożyć i wszyscy będą zadowoleni.

W tym roku będzie tradycyjnie na większości- heder na kombajnie bez żadnych wózków, przyjeżdża i od razu hajda w zboże.

Opublikowano (edytowane)

Niejeden na drodze więcej zgubi z dziurawych przyczep niż mu kombajn wygniecie

Edytowane przez deSilva
Opublikowano (edytowane)

Dlatego mam plandeki pozakładane. Ile się z plandeki wybierze wiaderkami to się wybierze, resztki kurom, koło wozu czy przyczepki przy zrzucaniu plandeka położona, że jakby coś spadło to nie poleciało do trawy, zawsze parę ziaren jest.

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano

Dobrze że szanujesz ziarno, ale nieraz i małe straty muszą być.

Opublikowano

To sobie nie koś. U nas jeszcze są łasi na zarobek szanujący ziarno i czyjąś robotę.

Opublikowano

Mój dziadek, gospodarz jeszcze przedwojenny, jak przyszły na wsi do użytku kosiarki, zarzucił grabienie kłosów na ściernisku. Pytali go, dlaczego taki gospodarz, jeden z najwiekszych w gminie, marnotrawi tyle kłosów, na hektarze kosz się nazbiera. Powiedział, że "jak się nie najesz , to się nie naliżesz"

Trzeba dbać, żeby nie gubić ziarna, żeby kombajn był dobrze ustawiony, ale jak na hektarze stracę godzinę czasu, albo wiadro zboża, to wybór jest prosty. Doba ma tylko 24 godziny i nie da się tego zmienić. A do skrobigarczków też nie jeżdżę kosić, nie warto. Starasz się w dwójnasób, a on i tak wiecznie niezadowolony.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

Mój dziadek, gospodarz jeszcze przedwojenny, jak przyszły na wsi do użytku kosiarki, zarzucił grabienie kłosów na ściernisku. Pytali go, dlaczego taki gospodarz, jeden z najwiekszych w gminie, marnotrawi tyle kłosów, na hektarze kosz się nazbiera. Powiedział, że "jak się nie najesz , to się nie naliżesz"

U nas to u wszystkich przetrwało do ery kombajnów. Przyjdzie czas zlikwidować albo kupować coś swojego bo jak wszyscy będą "udziwniać" to niech się gonią i nie ma się co przed nimi płaszczyć aby przyjechali i zrobili na odwal się.

Opublikowano (edytowane)

U nas to u wszystkich przetrwało do ery kombajnów. Przyjdzie czas zlikwidować albo kupować coś swojego bo jak wszyscy będą "udziwniać" to niech się gonią i nie ma się co przed nimi płaszczyć aby przyjechali i zrobili na odwal się.

Nie mówię "na odwal się", ale dla niektórych każda robota jest taka, wiecznie niezadowoleni, wiecznie im nie dogodzisz. Jakbys się nie starał, jest źle. Czasami mam takim ochotę wręczyć paczkę prezerwatyw, żeby się nie rozmnażali

Ja w tym roku pryskałem ziemniaki 2x od stonki i przy okazji "od grzyba", raz tylko miedzianem, drugi raz strobiluryną i zielono. Popryskałem też żony pomidory i choroby nie widać

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

Nie mówię "na odwal się", ale dla niektórych każda robota jest taka, wiecznie niezadowoleni, wiecznie im nie dogodzisz. Jakbys się nie starał, jest źle. Czasami mam takim ochotę wręczyć paczkę prezerwatyw, żeby się nie rozmnażali

Mi wiele nie trzeba- aby nie zagniótł, dobrze ustawił i wycelował na furmankę przy sypaniu. Słomę pod prasę to sobie podgrabię, z tym problemu nie ma, rogi kosą obkoszę.

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

To sobie nie koś. U nas jeszcze są łasi na zarobek szanujący ziarno i czyjąś robotę.

noo bo u takiego to zarobku tyle że nie wiadomo co z kasą robić jak zapłaci 😂 nasieje jeden z drugim pitolcow po parę arów , jeszcze do około budynki płoty , kartofle warzywa , trzeba godzinę kręcić , rozjedziesz kołem trochę zboża albo jakiego kartofla i pretensja , albo potem że za drogo , albo jeszcze coś nie tak, jeszcze trzeba czekać żeby coś przyprowadził żeby wysypać , powinien się cieszyć że ktoś przyjechał a a nie pretensje 😄Pracę trzeba szanować ale jak wylęgnie to nie zawsze da się wszystko skosić , to się trząść o wiaderko zboża ? dla mnie to jest żenujące.

• Like 2
Opublikowano

To co kombajn zgubi to jeszcze mało, ja przed zrywaniem scierni zawsze sieję gorczycę, owies. Więc straty się nie marnują bo potem jest co przyorać. W tym roku grad nam poplony rozsał to i gorczycę chyba odpuszczę

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

U mnie to samo 20mm, kiełkuje?

Głupio to zabrzmi ale 30 ziarenek wrzuciłem z  ziemią w doniczkę położyłem na mauzerze i przez dzisiejszą ulewę wszystko mi wypłukało na zewnątrz wyleciało ale na podwórku co mi się gdzieniegdzie po rozsypywał to kiełkuje 😉

Opublikowano
jahooo napisał:

Ja w tym roku pryskałem ziemniaki 2x od stonki i przy okazji "od grzyba", raz tylko miedzianem, drugi raz strobiluryną i zielono. Popryskałem też żony pomidory i choroby nie widać

takich łatwo poznać , co rok ktoś inny im kosi

Opublikowano
54 minuty temu, Uziu92 napisał:

korbanek jokerowi kombajn przywiózł , może i mi by przywiózł, też bym protestował jak idzie nim koszenie 👍

Wcześniej musisz jakiś wspaniałe głupie filmy ze 2 nagrać na YouTube to może ci dadzą 🤣

Opublikowano (edytowane)

ja kopałem kartofle anką to miałem klientke to co kika rządków sprawdzała motyką czy kartofli nie ma  w ziemi ,   troche wkurwiajace to było ale kilka lat jej kopałem , nie którzy słome odwalali czy ziarna nie ma a koszenia raptem pół hektara 

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v