Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał:

@danielursus3p

Na Stoczku pewnie padało bo czarno aż było w tamtą stronę 

Chyba nie bardzo. Byłem późnym wieczorkiem w cpnie sąsiadowi po gorzałke. Wioska obok mnie widać najbardziej obfita w deszcz dziś była. Ciekawe jak na polach w LLU bliżej S Ł. Jutro się przejade zobaczyć 

2 godziny temu, slawek74 napisał:

w łeb się kluczem pirdyknąłem i jeszcze brzęczy łuk brwiowy rozwalony... 🤪🙄

Coś ty Sławek narobił. Kokokoli się opił i szajba odbiła?

Opublikowano
3 godziny temu, gregor1284 napisał:

Kurla o mały włos nie doszło do tragedi przez ten brak hamulców. Z 60 zabitych i 80 rannych by napewno było 🙉🙈

received_552249055950776.jpeg

Do więźnia byś poszedł 👮🕵️

Opublikowano
Karol6130 napisał:

Ma, ale jemu to nie przeszkadza bo średnia się zmieści😂

u mnie sąsiad non stop doi ''jak chce '' raz o 12 raz o 17 kiedy się wyśpi lub obrobi to obrządza czasem to trzy razy na dwa dni i to coraz częściej w ciągu roku to więcej niż ''tydzień'' zgubi

Opublikowano
HF86 napisał:

Nic nie siane pod drugi a po niedzieli trzeba kosic. Rośnie toto jak szalone to i dziś małego producenta obornika dokupilem.

no u mnie coś nie chciało rosnąć. zresztą ja kosilem przecież później niż ty, a potem spiekota przyszła.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, radekz200 napisał:

Ale ja kupiłem gotowca 😛😛

To na jakąś tęgą babę Ci model sprzedali

9 godzin temu, Ursus932 napisał:

Czy to takie coś dziwnego 🤔 u nas też kiedyś ludzie podobnie sobie radzili

To ja takich czasów nie pamiętam, u nas w cywilizacja

9 godzin temu, Karol6130 napisał:

U nas jeden popił i rodzina go musiała jakoś przywieść z lasu, wsadzili na dwukółkę, przywieźli do domu, wstawili wózek do stodoły, nakryli pierzyną i trzeźwiał przez noc 😂

Wujas kiedyś opowiadał jak za komuny z energomontażu dostali delegacje i lecieli starem z Sochaczewa gdzieś na Bydgoszcz. I kawałek od Sochaczewa znaleźli pijaka na środku drogi, rowerem przykrytego. Wsadzili go na pakę, i wysadzili gdzieś pod Bydgoszczą, tak samo go ułożyli, przykryli rowerem, tyle że nie na drodze a w rowie, gosc nawet się nie obudził

Edytowane przez bratrolnika
  • Haha 2
Opublikowano
bratrolnika napisał:

Wujas kiedyś opowiadał jak za komuny z energomontażu dostali delegacje i lecieli starem z Sochaczewa gdzieś na Bydgoszcz. I kawałek od Sochaczewa znaleźli pijaka na środku drogi, rowerem przykrytego. Wsadzili go na pakę, i wysadzili gdzieś pod Bydgoszczą, tak samo go ułożyli, przykryli rowerem, tyle że nie na drodze a w rowie.

ta anegdota krąży już chyba we wszystkich województwach i chyba każdego wujek tak robił. 😉

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Bananek napisał:

no u mnie coś nie chciało rosnąć. zresztą ja kosilem przecież później niż ty, a potem spiekota przyszła.

Czego tam nasypales na te otawy?

Opublikowano
HF86 napisał:

12 minut temu, Bananek napisał:

Czego tam nasypales na te otawy?

A dał saletry. żadnych tam udziwnień.

Opublikowano
49 minut temu, glicer napisał:

Koledzy,wiem ze nie na temat ale sie zapytam.Kilku moich kolegow miało kontrole,i do dziś nie mają dopłat.Jak to możliwe?

Tydzień temu ostatnia rata wpłynęła 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, pedro2 napisał:

Za jaką rentę? 🤔 Ale daje już 35mm 

Chodzi oto ze jak pisze w akcje ze rodzice przepisują ci gospodarstwo zeby brać 100% renty czy emerytury to choć w akcje pisze ze darowizna ale sondy traktują to jako ze za coś i taki akt nie jest traktowany jako darowizna.

gospodarstwo-rolne-a-zachowek-po-14.02.2

U mnie nie pada w nocy 20l spadło.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano

Tu akurat nie masz racji, jest to szczególny rodzaj darowizny. Jak masz ziemię po rodzicach przepisaną tylko na ciebie i w akcie notarialnym nie ma małżonki, to jest to twój majątek osobisty , nie wchodzi w skład wspólnoty małżeńskiej. A sądy u nas to jeszcze wiele się muszą nauczyć, co sąd to inny wyrok w tej samej sprawie.

Opublikowano
Piotrek1975 napisał:

kurła u mnie to leję oporowo🌧

to po co tyle się ochlałeś 🤔😁😉 u mnie raz pada raz nie a to siąpi czasem LLU

glicer napisał:

Koledzy,wiem ze nie na temat ale sie zapytam.Kilku moich kolegow miało kontrole,i do dziś nie mają dopłat.Jak to możliwe?

niech dzwonią i się upominają też raz po kontroli do końca czerwca nie było kasy papiery gdzieś utknęły dzwoniłem do kierownika amiru i ruszyło

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jahooo napisał:

Tu akurat nie masz racji, jest to szczególny rodzaj darowizny. Jak masz ziemię po rodzicach przepisaną tylko na ciebie i w akcie notarialnym nie ma małżonki, to jest to twój majątek osobisty , nie wchodzi w skład wspólnoty małżeńskiej. A sądy u nas to jeszcze wiele się muszą nauczyć, co sąd to inny wyrok w tej samej sprawie.

To nie chodzi o zonę tylko o rodzinę brata siostre czy szwagra który się ożenił z twoją siostrą i może namawiać do złego lub jakaś zła baba by wyszła za mąż za twojego brata i tez by go mogła namawiać.

Teraz te takie społeczeństwo to bez honoru,daj palca to zaraz całą rękę weżną.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v