Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak ale 7ph to już szkodzi tam gdzie pół roku leżała kupa.A tak to super na takie piachy jak żwirownia lub ugory gdzie coś byś posiał i by wzeszło i potem żółkło i uschło to wystarczy  raz zastosować ze 100t i już można jakiś plon zbierać gdzie nic by wcześniej nie urosło

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
11 godzin temu, robert55555 napisał:

Dokładnie tak.

Nie zastanawia was skąd rząd ma tyle kasy na wszystkie tarcze? Na koszty leczenia Covid? Ile kasy idzie na szczepionki?

Przecież każdy rząd narzekał na brak kasy? Raptem się znalazła? Cichy dodruk? Pożyczki? Sprzedaż z Anglii zlota?

Poczekaj jeszcze trochę, tak nam dowalą podatkami i inflacją, że odechce się tarcz, 500+ i całej reszty socjalu. Oni mają kasę w naszych kieszeniach 

10 godzin temu, danielursus3p napisał:

Za to że sobie dzierzawil pole które kupiłem, a pytałem czy chce kupić bo jak nie to ja kupię. Tak nie chciał że teraz się nie odzywa 

Głupota ludzka nie zna granic, taki idiota to i podpalić kiedy może 😲 u mnie wczoraj sąsiad po 70tce na polu z mordą dlaczego jak jeżdżę drogą to jadę 20cm obok jego pola, a nie po drugiej stronie drogi gdzie jeszcze metr jest do sąsiada. 🙆 Bo on by chciał się podorać w drogę bo mu mało. Kilka lat temu wytyczona... 

Pięknie pada deszczyk 👍

Opublikowano

Z dużej chmury mały deszcz. 

Choć dobre i to. Spadło 7mm. Niby jutro ma poprawić.

Opublikowano
23 minuty temu, pedro2 napisał:

Poczekaj jeszcze trochę, tak nam dowalą podatkami i inflacją, że odechce się tarcz, 500+ i całej reszty socjalu. Oni mają kasę w naszych kieszeniach 

a skąd się wzięła kasa na fundusz odbudowy? setki miliardów euro , otwarcie mówi się że ktoś wystukał kwotę na komputrze pstryknął z palca i jest a ze potem musimy spłacać prawdziwym pieniądzem to inna sprawa

Opublikowano

no ja rozumiem deszcz, no ale czy i zimno musi być? na co to komu potrzebne?

Opublikowano

I na dzisiaj koniec.

Nie pojechałem z rsm bo łącznie miało spaść 50mm. No i tak jest im wierzyć.

Opublikowano
34 minuty temu, Uziu92 napisał:

czym wyższe pH tym składniki są lepiej wykorzystywane przez rośliny. Można wtedy ograniczyć nawożenie.

Do pewnego stopnia tak , ale u mnie ph 7,2 - 7,5 , to już fosfor się blokuje , czy chociażby micro , powyżej 7 ph ,też z gleby słabo ciągną , poza molibdenem , gdzie im wyższe ph tym bardziej dostępny

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

a co do tej pory robiłeś 🤔 azot na trawy i druga dawka N na zboże kreda i sól po kukurydzę rozsypany tylko czekamy z opryskiem na chwasty w oziminie

4 i pada deszcz

a 4x4 poszło by 🤔

Różne rzeczy robiłem , nie siedziałem 😜

4x4 może 

Opublikowano
21 minut temu, witejus napisał:

a skąd się wzięła kasa na fundusz odbudowy? setki miliardów euro , otwarcie mówi się że ktoś wystukał kwotę na komputrze pstryknął z palca i jest a ze potem musimy spłacać prawdziwym pieniądzem to inna sprawa

Przed cowid oficjalnie każdy miał 37 tyś długu rządowego, po pandemji będzie ponad 100.realnie pkb tworzy 10 mln Polaków reszta to budżetówki, emeryci, dzieci i najgorszy sort czyli zdrowa szlachta nie pracuje. Drogo jak za spełnienie marzeń jednego małego człowieka 😔

Opublikowano
Ursus932 napisał:

Różne rzeczy robiłem , nie siedziałem 😜 4x4 może

https://youtu.be/8RZexFNaEAQ 6p nie chcesz? moze by poradził 🤭🤪

leszek1000 napisał:

A do tego coraz mniej dzieci się rodzi. 

a Ty na co czekasz 🤔 kobity szukaj i....

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Głupota ludzka nie zna granic, taki idiota to i podpalić kiedy może 😲 u mnie wczoraj sąsiad po 70tce na polu z mordą dlaczego jak jeżdżę drogą to jadę 20cm obok jego pola, a nie po drugiej stronie drogi gdzie jeszcze metr jest do sąsiada. 🙆 Bo on by chciał się podorać w drogę bo mu mało. Kilka lat temu wytyczona... 

Pięknie pada deszczyk 👍

To ja mam lepszego sąsiada tzn mój wujek ma, opryskał mu brzozę żeby nie rosła 😛 ale w sumie i tak mialabyc do ścięcia 

C9783A99-799C-48AD-8D96-CA3165936FED.jpeg

Opublikowano

A co oprysk takiej brzozie zrobi?

Musiałby dziury jesienią nawiercić i glifosatu wlać.

Opublikowano
radekz200 napisał:

To ja mam lepszego sąsiada tzn mój wujek ma, opryskał mu brzozę żeby nie rosła 😛 ale w sumie i tak mialabyc do ścięcia  

pewnie sam chodzi i leje pod drzewo i wypaliło 😁😜

stempos1980 napisał:

Rysiek nie ma drobiu ekologicznego😁

a Ryśkowy drób to nie eko🤔🤭😁

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

I na dzisiaj koniec.

Nie pojechałem z rsm bo łącznie miało spaść 50mm. No i tak jest im wierzyć.

Może jeszcze dopada, nie sumuj opadów przed końcem dnia i nie chwal kobity przed pogrzebem 

Opublikowano

pada. I bardzo dobrze, bo sąsiad posiał, a ja i tak jeszcze w tym tygodniu nie ogarnę pola. inny sąsiad przez miedzę zastosował taką agrotechnikę wiosenną: kultywator po zimie, siew nawozów sztucznych, kultywator, siew zboża, kultywator. Tak to przesuszył, że ciągnika nie było widać już za drugim przejazdem kultywatorem. gdzie sens, gdzie logika...

Opublikowano

Taka logika ze jego pole i ma prawo robić co mu się podoba nawet i dziesięć razy kultywatorowac jeśli uważa to za stosowne czyli wolność Tomku w swoim domku😝 I ja osobiście nie lubię takich sąsiadów co pchają nosa w nie swoje sprawy nie pilnując swojego 😗😎

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v