Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Broda go dyskwalifikuje 🤫

Się nie zna 🤦‍♂️

Opublikowano

Ja jeszcze nie chodził. Popatrzylem z okna w domu to widać że parę placy żyta powalone, ciekawe jak to dalej wygląda 

Opublikowano
12 godzin temu, danielursus3p napisał:

Mało tego, każdy pier**li bo dopłaty do rolnictwa są. No są , ale korzyść największą mają na tym mieszczuchy. Dlaczego o tym się nie mówi? Zabrać dopłaty do rolnictwa, 500+ wszystkim, socjale ubogim i mamy biedę w Polsce jak sam sk***ysyn. Mleko w sklepie po 15 zł/l chleb po 10 będzie, szynka, kiełbasa po 80 zł/kg. Ilu teraz tu z was na forum jest na tyle odważnych aby teraz się tego wyrzec, dopłat i 500+ i innych tego typu? I to będzie nie uniknione jak nie będzie dopłat i socjali bo i nie będzie komu tej pszeniczki siać bez pewnego 1000 zł zysku. Cena pszenicy doszlaby do 1800 zł i byki po 20 zł kg. Teraz wydaje się to abstrakcja jak to czytacie, ale tak jest stworzony cały ten system. I ch*ja wam da robota na 3 etatach. 

Już kilka lat temu o tym pisałem. Zabrać każdy socjal (pozostawić może 1% przypadków ciężkich chorób i niepełnosprawności). I do roboty. Jak dbasz , tak masz. A każdy więzień pozbawiony praw publicznych, z rana tira piachu przerzucić w zamian za śniadanko. Po miesiącu jak nie będzie fikał, to dostanie poduszkę do spania.

• Like 2
Opublikowano

Trawa nasienna u znajomego wyłożyło w pień 4ha, kupkówka. Będzie co z tego? Potargana okropnie na wszystkie strony. 

Wczoraj zrobiłem chłopu 10 bel miało być siano, radziłem owinąć, nie chciał. Dzisiaj z samego rana przyleciał żeby owijać bo się grzeje. Kuźwa o niczym innym nie marzę przy niedzieli. Żeby to choć z 30szt

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jacek1296 napisał:

Już kilka lat temu o tym pisałem. Zabrać każdy socjal (pozostawić może 1% przypadków ciężkich chorób i niepełnosprawności). I do roboty. Jak dbasz , tak masz. A każdy więzień pozbawiony praw publicznych, z rana tira piachu przerzucić w zamian za śniadanko. Po miesiącu jak nie będzie fikał, to dostanie poduszkę do spania.

ta , już tak było miliony polaków wyjechało za granice a dziś nie ma ludzi do pracy , chyba żę chcesz drugiej ukrainy.  już to przerabialiśmy .  pamietajcie żę  ludzie kupują  dużo to sklepy mogą zejść z marży na pojedyńczym produkcie na czym wszyscy korzystamy 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 minutę temu, DANDYS napisał:

nie ma ludzi i nie będzie , trochę za praca dzwoniłem że ch*ja płacą to jak niewolnik,

Się narobiło dziadbiznesmenów to teraz jest jak jest. 2/3 tych dziadów zaniżających ceny wy***rdolić i sytuacja zacznie się poprawiać. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, szymon09875 napisał:

"Dajcie spokój z ta polityka od samego rana" Jak to Ala w pieniądze to nie wszystko mówiła.

Jest jakiś diler versatile w Polsce czy sami to z canady importujecie?

Edytowane przez 6465
Opublikowano
1 godzinę temu, FarmerDyzio napisał:

jak Ty w robocie to tutaj na af siedzisz 😂

Nie bardzo rozumiem, zazdrościsz??? Płacą mi za czuwanie, i bycie na miejscu.

To tak jakbyś poszedł do strażaków z PSP i powiedział im że siedzą bezużyteczne w remizie

1 godzinę temu, 6465 napisał:

Chłopie ja Ją widział a nawet i imię poznał, jak byś miał dostęp to byś gryzł jak Reksio boczek.😉

Mówisz??? Szymon, ja te ośkę to jednak wezmę, nawet sam odbiorę (jak cię w domu nie bedzie)

• Haha 3
Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Nie daleko mnie ostatnio chłop wracał z ryb i prawdopodobnie potknął się i tak upadł że krtania uderzyl w rant wiaderka. Sekcja miał robiona ale nienwiem co wyszło. Córka go znalazła, zawsze o tej samej godzinie wracał, a wtedy sie spoznial i sie zaniepokoili.

Trza chyba pewne kontakty handlowe urwać, bo kobita sie bardzo nachalna robi... a to nic dobrego nie wróży. 

1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Jak będą chcieli żeby ojciec jeszcze pożył to przyjadą i pomogą. A jak się męczyć, prosić żeby ktoś pomógł do kibla iść, to może lepiej wcześniej zejść 

Nie zawsze tak fajnie  wyglada starość, nie raz i z kibla trzeba było i podnieść...

Dwa domy dalej samotnie mieszkala babcia miała kilkoro dzieci odwiedzali raz na 3 mięs i zmarła tak że  przewróciła się na grzejnik elektryczny przyjarała się ale nie spaliła po tygodniu obcy czlowiek znalazł ją. Ja nie chciał bym w samotności umierać czy z głodu. Wiem tyle że  na starość starsi potrzebują często stałej opieki jak dzieci.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

Nie zawsze tak fajnie  wyglada starość, nie raz i z kibla trzeba było i podnieść

Ja wiem, rozumiem. Dlatego też pisze ze wolałbym zejść z tego swiata wczesniej, niz być dla kogoś ciężarem

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Też  bym tak chciał i żeby z małżonką w tym czasie żeby  jedno bez drugiego nie tęskniło. Ale nie ma co o śmierci gadać, trzeba żyć dzieci wychować i coś po sobie zostawić.

Racja👍 (lajki mi się skończyły, więc nie mogę dać)

@gregor1284 zobacz jakie perełki na złomie mam dla ciebie

20210613_091706.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v