Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Bananek napisał:

same bóle pupy :D

A o co? Są lepsze kombajny jak claas

Opublikowano
3 minuty temu, sumek666 napisał:

@Rolnik200598 a tyś widział kiedyś kombajn większy jak bizon? 

Np taki Lexion z hederem 10,8m? 

Weź ty się zastanów zanim się odezwiesz i rozwiejesz wszelkie wątpliwości

Nie moja wina, że u Was same obszarniki. U nas takich nie ma i swoje zdanie podtrzymuję. Jeżdżą same Bizony, małe Claasy, dwa NH z hederem 4m. I po co komu w takim kombajnie wózek- jeszcze dwa-trzy lata temu widok nie spotykany. Gdyby nie prywatna inicjatywa pewnego gościa zatrudnionego w policji to by dalej był spokój jak i wcześniej.

7 minut temu, akooo napisał:

taka moda bo i ruch większy i kombajny większe są. Trzeba trochę mieć wyobraźni i o bezpieczeństwo zadbać, nie być egoista. Gdzieś tam napewno znajdzie się miejsce aby to zrobić. zawsze można na polu kawałek nie obsiewac aby mógł se podpiąć. Mówię wszystko rozumiem i nie chodzi o jakieś bizon czy podobne ale o duże maszyny. Z jednej strony tacy nowocześni oh i ah a z drugiej wychodzi szydlo z worka jeżeli trzeba wyjść poza własne ja.

Pola nie obsiewać, śmieszny jesteś.

@jacus Koło 18 popadało, 2mm nasiurało.

Opublikowano

w nocy 20 mm, trawa i qq cieszy się,by zboże kosil a tak jakieś dupne roboty wymyśla się ,jakieś felgi malowania ,sprawdzanie świateł ,poidła ,ooooo może oleje powymieniam ,już kutwa komplety leżą ze dwa miesiące ,,o o idę ,ale parno

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

@stempos1980 zobacz🙆

IMG_20210729_100158.jpg

To u Ciebie? Na przyszły rok heja drożdże co tydzień. Ci pokażę popołudniu jak moje wyglądają, co tydzień zabieg drożdżami.

Opublikowano

U mnie to jedynie kawałek folii może by uratowało sytuację. Może kiedyś.

Przed chwilą, Rolnik200598 napisał:

To u Ciebie? Na przyszły rok heja drożdże co tydzień. Ci pokażę popołudniu jak moje wyglądają, co tydzień zabieg drożdżami.

Ok a paczuszka na ile litrów wody?

Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Ok a paczuszka na ile litrów wody?

100g na 10l wody. Pryskać można do woli, zabieg co tydzień jest wystarczający, można tym pryskać praktycznie wszystko. Na ogórki się dobrze też sprawdza.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

Tak a gdzie ma ten heder odpiąć? Po moim zbożu jeździć? Dawniej sobie radzili to i teraz powinni- kombajn jedzie zjazd na bok i koniec. Dopiero drugi rok u nas to wchodzi głównie za sprawą pewnego nadgorliwego "psa"... Już mu kiedyś gębę obili ale dalej chojrakuje. A czyjeś bezpieczeństwo- nie mój problem. Ten co jedzie za kierownicą, zarówno kombajnista jak i kierowca powinni uważać. Jakoś wcześniej wszyscy z hederami jeździli i nie było problemu- teraz nagle wielkie halo i bezpieczeństwo. Tym bardziej, że tylko w RSP Claasy hedery szersze mają. Partyzantka i prowizorka to najlepsze rozwiązania na lata. Jednym słowem- mi kombajn jadący z hederem nie przeszkadza i osobiście od nikogo tego nie wymagam- kombajn jedzie to grzecznie zjeżdżam na bok.

22 stopnie, lekkie chmury, w nocy deszcz ominął.

No nie te czasy, raz że jest nieporównywalnie większy ruch co kiedyś, samochody i szybkość też inna, kombajny pomijając już Bizona, chociaż i to całości ma ze 4,5 m, mają dużo większe hedery, nie na każdej drodze da się mu schować, kombajnista ma obowiązek odpiąć heder i tyle, nie ma dyskusji jak kogoś przyhaczy, buli z własnej kieszeni ino furczy, ciekawe jakbyś tak jechał dobrym samochodem a kombajnista by cię zapędził gdzieś do rowu albo w krzaki.

Opublikowano
20 minut temu, deSilva napisał:

4,5 m,

Z rozdzielaczem łanu 4,90 m , mierzyłem kiedyś z ciekawości czy w bramę wejdzie.

Opublikowano
Przed chwilą, deSilva napisał:

ciekawe jakbyś tak jechał dobrym samochodem a kombajnista by cię zapędził gdzieś do rowu albo w krzaki.

Nie jeżdżę dobrym samochodem i nigdy nie będę- lepiej trupa dorzynać niż wydawać więcej niż 20 tysięcy na auto. Nie żal, że się ubrudzi, porysuje.

Jakoś jeszcze niedawno jeździli i nic się nie działo- ciekawe czemu?

Opublikowano

Lepiej nowszym, uwierz taniej wychodzi jak starym trupem. Chyba że przebieg roczny to 2 tyś km to może i masz rację.

Opublikowano
23 minuty temu, stempos1980 napisał:

Koledzy potrzebna wyrzynarka do użytku domowego ale taka żeby wytrzymał i nie za miliony

graphite. Mam i sporo używam. Przynajmniej kabla będzie wystarczająco.

Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

Lepiej nowszym, uwierz taniej wychodzi jak starym trupem. Chyba że przebieg roczny to 2 tyś km to może i masz rację.

Więcej niż 4000-5000km nie robię, Dajhajsu zostaje aż go nie zajeżdżę. W zasadzie tylko gaz i trochę benzyny, raz w roku do "szpeca" aby przeglądnął i zrobił co trzeba. Przeważnie oprócz filtrów, olejów nie ma nic poważniejszego. Po drugie nie żal wrzucić worki z nawozem, królika puścić czy kury albo kurczaki przywieźć, a i jak ktoś obetrze to płaczu nie ma.

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Nie jeżdżę dobrym samochodem i nigdy nie będę- lepiej trupa dorzynać niż wydawać więcej niż 20 tysięcy na auto. Nie żal, że się ubrudzi, porysuje.

Jakoś jeszcze niedawno jeździli i nic się nie działo- ciekawe czemu?

Jeździli ale ile jest wypadków z udziałem kombajnów, czyli coś nie tak, że ty nie jeździsz to mały pikuś, ale jedź kombajnem z hederem i uszkodź komuś bardzo drogie auto, to odechce ci się gospodarki.

Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

Ja to nie rozumiem jak zrobić 2 tys .😉 u mnie chodzi 3 i chyba z 60 wyjdzie na rok i to tylko tam gdzie trzeba😐

Opublikowano
6 minut temu, Rolnik200598 napisał:

100g na 10l wody. Pryskać można do woli, zabieg co tydzień jest wystarczający, można tym pryskać praktycznie wszystko. Na ogórki się dobrze też sprawdza.

szkoda że wcześniej tego nie wiedziałem. woda musi być ciepła i ile taki roztwór może stać czy wypryskać wszystko cukier dodać?

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, Andpol napisał:

szkoda że wcześniej tego nie wiedziałem. woda musi być ciepła i ile taki roztwór może stać czy wypryskać wszystko cukier dodać?

Ja rozrabiam i od razu pryskam, woda zimna może być ale w cieplejszej lepiej się rozpuszcza, nic do tego nie dodaję.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, danielursus3p napisał:

Z rozdzielaczem łanu 4,90 m , mierzyłem kiedyś z ciekawości czy w bramę wejdzie.

No, to teraz ile musi mieć droga żeby się z TIRem wyminąć. TIR się nie schowa, bo z rowu nie wyjedzie.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
2 minuty temu, deSilva napisał:

Jeździli ale ile jest wypadków z udziałem kombajnów, czyli coś nie tak, że ty nie jeździsz to mały pikuś, ale jedź kombajnem z hederem i uszkodź komuś bardzo drogie auto, to odechce ci się gospodarki.

Jakby miał mi z wózkiem przyjeżdżać, połowę stajania zagnieść przy podpinaniu hedera bo nie ma gdzie wjechać aby podpiąć to wolę ugorem puścić i raz w roku kosić kosiarką bo wielkie g się umłóci z tego nagniecionego i jeszcze połowy nie wybierze nawet.

Opublikowano
3 minuty temu, Andpol napisał:

1kg cukru, 4litry wody, 10dag drożdży 🤷‍♂️ na tych śmierdzielach to z miesiąc musi postać. Ale mamy jeszcze drożdże turbo! 48h postoi i drugie 48 na klarowanie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v