Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zazwyczaj takie cwaniaki co handlują cielakami sprzedają Ci zwierza, a paszportów niby jeszcze nie mają ("A bo ja jeszcze w agencji nie był, urodzenia nie zgłaszał") i wtedy ustala się z kupującym, że paszport dośle za np tydzień. A wtedy z godziny (tak jak piszesz) robi się 7 dni.

Karollorak93 napisał:

A ze tak zapytam jak z przemieszczeniem w agencji w przypadku zakupu i sprzedaży za godzinę? I żeby nie było nie pytam złośliwie...  

Opublikowano (edytowane)

A co w tym dziwnego? Gdzie teraz dostajesz paszport od ręki? Ja kupuję od dwóch gospodarzy kilkudniowe i nigdy paszportu do ręki nie dostaje. W agencji po rejestracji za tydzień po paszport każą się zgłosić. 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
3 godziny temu, Bananek napisał:

zazwyczaj takie cwaniaki co handlują cielakami sprzedają Ci zwierza, a paszportów niby jeszcze nie mają ("A bo ja jeszcze w agencji nie był, urodzenia nie zgłaszał") i wtedy ustala się z kupującym, że paszport dośle za np tydzień. A wtedy z godziny (tak jak piszesz) robi się 7 dni.

Ciele pada i ........drap się po dooopie co zrobić

4 godziny temu, pedro2 napisał:

A co w tym dziwnego? Gdzie teraz dostajesz paszport od ręki? Ja kupuję od dwóch gospodarzy kilkudniowe i nigdy paszportu do ręki nie dostaje. W agencji po rejestracji za tydzień po paszport każą się zgłosić. 

Co? wszystko.

Nie ma paszportu nie ma sprzedaży

Takie zachowanie tylko mnoży patologie

Opublikowano

wszysztko sie pop.......iło  teraz

-paszarnia za pszenice płaci 1,04 zł za kilogram 

pasza dla byków optibul  1,45 za kilogram 

dziś mąka tortowa  450 w biedronce  1zł za kg  GDZIE SENS I LOGIKA ???

Chyba napiszę meila do biedry aby zaczeli obok karmy dla psów i kotów paszę dla bydła sprzedawać!😝

Opublikowano
soltys48 napisał:

otóż to. dlatego cwaniaczkom mówimy stanowcze NIE. nie ma paszportu to se w dupe wsadź cieluna. A jeszcze jeden typ cwaniaka to: ja Ci sprzedam, ale przemieszczenie zrobimy poza mną. Tylko hodowca (od którego kupiłem) -kupiec (Ty). mnie w papierach nie ma, jestem czysty. W razie jakby hodowca nie dopilnowal pretensje do niego. A jeszcze jak się daty przemieszczenia zgadzać nie będą to kupiec kare dostanie bo kara się tego, U kogo sztuka na gospodarstwie.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Czytałem zestawienie z Dino to Biedronka generuje 3 razy większy zysk na jeden sklep od 🦕 więc to ich marki własne to robią gdzie jest pół litra mleka w 1 litrze

Czytałem zestawienie z Dino to Biedronka generuje 3 razy większy zysk na jeden sklep od 🦕 więc to ich marki własne to robią gdzie jest pół litra mleka w 1 litrze

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Co? wszystko.

Nie ma paszportu nie ma sprzedaży

Takie zachowanie tylko mnoży patologie

😂 Jakbym miał czekać za paszportem do ręki to bym nie kupił nic. Kupuję maluchy kilkudniowe. Gospodarz ma 7 dni na rejestrację, rejestruje trzeciego dnia, czwartego ja biorę cielaka, a paszport do odbioru za tydzień.  Ja sołtysie nie jeżdżę po całej Polsce za bydlakami jak Ty, 4km boczkiem boczkiem i jestem. Oczywiście nie powinno się brać bez paszportu, ale inaczej się nie da i tyle. Taki święty jesteś to na biskupa może 😉

Opublikowano

Nie ma zapisu dotyczącego ile zwierzę ma być po kupnie w gospodarstwie

1 godzinę temu, Bananek napisał:

otóż to. dlatego cwaniaczkom mówimy stanowcze NIE. nie ma paszportu to se w dupe wsadź cieluna. A jeszcze jeden typ cwaniaka to: ja Ci sprzedam, ale przemieszczenie zrobimy poza mną. Tylko hodowca (od którego kupiłem) -kupiec (Ty). mnie w papierach nie ma, jestem czysty. W razie jakby hodowca nie dopilnowal pretensje do niego. A jeszcze jak się daty przemieszczenia zgadzać nie będą to kupiec kare dostanie bo kara się tego, U kogo sztuka na gospodarstwie.

Dlatego wszystko co jedzie ze mną na przyczepie idzie przez moje gospodarstwo chyba że robię usługę przewozu. 

Są tu na forum osoby które trochę się bawią w OBRÓT cielętami i nawet nie mają własnego nr stada

23 minuty temu, pedro2 napisał:

😂 Jakbym miał czekać za paszportem do ręki to bym nie kupił nic. Kupuję maluchy kilkudniowe. Gospodarz ma 7 dni na rejestrację, rejestruje trzeciego dnia, czwartego ja biorę cielaka, a paszport do odbioru za tydzień.  Ja sołtysie nie jeżdżę po całej Polsce za bydlakami jak Ty, 4km boczkiem boczkiem i jestem. Oczywiście nie powinno się brać bez paszportu, ale inaczej się nie da i tyle. Taki święty jesteś to na biskupa może 😉

I tak promujesz patologie.

Po pierwsze takich młodych cielunów nie powinno się w ogóle brać i dr facto jest to nielegalne

Po drugie jezdze nie po całej Polsce a do SWOICH stałych hodowców z którymi współpracujemy od kilku lat, jesteśmy na takim etapie że nie muszę wozić ze sobą gotówki

Co do świętości to mam swoje zasady i się ich trzymam 

To dzisiejsze,nr 101-108😁

IMG_20210320_100413.jpg

IMG_20210320_150950.jpg

1 minutę temu, Baks00 napisał:

.Wiadomo pod wzgledem finansowym jest duzo wiecej ale pod zdrowotnym duzo lepiej.

Pomijając aspekt finansowy to w starszych cielakach łatwiej uniknąć miny 

Opublikowano

To brodawczyca

1 minutę temu, marijusz napisał:

czarna ma grzybicę ,czy tak ją prosiłeś aby weszła na przyczepę że aż jej sierść wypadła ?

1 minutę temu, Karollorak93 napisał:

Czyli teroretycznie mogę dziś kupić zarejestrować na siebie a jutro sprzedać? Wiadomo oczywiście ze wszystko w granicach rozsądku ilościowo?  

Tak

Opublikowano

Niech będzie i tak, jestem promotorem patologii 😉 inaczej się nie da. 

Ja maluchy przeważnie kupuję, mam dwie krówki i odpajam, upadków na 3 lata miałem jeden. Z 3 szt były problemy z płucami, ale to po ponad miesiącu u mnie przez warunki w oborze. 

Dzisiaj 3szt przywiozłem, tamte 6szt wczorajsze obejrzałem i szybciej uciekałem niż wszedłem... osrane po kolana odparzone goła skóra

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, soltys48 napisał:

Nie ma zapisu dotyczącego ile zwierzę ma być po kupnie w gospodarstwie

Dlatego wszystko co jedzie ze mną na przyczepie idzie przez moje gospodarstwo chyba że robię usługę przewozu. 

Są tu na forum osoby które trochę się bawią w OBRÓT cielętami i nawet nie mają własnego nr stada

I tak promujesz patologie.

Po pierwsze takich młodych cielunów nie powinno się w ogóle brać i dr facto jest to nielegalne

Po drugie jezdze nie po całej Polsce a do SWOICH stałych hodowców z którymi współpracujemy od kilku lat, jesteśmy na takim etapie że nie muszę wozić ze sobą gotówki

Co do świętości to mam swoje zasady i się ich trzymam 

To dzisiejsze,nr 101-108😁

IMG_20210320_100413.jpg

IMG_20210320_150950.jpg

Pomijając aspekt finansowy to w starszych cielakach łatwiej uniknąć miny 

Eee to ja przy nr 100 sobie odpuściłem. Optymizm co do tego rynku już dawno wygasł u mnie 😉

Opublikowano
48 minut temu, Karollorak93 napisał:

A czy jest jakiś zapis ze po zakupie bydlaka tyle i tyle nie wolno go sprzedać? Jak rozgraniczyć handel bydłem a normalny obrót stada czyli zakup i sprzedaż?  

Wolno Ci kupić i sprzedać kiedy Ci się podoba. Pytanie tylko co na to skarbówka :D Jako rolnik na vacie nie możesz handlować, ale jak kupisz i będziesz hodował 6 miesięcy i sprzedasz dalej to już jest ok. 

Jak kupujesz i sprzedajesz od razu i robisz to systematycznie to prowadzisz działalność gospodarczą. Powinieneś założyć firmę.

Jak jesteś ryczałtowcem to robisz co chcesz i raczej nik się szybko nie przyczepi :D

I uwaga: skarbówka podczas kontroli ma dostęp do irz i jeśli cielaki przechodzą przez Twoj nr gospodarstwa to nic nie ukryjesz przed nimi

Opublikowano
58 minut temu, Karollorak93 napisał:

A czy jest jakiś zapis ze po zakupie bydlaka tyle i tyle nie wolno go sprzedać? Jak rozgraniczyć handel bydłem a normalny obrót stada czyli zakup i sprzedaż?  

Gdy kupowałem cielaki od handlarza z Golubia to mówił że musi 7 dni trzymać .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v