Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie chce mi się wertować stron...

@Rolnik1973 orałeś??

dasz wiarę że u mnie trochę zaorałem i ukurzony przyjechałem.???

w prognozach u mnie deszczu na wrzesień nie nadają...

no ale siana odrobinę uturlałem... taki plus dodatni na dziś.

Opublikowano
HF86 napisał:

Ty mi przypomnij jak się nazywa ta wioska koło ciebie co starowiery mieszkają. Kiedyś tam cielaki brałem. Na powrocie patrzę z daleka jakiś typ psa wilczura prowadzi, podjeżdżam bliżej, patrzę, a to dwóch typów ze sklepu wraca, jeden na dwóch, a drugi na czterech łapach.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

bo przepłacasz

no i o to chodzi. rolnik rolnika ma wykorzystywać? co ja Puda?

1 minutę temu, Bananek napisał:

a to dwóch typów ze sklepu wraca, jeden na dwóch, a drugi na czterech łapach.

a wilczura który prowadził? i kiedy do okulisty jedziesz?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, witejus napisał:

U mnie i okolicach zawsze woziło się wiosną pod ziemniaki i były ładne

Zjawisko raczej nieznane. Chyba, że ktoś ma za dużo i musi wiosną wywieźć. Wszyscy na ścierniska albo pod orkę na zimę. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
3 minuty temu, radekz200 napisał:

Pafnucy kiedy sieje się jęczmień? 

jak przychodzi pora.

Opublikowano
4 minuty temu, Pomorzanin1222 napisał:

Gdzie to tak tanio?

Na podlaskich mlecznych wioskach gdzie byk hf jest odpadem w produkcji mleka, i max na 5ty dzień trzeba się go pozbyć bo za wiele czasu zajmuje i dobrego mleka pije 

Opublikowano
13 minut temu, HF86 napisał:

W tym roku najtaniej 100 ,najdrożej 700 ale to za miesięcznego simentala. 

a tak z ciekawości. w jakiej wadze takie miotły?

Opublikowano
6 minut temu, Bananek napisał:

O kurła, to ty tamiej ode mnie kupil? Ale to nic. Ja jeszcze nigdy więcej niż 600 nie dałem za cielaka. W 2013 wszystko po 600 zabierałem. Kurła ile to pieniędzy poszło.

Skompy jesteś. Ja najdrożej 1000 za mieszankę z lm ,ale urodził się 65kg. 

Bór i Gabowe Grondy .U  Romka pewnie. 

Opublikowano
Karol6130 napisał:

Dobrze że u mnie są lepsze kupce 

Zależy co kto rozumie pod pojęciem "dobry kupiec". Wg mnie jestem dobrym kupcem. Nie szastam pieniędzmi bez potrzeby. Zwłaszcza jeśli chodzi o 🐂🐃🐄

Opublikowano
HF86 napisał:

Skompy jesteś. Ja najdrożej 1000 za mieszankę z lm ,ale urodził się 65kg.  Bór i Gabowe Grondy .U  Romka pewnie.

O, Gabowe. Case'a ma takiego małego. Tzn miał, nie wiem co teraz.

Dziś takiego przywiozłem, że we dwóch z ojcem go ledwie przez płot przerzucilim.

Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

a tak z ciekawości. w jakiej wadze takie miotły?

40-50 kg. A stowa to tak na cukierki. Bo albo jersey, albo maluch straszny ale jak się bierze wszystko to wszystko i nie ma przebierania. Trzeba to pochować i puścić na skup, a z stamtąd export 😉

Opublikowano
3 minuty temu, thor1984 napisał:

Ja nie ale wujek cos tam mówił o łubinie bo grochu nie chce. Ile tego na ha?

Przy tej MTN praktycznie 150kg wystarczy na książkowe 100szt/m², ale wolałbym celować w 130szt. 

Opublikowano
3 minuty temu, Bananek napisał:

O, Gabowe. Case'a ma takiego małego. Tzn miał, nie wiem co teraz.

Dziś takiego przywiozłem, że we dwóch z ojcem go ledwie przez płot przerzucilim.

musicie lepiej się odżywiać i ćwiczenia wprowadzić.

tłuszcz to nie siła jest...

Opublikowano
6 minut temu, pafnucy napisał:

musicie lepiej się odżywiać i ćwiczenia wprowadzić.

tłuszcz to nie siła jest...

Od jutra pompeczki albo od pojutrza :)

Opublikowano
39 minut temu, Karol6130 napisał:

Po ile płacicie za byczki? 

Dziś SM 1.5 MSC za 800 kupilem

32 minuty temu, Agrest napisał:

Dziś oddane 15 próbek glebowych z programu Grunt to wiedza z Grupy azoty.  Wyniki mają być do miesiąca.  Zobaczymy co wyjdzie.

Też robiłem, wyszła maskara :D

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio chłop w agencji babę na handlarza namawiał, musiał by mieć 70 kg i od 10 do 17 zł by dostała, a ta mu mówi panie kto koło tego będzie chodził, lepiej kilku dniowe sprzedać, a ten wraz swoje, wkońcu pyta to po ile takie pani sprzedaje, baba że za 600-800 takie 4 - 5 dniowe, no i chłop zamilkł 😂

Edytowane przez Karol6130
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v