Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, bratrolnika napisał:

Tak, na Wawrzyńca

Kiedyś to u nich odpust trwał 3 dni

W mojej parafii Rodzinnej też jest na Wawrzyńca .

A w tej w poniedziałek mam na Anny czyli długi weekend 🤔

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Bananek napisał:

co zaczynasz? zdjęcia robić?

Ha ha☹️

Opublikowano
7 minut temu, Bananek napisał:

@6465 jak tam Tomek się czujesz po zabiegu?

Po wiem ci że słabo. Ale trzeba cierpieć. Nie mam wyjścia.

Przed chwilą, Łolek napisał:

To gdzie  Ty  parafię masz

Tam gdzie mieszkam. Mam gminę, parafie, szkole, bank i biedronkę.

Opublikowano

Napisałem do szkodomierza czy mogę zostawić 0.5 kado kontroli a 2.2 ha wykosić to nic nie odpisał.

Kurła chyba będę kosił bo zaczyna porastać ten co leży w ziemi.

Pal licho te parę zł.

17 minut temu, 6465 napisał:

Po wiem ci że słabo. Ale trzeba cierpieć. Nie mam wyjścia.

Tam gdzie mieszkam. Mam gminę, parafie, szkole, bank i biedronkę.

A lidl😎

Opublikowano
5 minut temu, bratrolnika napisał:

I kiedyś jeszcze autozlom był

Trzeba było garaż wynająć i przyczepy spawać😁

4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

A lidl😎

No jeszcze nie ma. Do Lidla 15km. Ale za to jest jeszcze Dino.🙄

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał:

A nie lepiej poczekać tydzień i sypać od razu w big bagi?

I tak muszę robić to ręcznie, mieszanki 60 ary a jak pójdzie deszcz to będzie po ptokach, jęczmień i tak jest kruchy na kłosach. 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, jarecki napisał:

zdjecia zrób w razie czego .

To nic nieda.

Dzwoniłem do ubezpieczyciela 

Pół godz w kolejce zanim odebrali słuchał brzdękania i pytam ile od zgłoszenia szkody będzie oszacować to do tyg nie ma szans, pytam czy moźna kosić bo za tydzień to tylko talerzówka to dała mejla do szkodomierza jak pozwoli to tak.

Tel nie mogą rozdawać zeby spytać, a na mejla hvja odpisze.

Opublikowano

Nie. Zarosło pokrzywami i krzaczory zaczynają Puszczać. Szkoda tego i biuro było i garaż z kanałem. 

A Zbyszka to jakoś na jesieni spotkałem w Biedronce w Łowiczu. U nas to się jakoś nie pojawia.

• Thanks 1
Opublikowano
bratrolnika napisał:

5 minut temu, 6465 napisał:

Trzeba było garaż wynająć i przyczepy spawać😁

Mile wspomnienia mam związane z tamtym miejscem

Szkoda ze to teraz wszystko niszczeje

Ktoś to kupił w końcu???

z kim tam się bawiłeś w lekarza 😃

Opublikowano

ja dziś oficjalnie po żniwach 🙃

6465 napisał:

Ja sypie w germańskie silosy płaskodenne bez żadnego wentylowania. Stoją w stodole i nie są nakryte. I nigdy nie miałem problemu ze gorące zboże albo lecieć nie chce. Ale ja żniwa zaczynam jak nie jeden już kończy. Staram się ogarnąć do odpustu 10 sierpnia.

też mam te 🇩🇪 śilosy. zajebista sprawa, ja za rok się wyciąga. to pachnie jak by z kombajnu leciało

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

ja dziś oficjalnie po żniwach 🙃

też mam te 🇩🇪 śilosy. za***ista sprawa, ja za rok się wyciąga. to pachnie jak by z kombajnu leciało

To pal lawerde i zajeżdżaj do mnie 10ha do skoszenia. Tylko jeszcze nie wiem kiedy. Kombajn bez awaryjnie latał. Pochwal się ile za niego dałeś. Podoba on mi się.

Opublikowano
27 minut temu, 6465 napisał:

Pewnie każdy ma swój sposób i ja to szanuje. Nie lubię naprowadzać na siłę na swój tok myślenia.

Boję się że pójdzie to samo co u Ryśka i szkoda by było, tym bardziej że nie ubezpieczone. 

Nawet jak będzie trzeba rozrzucić po stodole to i tak niewiele roboty. 

Kuzyn pisał że koszą ludzie zboża, ziarno suche ale słoma taka sobie. 

Trzeba zawieść na Warszawę 😂

IMG_20210720_202909.jpg

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v